Hasselbach miskend talent?

NEC-invaller pleit voor meer humor

„Ik kom niet altijd even serieus over bij de mensen. Als trainer Pim van de Meent begint te schelden, heb ik wel eens de neiging te gaan lachen.”


“Ik lijk het type van de grote mond, maar dat valt wel mee. In wezen ben ik nog aardig bescheiden. In het veld baal ik echt wel wanneer het niet helemaal loopt zoals het zou moeten gaan.”


Rob Hasselbach is nu twintig jaar en staat aan het eind van zijn tweede seizoen bij NEC. De spits, die ooit in de Ajax-jeugd samen met een Marco van Basten speelde, komt -zoals hij het zelf al aangaf- soms wat lacherig bij de anderen over. Terwijl het semi-profvoetbal zich toch ook soms kenmerkt door doodserieuze momenten.
Het is allemaal wat vreemd gelopen met Rob Hasselbach. ‘Robbie’ verkaste samen met zijn ouders naar het Gelderse Elst en vond in eerste instantie onderdak bij het Arnhemse Vitesse. “In het tweede elftal van Vitesse moest ik van die bloedfanatieke trainer Jan van Eijk op het middenveld spelen. Daar werd ik knap zenuwachtig van, dat was niks voor mij. Ik stond nu eenmaal liever in de spits”, aldus Hasselbach.


Bellen
Van het een kwam het ander. Hasselbach: “Ik babbelde eens met de vroegere tweede trainer van NEC, Leo Beerendonk. Hij zei dat ik gerust eens kon bellen. Nou, dat heb ik gedaan en zo belandde ik bij NEC.” Hasselbach kon op basis van een reiskostenvergoeding aan de slag in NEC-2, en in de nacompetitie van een jaar geleden ontpopte invaller Hasselbach zich als pinchhitter voor de hoofdmacht. Drie keer knalde hij destijds raak.
Dit seizoen wijkt niet veel af van de vorige competitie. Hasselbach moest andermaal genoegen nemen met de spits-positie van NEC-2, zij het nu voor de maximale reiskostenvergoeding. In zijn contract stond tevens vermeld dat, wanneer hij vijf keer in de basis van NEC-1 zou staan, hij met terugwerkende kracht alsnog een ‘volwassen’ contract zou krijgen. Dat laatste is nog steeds niet gebeurd. Hasselbach, wiens wieg in het Betuwse Driel stond, mocht tegen RBC en Willem II vanaf het eerste fluitsignaal actief zijn, maar daarna bleef het weer bij af en toe invallen. Dat invallen zet dus financieel geen zoden aan de dijk voor Hasselbach. Met nog vier nacompetitie-duels voor de boeg, zou hij het tot hoogstens zes ‘basiswedstrijden’ kunnen schoppen. Iets wat onwaarschijnlijk lijkt, gezien het feit dat Van de Meent Hasselbach altijd als een soort geheim wapen achter de hand wenst te houden.


Schoenen
“Dat snap ik nou niet van NEC, dat ze mij niks extra’s geven. Tegen Heerenveen kom ik bij de stand van 2-2 met die beslissende actie waardoor Bert van de Pol ons naar de nacompetitie kan schieten. Die andere jongens strijken dan wel 1900 bruto op. Kijk, het hoeft niet eens geld te zijn, twee paar schoenen zou ik ook al tof vinden. Het gaat maar om het gebaar.”


Hasselbach was in NEC-2 goed voor 24 doelpunten. Hij maakte niet eens alle 26 wedstrijden mee, 7 duels moest hij aan zich voorbij laten gaan. Hasselbach: “Ik was destijds hier nog gelegerd in de Limoskazerne van de luchtmacht. Ik werkte in de keuken als messbediende. Ik smeet een klont boter in het gezicht van een sergeant, moest ik twee weekeinden binnen blijven. Toen Van de Meent dat verhaal hoorde, deed de trainer er nog eens een toetje bij. Ook door blessures miste ik in totaal zeven wedstrijden.”“Meer humor op en rond het veld, een beetje dollen”, dat zijn zaken waar Hasselbach op wenst te teren: “Ik zit samen met Eric van Rossum en Henk Grim op de reservebank in Veendam. Zegt Van Rossum ineens: ‘Henk, warmlopen.’ Ik voel die grap aan, en als Henk mij vragend aankijkt, zeg ik ‘Schiet op.’ Nou, Henk de dug-out uit, en de grensrechter verwijst Henk naar de overkant om daar zijn spieren uit te rekken. Je had die gezichten van Van de Meent en Clemens Hermans moeten zien toen ze Henk zagen passeren. Pim kan er wel om lachen, maar vijf minuten na de pauze in Veendam zei Pim toch ‘Van Rossum en Hasselbach, warmlopen’’


Inhaken
Zelfs in de belangrijke nacompetitie kan Rob Hasselbach het niet laten. “Afgelopen zondag, bij die uitwedstrijd tegen RKC, stond er vlak achter de dug-out een hoempapa-orkest. Nou, wij op de bank effe inhaken natuurlijk. Dat moet kunnen, tegen de grens van het toelaatbare aan. Pim van de Meent begrijpt dat allemaal wel, het is een toffe vent.”
Hasselbach vervolgt: “Het gaat er bij mijn persoontje maar om dat de trainer mij alle vertrouwen schenkt. Dan lukt het met mij wel. Dan draai ik lekker op mijn eigen gevoel, op m’n intuïtie in de spits.”


Van de Meent over Rob Hasselbach: “Rob? Die leeft nog niet voor het voetbal. Daarom zet ik hem ook nooit de volle negentig minuten in het veld. Je moet Rob maar eens vragen of hij een hele wedstrijd uit kan spelen. En waarom hij toch over de kalklijn duikelt als hij maar eventjes in hoeft te vallen. Bij Rob moet het haar netjes zitten, het voetbal komt er achteraan.”
Hasselbach zelf weer: “Ik leef de laatste weken echt wel voor het voetbal. Waar het na de nacompetitie op uitdraait, weet ik nog niet. Van NEC heb ik een aanbieding gehad, maar die wordt voorlopig nog vastgehouden. Daarin staat dat ik in het volgend seizoen zes mille bruto kan krijgen. Op die manier kan NEC nu altijd een transfersom voor mij vragen. SVV (dat spits Peter van Velzen naar RKC zag vertrekken, FvS) heeft inmiddels serieuze belangstelling getoond. Maar ja, ik heb horen zeggen dat de nieuwe NEC-trainer Popovics mij een van de beste spitsen uit de eerste divisie heeft genoemd. In het volgend seizoen wil ik mij dan ook bewijzen.”


Afdwingen
Bestuurslid Henk van de Water: “Hasselbach blijft bij NEC, zo liggen de zaken momenteel. Door zijn prestaties moet Rob een contract afdwingen. Of hij een contract krijgt, hangt af van de mening van Popovics over Hasselbach. Rob maakt in het volgend seizoen in ieder geval deel uit van de hoofdmacht.”
Hasselbach blijft -voor hoe lang nog- een beetje een buitenbeentje in de hoofdmacht “Laatst liet Danny Hoekman mij elftalfoto’s zien die een half jaar terug genomen waren. Ook van alle spelers een portretje. Daar heb ik dus nooit iets van geweten. Ik mooi niet op de foto, snap je dat nou?”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.