Cruciaal duel NEC

Nijmegenaren kunnen kop overnemen van FC Den Haag

NEC kan zich morgenavond in het Goffertstadion tot koploper van de nacompetitie promoveren als het bezoekende FC Den Haag met minstens twee doelpunten verschil verslagen wordt. In dat geval komt de ploeg van Pim van de Meent naast de huidige leider uit de residentie, maar hebben de Nijmegenaren een beter doelsaldo.

Een dergelijke overwinning heeft niet alleen NEC, maar ook de nacompetitie bitter nodig. De jus van een voetbalwedstrijd, doelpunten dus, werd tijdens het toetje van de eerste divisie maar mondjesmaat opgediend. In vier wedstrijden veerde het publiek slechts vijf keer op om een score te bejubelen. FC Den Haag was de ‘grootste’ leverancier met drie treffers, NEC en RKC kwamen tot één doelpunt, terwijl De Graafschap tot nu toe op nul bleef steken.
FC Den Haag is inmiddels dan ook tot de grote favoriet voor een plaats in de eredivisie gebombardeerd, maar met de twee duels tegen NEC voor de boeg, wil trainer Rob Baan nog niets weten van eventuele vreugdetonelen.


Baan: “Wij doen daar bewust nog niet aan mee, In de twee wedstrijden die we tegen NEC deze competitie gespeeld hebben, waren niet wij, maar zij de betere ploeg. Die realiteit moeten en zullen we niet uit het oog verliezen. Natuurlijk weet ik ook dat er voor ons bij een kleine nederlaag morgenavond nog niets verloren, maar met dat idee gaan we uiteraard niet naar Nijmegen. De laatste keer verloren we met 3-1 maar werd de wedstrijd opengebroken door die fantastische terugspeelbal van Huub Smeets. En je zag wat er gebeurde toen we na die 2-0 gingen aanvallen. Vooral nadat we op 2-1 waren gekomen, kwamen we veel beter in de wedstrijd, maar die Hoekman speelde de wedstrijd van zijn leven. Hij heeft ons toen de das omgedaan.”


Buiten het feit dat FC Den Haag tot nu toe de volle buit haalde uit de eerste twee duels, viel de ploeg vooral afgelopen zondag in de wedstrijd tegen De Graafschap op door een ongekende hardheid. Scheidsrechter Keizer deelde desalniettemin slechts geel uit aan De Roode en liet een elleboogstoot van Jol op de kaak van Trentelman onbestraft. Jol kan zijn armen de laatste tijd toch al moeilijk langs de zij houden, maar ook de ‘swing’ op het hoofd van Bert van de Pol had destijds geen gevolgen voor de Hagenaar.Trainer Rob Baan wenst echter niet zwaar te tillen aan de hardheid van zijn ploeg. De publiciteit is inderdaad negatief, maar wat moet ik daarmee. Jol kwam gewoon ongelukkig in botsing met die Trentelman. Wij willen iedere wedstrijd winnen. De scheidsrechter bepaalt hoever de ploeg kunnen gaan, niet de journalisten. De scheidsrechters zijn ten opzichte van ons toch al bevoordeeld. Laatst nog tegen RKC kwam Mulder Smeets vertellen dat hij wist dat ie met een lastige jongen te maken had en hem dus in de gaten zou houden.”
Voor de wedstrijd van morgen tegen NEC kampt Baan met weinig problemen. Baan: “Tempelaar en Rontberg hebben last van blessures, maar ze zullen op tijd fit zijn. Nee, ik zeg niets over een uitslag. Het belangrijkste is dat we tot het eind meedoen. Over promotie laat ik me nu nog niet uit.”


Van de Meent
NEC-trainer Pim van de Meent leeft met zijn manschappen ondertussen zo ontspannen mogelijk naar het eerste duel tegen FC Den Haag toe. Gisteren in de namiddag verzamelden de spelers zich in het spelershome voor een korte bespreking waarna een korte duurloop werd afgewerkt. Voor vandaag is zo’n beetje hetzelfde rustige programma gepland, zij het dat de wisselspelers een pittigere training wordt voorgeschoteld.
FC Den Haag speelde hard tegen De Graafschap. Van de Meent: “Ja, FC Den Haag is hard en het team speelt puur op kracht. Dat ze in Doetinchem zo snel op voorsprong kwamen, speelde die gasten natuurlijk in de kaart. Hier in de Goffert zullen wij morgenavond moeten komen, terwijl zij wat behoudender tewerk kunnen gaan.”


Jol deelde weer eens een kaakslag uit. Van de Meent daarover: “Da’s typisch Engels. Die Jol stond in West-Duitsland en Engeland op de velden, dan ken je het klappen van de zweep. Bij Van de Pol flikte hij dat ook al, zo’n kaakslag. Voor je ’t weet, is zoiets gebeurd.”
NEC hoopt nu dat FC Den Haag veel kracht heeft moeten geven in de Achterhoek waardoor ze misschien in de Goffert geen tijd krijgen om naar lucht te happen. Van de Meent: “Uiteraard moeten we zien te winnen. Maar je kunt vooraf niet stellen dat wij uit die ‘dubbel’ tegen FC Den Haag drie punten moeten pakken. Pas achteraf kun je de balans opmaken, nooit vooraf natuurlijk.”


Het grote verschil met de nacompetitie van vorig seizoen, is volgens Van de Meent de fitheid binnen de Nrjmeegse spelersgroep. Van de Meent: “Na die veroverde derde periode vielen wij verleden jaar terug. Nu is iedereen fit. Ik heb de jongens gevraagd of ze ook zullen meedenken, hoe het zich allemaal nog kan ontwikkelen. Eigenlijk mis ik dan een paar jongens die ook in het veld het initiatief nemen. Wat dat betreft lijkt FC Den Haag beter te zitten met een Jol, een Bouwens en voorin een Smeets: allemaal routiniers.”
 
Van de Meent hoopt morgenavond om half acht een toeschouwersschare van 12.000 man te kunnen begroeten: “Net die 5000 extra zou enorm stimulerend werken op mijn jongens.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.