FilmNet: Goffert is taboe

Het commerciële televisiestation FilmNet zal geen reportages mogen verzorgen van de thuiswedstrijden van NEC. De Nijmeegse eredivisieclub was een van de acht verenigingen die zich verzet heeft tegen het tweejarig contract dat de KNVB dinsdagnacht met FilmNet gesloten heeft.


De overige clubs die hun poorten gesloten zullen houden voor FilmNet zijn: Feyenoord, Sparta, VVV, PSV, FC Twente, FC Den Bosch en Go Ahead Eagles. Op dit moment kan FilmNet alleen nog in de grote steden in het westen van Nederland ontvangen worden, maar de verwachting is dat op korte termijn ook andere delen van het land van die beelden kunnen profiteren. Het commerciële station heeft nu 25.000 abonnees.


De verbintenis tussen de vaderlandse voetbalbond en FilmNet bestaat hieruit dat elke zondag vanaf half vier ’s middags een wedstrijd uit het betaalde voetbal uitgezonden wordt.
Dat het uiteindelijk tot een akkoord is gekomen tussen de KNVB en FilmNet is te danken aan bondsvoorzitter Jo van Marie. De leden van het bondsbestuur konden het niet eens worden (stemverhouding 4-4), waarna Van Marie uiteindelijk de knoop doorhakte in het voordeel van de betaalde sector.


Zijn motivatie na afloop van de langdurige besprekingen was dat hij met zijn beslissing ten faveure van het betaalde voetbal een breuk met de amateursectie heeft willen voorkomen.
Eigenlijk zou het veel logischer zijn geweest dat de voorzitter de kwestie had doorgeschoven naar de bondsvergadering. Maar dat heeft hij niet gedurfd, omdat hij er zeker van was dat de amateurs in dat geval aan het langste eind zouden hebben getrokken. Immers, de verdeeldheid binnen de betaalde sector was zeer groot.


Thuis blijven
NEC-voorzitter Henk Bergamin is heel duidelijk in zijn oordeel over de plannen die FilmNet heeft met het uitzenden van wedstrijden uit het betaalde voetbal.
“Dergelijke reportages berokkenen het totale voetbal een grote schade,” zegt hij. “Door wedstrijden een uur na aanvang op het scherm te brengen, vraag je er om dat de mensen thuis blijven. Kijk, als we direct de koude dagen tegemoet gaan, dan zullen heel wat mensen zich bedenken of ze ’s middags wel naar een wedstrijd gaan kijken. Ze weten immers dat ze vanaf half vier een duel op de buis kunnen verwachten. Een slechte zaak voor het gehele voetbal in Nederland. Die reportages zullen ongetwijfeld tot gevolg hebben dat de belangstelling terug zal lopen. En dat betekent minder inkomsten voor de clubs.”


25.000 gulden
FilmNet zal de verenigingen die wél toestemming geven tot uitzending per seizoen een bedrag van circa 25.000 gulden overmaken. “En daar hebben we weinig aan,” redeneert Henk Bergamin. “Als wij door de wedstrijden van FilmNet 1500 toeschouwers minder zouden trekken bij onze thuiswedstrijden, dan zijn we dat bedrag in een paar wedstrijden al kwijt.”


Henk Bergamin vindt het nogal vreemd dat voorzitter Jo van Marie zijn steun gegeven heeft aan de sectie betaald voetbal. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar niets van begrijp. Van Marie zegt dat hij de klok niet meer kon terugdraaien, omdat er al een principe-akkoord lag met FilmNet. Maar dat is grote flauwekul. Als je per se wil, kun je daar natuurlijk altijd af.”


Overigens had het tussen de KNVB en FilmNet bemiddelende bureau Warming-Up-Sportpromotions laten weten dat indien de zaak zou zijn doorgespeeld naar de bondsvergadering een kort geding zou zijn aangespannen en door FilmNet een schadeclaim van maar liefst tien miljoen gulden zou zijn ingediend.


Belachelijk
Ad Lansink, voorzitter van de KNVB afdeling Nijmegen, spreekt van een ronduit belachelijke overeenkomst tussen de KNVB en FilmNet. “En ik vind het daarbij vooral erg spijtig dat de bondsvoorzitter partij gekozen heeft voor de betaalde sector. Eén voor mij totaal verkeerde keuze,” aldus de praeses van de afdeling.
Ad Lansink is er van overtuigd dat de amateurclubs de nodige schade zullen ondervinden, wanneer de beelden van FilmNet ook in deze regio ontvangen kunnen worden.
“De schade is op dit moment nog niet te overzien, maar dat de clubs er nadelige gevolgen van zullen ondervinden staat voor mij als een paal boven water.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.