NEC komt onder druk

Met maar liefst vier aanvallers gaat FC Den Haag morgen bewijzen dat de verdediging van NEC onder druk zo lek als een mandje. Dat is tenminste de zienswijze van Rob Baan, de trainer van de koploper in de nacompetitie, die met deze riskante strijdwijze een gat wil slaan naar de achtervolgers uit Nijmegen en Doetinchem.


Na de nederlaag van afgelopen woensdag, toen FC Den Haag vijf minuten voor tijd door Bert van de Pol omver gekegeld werd, gaf Baan zijn ploeg donderdag een vrije dag om gisteren de werkzaamheden te hervatten met een lichte training.


Baan: “Ik kan alleen maar hopen dat mijn ploeg die klap goed verwerkt heeft. Natuurlijk is het allemaal nog niet dramatisch, tenslotte hebben we de kansen nog in eigen hand met twee thuiswedstrijden tegen NEC en De Graafschap. Vooral tegen NEC weten we wat ons te doen staat. Woensdag hebben we verzuimd het karwei af te maken, want ook toen bleek weer dat wij via aanvallend voetbal deze ploeg kunnen hebben.
Daarom start ik zondag ook met vier spitsen. Als Rontberg helemaal fit speelt hij samen met Smeets, Bouwens en De Roode voorin. Daar liggen gewoon onze kansen, maar we moeten ze dan wel beter benutten als afgelopen woensdag. Nee, ik ben niet geschrokken van de schorsing van Martin Jol. Je kon er vanuit gaan de tuchtcommissie van de KNVB hem niet zou vrijspreken. Dan moeten we maar verder zonder Jol, want ik verwacht ook niet dat ons hoger beroep veel zal uithalen.”


Gisteravond laat bleek dat Baan het wat dat betreft bij het rechte eind had, want het hoger beroep zal pas dinsdag behandeld worden, waardoor Jol ook het tweede duel tegen NEC aan zich voorbij zal moeten laten gaan. Een flinke aderlating dus van FC Den Haag, maar Baan raakte door die mededeling niet in paniek.
Baan: “Tempelaar heeft het tegen NEC redelijk goed gedaan, maar feit blijft wel dat het met Jol achterin rustiger is. De eerste nederlaag is echter een feit en we kunnen niet anders dan afwachten hoe het verder gaat. Vooralsnog geef ik ons de beste kansen om volgend seizoen in de eredivisie te spelen.”


Pim van de Meent werd niet koud of warm van de opmerkingen van Baan. Van de Meent: ‘Baan moet zelf weten met hoeveel aanvallers hij zondag speelt. Hij doet zijn best maar. Ik geef op dit moment nog geen opstelling prijs. Dat merkt iedereen wel als we het veld opkomen. Het is gewoon belangrijk dat we daar een goed resultaat neerzetten. Ten eerste staan we samen bovenaan, maar een positieve uitslag zorgt er ook voor dat er woensdag weer 10.000 tot 12.000 mensen in De Goffert zitten.
Ik kan natuurlijk wel allerlei theoriën neer gaan leggen, maar je kunt er weinig van zeggen. De nacompetitie is gelijk aan het hele verloop van de gewone competitie in de eerste divisie. Onvoorspelbaar dus. Feit is wel dat we daar nog nooit slecht gespeeld hebben. Hadden we dit seizoen in Den Haag een flinke zeperd gekregen, dan was dat bij een paar jongens misschien blijven hangen. Daar is nu geen sprake van.”Na het imponerende optreden van Wim van Zinnen zou je mogen verwachten dat Van de Meent de middenvelder morgen opneemt in de basis. Een zet die dan gevolgen heeft voor óf Frans Janssen of John Vievermans, twee spelers die ook woensdag niet echt uit de verf kwamen en een half uur voor tijd door Van de Meent naar de kant gehaald werden.
Zelfvertrouwen kan Van Zinnen in ieder geval niet ontzegd worden. Als zijn vrouw roept dat de krant voor hem aan de telefoon is, klinkt een minuut later: “Met de beste middenvelder van Nijmegen.” Dus Van Zinnen in de basis? Van Zinnen: “Ik zou het een logische zet vinden. Ze weten wat ze aan me hebben en vooral tegen Den Haag kunnen ze op me rekenen. In belangrijke wedstrijden geef ik 100%. Ik verwacht wel dat we zondag zwaar onder druk komen te staan, maar dat is nog geen reden voor paniek. Bij NEC moeten we er ons nu maar eens van bewust zijn dat het zondag moet gebeuren. Tenslotte valt er met een promotie ook een hoop geld te verdienen.
Als Den Haag met vier spitsen speelt reken ik voorin op jongens als Grim (als die tenminste fit is) en de snelheid van een Hoekman en Anton Janssen. Ik ben ervan overtuigd dat het Zuiderpark is uitverkocht, maar daar moeten we tegen bestand zijn.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.