FC Den Haag moet voor de tweede keer in vijf dagen buigen

NEC in voorportaal

NEC heeft na de verrassende 3-1 zege gistermiddag op FC Den Haag in het voorportaal van de eredivisie plaatsgenomen. De Nijmegenaren gaan aan kop in het klassement van de nacompetitie met een punt voorsprong op De Graafschap en twee op FC Den Haag.


Woensdag speelt NEC thuis tegen het al uitgeschakelde RKC en moet De Graafschap voor de zware uitwedstrijd naar Den Haag.
De trainer van de Nijmegenaren was na afloop uiterst content met het optreden van zijn spelers. Van de Meent: “Het meest tevreden ben ik nog over het volwassen gedrag van de jongens. Wij hebben ons niet gek laten maken door het publiek en bleven ook voetballen, toen we het vooral in dat eerste kwartier erg moeilijk hadden.”


In die openingsfase was FC Den Haag inderdaad oppermachtig. De verguisde NEC-doelman Nico Hanssen (aan het eind van het seizoen mag hij van de club vertrekken) was echter ter plekke bij een doorbraak van Tolsma in de eerste minuut en maakte even later een verrassende terugspeelbal van Sije Visser onschadelijk. Het leek echter voor NEC uitstel van ’n vlotte executie, want na elf minuten keken de Nijmegenaren al tegen een 1-0 achterstand aan.


Rontberg zorgde er met z’n elleboog voor dat Willemse er niet aan te pas kwam, waarna de bal uit zijn strakke voorzet door Smeets steenhard achter Hanssen werd gekopt. Een opening naar wens voor de Hagenaars die na veertien minuten opnieuw verheugd opveerden, maar toen stond de lat een-kop-bal van Bouwens in de weg.
FC Den Haag kon het hoge tempo echter niet volhouden. Vooral op het middenveld zetten Anton Janssen, Carlos Aalbers en Wim van Zinnen (in de ploeg voor de gepasseerde John Vievermans) de wedstrijd naar hun hand, waarbij vooral Wim van Zinnen de gevaarlijke Bouwens compleet uit de wedstrijd speelde. De middenvelder (nog altijd spelend met een pin in zijn been, waardoor hij drie dagen na een wedstrijd nog niet kan lopen) ging daarbij tot de grens van het toelaatbare, maar nooit er overheen, zodat scheidsrechter Mulder de kaarten in de zak kon houden.Na 32 minuten kwam NEC verdiend op gelijke hoogte. Anton Janssen verplaatste het spel met een prima pass naar de rechterkant, waar Frans Janssen niet lang nadacht en de bal direct voor het doel van Stam bracht. Toen die weigerde naar voren te komen, was Van de Pol net op tijd ter plekke om ook zijn bewaker Pot af te troeven: 1-1.


Vertrouwen
Met die stand zochten beide ploegen ook de kleedkamer op, een lokaliteit welke door NEC met meer vertrouwen verlaten werd dan de tegenstander FC Den Haag. Smeets won hooguit nog een kopduelletje op het middenveld van zijn bewaker Van Rossum, terwijl De Roode en Rontberg geen antwoord hadden op de scherpe tackles van Visser en Willemse. Dankzij het geconcentreerde dekken voor hem speelde Michel Mommertz als laatste man een van zijn beste wedstrijden.
Rob Baan begreep dat er iets moest gebeuren en wisselde Rontberg en Bouwens voor Blok en Groenendijk. De wissels zorgden echter niet voor een breekpunt in de wedstrijd. Die ommekeer kwam in de 69e minuut. Na een prima doorkopbal van De Roode verscheen Kuyt moederziel alleen voor Hanssen, die welliswaar attent zijn doel verkleinde, maar normaal gesproken kansloos zou zijn in het vervolg. Kuyt schoof de bal echter naast en terwijl heel Den Haag zich nog ontzet afvroeg hoe dat mogelijk was geweest profiteerde Frans Janssen nog geen minuut later aan de andere kant van een vreemde dwaling van doelman Stam.


Onnodig
Stam kwam onnodig zijn doel uit bij een bal die van grote hoogte loodrecht naar beneden sloeg en struikelde vervolgens over zijn eigen verdedigers. Frans Janssen accepteerde dankbaar en schoof de bal in het lege doel. FC Den Haag was geknakt Van Rossum schoot vervolgens hard en net naast zijn eigen doel, maar de definitieve beslissing viel in de 73e minuut. Tempelaar werd voorbij gelopen door Anton Janssen, die zijn solo bekroonde met het inmiddels klassieke stiftballetje, waardoor Stam kansloos was: 1-3.


Rob Baan kon het na afloop nog niet helemaal vatten. Baan: “Hoe ik me voel? Man, ik ben er doodziek van. Woensdag en vandaag weer hebben we het onnodig laten liggen, maar als je dergelijke kansen als die van Kuyt niet benut, verdien je het ook niet om te promoveren. Natuurlijk mis ik Jol in de verdediging, maar op een elleboogstoot staat nu eenmaal een schorsing. Zo simpel is dat. We hebben het nu in ieder geval niet meer in eigen hand. We kunnen alleen nog maar hopen op een misstap van NEC en dat is moeilijk te aanvaarden als je er zelf zo riant hebt voorgestaan.”


FC Den Haag-NEC 1-3 (I-1)
12. Smeets 1-0, 33. Van de Pol 1-1, 71. Frans Janssen 1-2, 73. Anton Janssen 1-3.
Scheidsrechter: Mulder.
Toeschouwers: 14.000.
FC Den Haag; Stam; Purvis, Pot, Tempelaar en Tolsma; Van Alphen, Kuyt en Rontberg (Groenendijk); Bouwens (Blok), Smeets en De Roode.
NEC: Hanssen; Willemse, Mommertz, Visser en Van Rossum; Aalbers (Vievermans), Van Zinnen en Anton Janssen; Frans Janssen, Van de Pol (Hasselbach) en Hoekman.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.