Heracles komt tegen NEC terug tot 2-2

In het huidige betaalde voetbal wordt het behalen van een gelijkspel in het stadion van een ‘directe’ concurrent meestal als goede prestatie betiteld. Immers, een punt op vreemd terrein is voor veel clubs al een geschenk uit de hemel. Het 2-2 gelijkspel, dat NEC afgelopen zaterdagavond bij SC Heracles behaalde, stemde de Nijmegenaren echter in het geheel niet gelukkig.

De uitslag gaf – gezien het gebodene – de krachtsverhoudingen in het veld aardig weer, maar tegelijkertijd verzuimde NEC een uitgelezen mogelijkheid te benutten om mededegradatiekandidaat SC Heracles definitief van zich af te schudden.
Al na twintig minuten spelen, stond de Nijmeegse formatie via twee treffers van Danny Hoekman op een riante 0-2 voorsprong. Het technisch vaardige NEC leek daarmee het opportunisme van SC Heracles te hebben ingesnoerd, maar een verkeerde terugspeelbal van Michel Mommertz (Metz scoorde) leidde voor rust het herstel van de Almeloërs in.

Moeilijk
Na de pauze zorgde Wim van Til zelfs voor de gelijkmaker (2-2) en kreeg NEC het even moeilijk. Niettemin hadden de Nijmegenaren in het laatste kwartier de wedstrijd alsnog in hun voordeel moeten beslissen. Henk Grim verscheen tot tweemaal toe oog in oog met Heracles-doelman Johan Tukker, maar kon de Almelose sluitpost niet doeltreffend passeren. Zo kende de spannende partij op het halfbesneeuwde veld geen winnaar en was NEC-trainer Sandor Popovics na afloop woedend.
“Het zijn net amateurs” beet de Nijmeegse oefenmeester zijn spelers toe. “We hebben hier een punt ingeleverd en dat kan straks bij de eindafrekening wel eens heel belangrijk zijn. Achteraf mogen we zelfs blij zijn dat we niet verloren hebben”.

“Dit is toch te gek. Na die voorsprong van 0-2 gaat bij ons de trukendoos weer open. Leuk hoor, maar in dit stadium van de competitie kunnen wij ons geen goochelpartijen veroorloven”.

Amusement
Vier treffers, veel doelrijpe kansen en spanning tot de laatste minuut gaven het duel tussen SC Heracles en NEC toch nog een redelijk hoge amusementswaarde. Op het toch zompige veld in Almelo – voor de helft bedekt met sneeuw – kwamen de over het algemeen lichtvoetige Nijmegenaren beter uit de verf dan de wat zwaarder gebouwde gastheren.
Met name Danny Hoekman illustreerde dat gegeven door zijn directe tegenstander Rob Poell regelmatig voorbij te snellen. De Nijmegenaar, nog herstellende van een griepaanval, scoorde in de eerste twintig minuten op simpele wijze tweemaal. En in beide gevallen stond de weer kilometers verslindende Carlos Aalbers aan de basis van de treffers.

Onzeker
Het uitermate onzeker verdedigende SC Heracles probeerde het spel te maken. Verder dan enkele aardige acties van middenvelder Wim van Til kwam de thuisclub niet. Brookhuis moest eenmaal op de doellijn geassisteerd worden door Wim van Zinnen, maar de rest van de hoge ballen voor het NEC-doel was een zekere prooi voor de uit Oldenzaal afkomstige keeper.

Bij een te zachte terugspeelbal van Michel Mommertz was Brookhuis kennelijk verrast, want Rudy Metz liet een tergend langzaam rollertje tussen de benen van de blonde keeper door in het lege NEC-doel verdwijnen: 1-2. Brookhuis tastte nog eenmaal mis op een hoge voorzet van John ter Mors, maar Rudy Metz kopte naast.
Nadat Anton Janssen kort voor rust Danny Hoekman in kansrijke positie verkeerd had bediend, kreeg NEC in het tweede bedrijf wederom gave kansen, Hoekman profiteerde tweemaal van onnauwkeurig uitverdedigen van de Heracles-defensie en tweemaal trad Johan Tukker reddend op. De Almeloërs verschenen wat vaker op de helft van de bezoekers, maar werden al voor het zestienmetergebied door Sije Visser en zijn makkers opgevangen.
De gelijkmaker van SC Heracles kwam voor velen dan ook als een verrassing. In de 23ste minuut van de tweede helft ving Wim van Til een afgeslagen bal op in de buurt van het strafschopgebied. De ex-Feyenoorder haalde vanaf de zijkant plotseling hard uit en Brookhuis dook tevergeefs naar de ‘lange’ hoek: 2-2.

Grim
Sandor Popovics liet John Vievermans en John van Geenen opdraven voor de uitgebluste Danny Hoekman en Frans Janssen en zag zijn ploeg nog drie prachtige mogelijkheden krijgen. Henk Grim schoot eerst rakelings naast en alleen voor Johan Tukker toucheerde de Groesbeker de Almelose keeper. Nadat Brookhuis een lastig schot van invaller Reinerink onschadelijk had gemaakt, kreeg wederom Grim in de laatste minuut de mooiste kans van de spannende partij.

Een uittrap van Brookhuis kwam terecht bij de sprintende Grim die de uit zijn doel gekomen Tukker passeerde. Van (te) grote afstand wilde Grim de bal in het verlaten doel ‘krullen’, maar tot ontzetting van de geblokte spits en zijn teamgenoten eindigde de bal in het zijnet. SC Heracles haalde opgelucht adem en NEC verliet lichtelijk teleurgesteld de arena.