Heracles op alle fronten veel beter: 4-1

NEC sterft in vrieskou


NEC heeft de trip naar Heracles niet overleefd. In een weertje, een Elfstedentocht waardig, zette een ontketend Tukkers gezelschap de Nijmegenaren voor aap.


Met de ontnuchterende verliescijfers van 4-1 moest NEC de thuisreis aanvaarden. NEC lijkt regelrecht op een catastrofaal einde van de competitie af te stevenen.
De harde oostenwind en de felle koude waren aan de NEC-spelers gisteren geenszins besteed. Iedereen, behalve trainer Pim van de Meent, had in het Nijmeegse kamp rekening gehouden met afgelasting van het duel met de Twentenaren. Er lag dan wel geen sneeuw op de Almelose piste, maar het veld was hard en hobbelig.


Agressie
Thuisclub Heracles trok zich van al deze winterse omstandigheden totaal niets aan, en troefde een armoedig NEC op durf, agressie en besluitvaardigheid totaal af. NEC mocht na afloop bij zichzelf te rade gaan. Een dergelijke nederlaag is funest nu de club het financiële hoofd nog maar nauwelijks boven water kan houden, en door een gemis aan sportieve successen dus niks extra’s in de schatkist yan de penningmeester belandt. Een derde periodetitel kunnen de Geldersen inmiddels op hun buik schrijven, en zelfs voorzitter Henk Bergamin ziet zijn onderdanen niet meer in staat de vierde ereprijs nog te veroveren. Ook een tweede plaats op de algemene ladder, rechtgevend op een ticket naar de eredivisie, is een onhaalbare zaak geworden voor de teleurstellende groep uit Nijmegen.

Geen moment wekte het gezelschap van Van de Meent gisteren de indruk het karwei in Twente serieus te nemen. Vooral de lange doelman Nico Hanssen en laatste man Sije Visser hadden een complete off-day. Hanssen bleef bij bijna elke voorzet versteend staan van de koude, en Visser, gehinderd door de laagstaande zon en het harde veld, maaide te vaak over de bal, wat Heracles uiteraard in de kaart speelde.
Al binnen de eerste vier minuten had het herboren Heracles de score kunnen openen. John ter Mors en Hannes Lalopua doken gevaarlijk op in de nabijheid van Hanssen, maar de gasten ontsnapten nog. Rudy Metz, de voormalige Veendam-spits, bracht kort daarop Ray Richardson in ideale koppositie. Met dank aan Hanssen opende Richardson ongehinderd de score, 1-0.Frans Janssen, vrijgespeeld door Anton Janssen,
mist bij een stand van 1-0 een dot van een kans op de gelijkmaker


NEC had de wedstrijd kunnen redden. Frans Janssen, volkomen vrij gespeeld door Anton Janssen, reikte met zijn inzet echter niet verder dan de vaste vuisten van doelman Johan Tukker. Heracles wist door die misser het initiatief te behouden, en aanvoerder Jan van Staa bleef zijn voorwaarsten van bruikbare passes voorzien. Tjalling Dilling, de afgedankte speler van FC Twente en De Graafschap, lanceerde Metz, Selbach en Visser waren weer eens niet thuis, en Hanssen bleek eveneens niet in staat het tij te keren, 2-0.
Pas na een klein half uur spelen begon NEC werkelijk terug te vechten. Met veel gevoel voor theater zeilde Henk Grim naar de bodem, nadat Richardson de Groesbeker had getackeld, Grim mocht vanaf elf meter aanleggen, vond in eerste instantie Tukker op zijn weg, maar scoorde alsnog in de rebound. 2-1. NEC leek nog kansen te hebben op een gunstig resultaat.

Na 55 minuten was er dan toch sprake van een gelopen koers. Ruud Schepers ging na een blunder van Visser vlekkeloos te werk, en bracht de Almeloërs in een gewonnen stelling. Het blazoen was weer opgepoetst na de verrassende 4-0 nederlaag bij De Graafschap. De mannen van trainer Gerard Somer deden er nu nog een schepje bovenop, en Hendry Kruzen bracht met een lepe lob de lat boven Hanssen in beweging. Lalopua zette even later van links laag voor, Ter Mors stond netjes vrij en liep Hanssen met bal en al voorbij alsof de keeper niet bestond, 4-1.
Niemand bij NEC trok zich van deze blamerende cijfers echt iets aan. Plichtmatig schoof men op richting Tukker, en de Nijmeegse spelers hadden zich al verzoend met het incasseren van een grote nederlaag. Een jaar eerder was het met NEC al niet veel beter gegaan. Destijds nam men een 2-0 voorsprong, en werd men uiteindelijk getracteerd op een 5-2 verlies.

Het is de vraag hoe NEC verder door het leven moet gaan. Zou het spel er werkelijk beter op worden, met de nog afwezigen Wim van Zinnen, Bert van de Pol, Wim van Cuyk en Ron de Groot? Geen mens kan de toekomst voorspellen, maar de sterren staan bepaald niet gunstig voor NEC om uit de huidige impasse te geraken.


Opstellingen:
Heracles: Tukker; Poell, Glitter, Ter Mors, Richardson; Dilling, Van Staa, Schepers; Kruzen, Metz Lalopua.
NEC: Hanssen; Willemse, Visser, Selbach (Van Rossum), Vievermans; Aalbers, Mommertz (Paymans), A. Janssen; Grim, F. Janssen, Hoekman.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.