NEC de meest fitte ploeg

Van de Meent: “Welke club heeft dit meegemaakt?”

Met betraande ogen en een glas pils in zijn hand stond trainer Pim van de Meent tussen zijn NEC-jongens.
“Welke club in Nederland heeft dit meegemaakt?”, stelde de geëmotioneerde Amsterdamse trainer, “degradatie, bekerfinale, Europacupvoetbal, en na twee jaar terug in de eredivisie.”


Voorwaar een prachtige balans voor NEC, dat dankzij een 0-0 gelijkspel tegen De Graafschap Heracles en FC VVV volgde naar de eredivisie.
NEC maakte de stap naar de hoogste voetbalcompetitie van dit land door in de nacompetitie over de meest fitte selectie te beschikken. Nadat FC Den Haag, RKC en De Graafschap tot het laatste ogenblik in de slag waren geweest voor rechtstreekse promotie, trok NEC zich door het onverwachte veroveren van de vierde periodetitel op aan het altijd pakkende kwartettenspel.


Blessuregolf
RKC maakte een uitgebluste indruk, FC Den Haag zag verdediger Martin Jol geschorst naar de tribunes vertrekken, en De Graafschap werd geteisterd door een ware blessuregolf binnen de selectie. Doelman Brookhuis, Trentelman en Foeke Booy doken gedurende de nacompetitie de lappenmand in, terwijl de spelers van NEC zich juist steeds beter vonden. Ron de Groot (enkel) en Peter Selbach (rug) waren al ver voor het begin van de nacompetitie geblesseerd geraakt, maar een ‘kanjer’ als Wim van Zinnen veerde na bijna twee jaar blessureleed eindelijk op.Geduld
“Met dit NEC-elftal moeten de supporters geduld hebben. De successen komen later”, stelde Van de Meent na een slechte start van dit seizoen. Welnu, de successen zijn gekomen, zij het inderdaad zeer laat. NEC verloor geen enkele keer in de zojuist afgesloten nacompetitie, en dat feit gaf de doorslag voor promotie.


Sandor Popovics, die het spannende maar niet fraaie duel vanaf de tribune wilde meemaken omdat hij morgen al kennis maakt met de NEC-spelers die hij vanaf 1 Juli in de eredivisie coacht, stelde het feestje nog even uit. Hij troostte gistermiddag in de Graafschap-kleedkamer eerst zijn aangeslagen manschappen door ze alsnog een winstpremie in het vooruitzicht te stellen.
“Jullie hebben deze nacompetitie zo enorm je best gedaan, dat ik het bestuur de volledige premie zal vragen. Ik neem van jullie met pijn in het hart afscheid”, riep de Graafschaptrainer, die zijn eerste jaar in Doetinchem eveneens met een verloren nacompetitie afsloot. NEC scoorde overigens vorig jaar in de nacompetitie hoger tegen De Graafschap. De Nijmegenaren pakten destijds 3 punten van de Oostgeldersen, nu slechts 2 punten na twee keer 0-0.


Van de Meent stond er tussen alle huldeblijken toch een beetje eenzaam bij. “Ik moet nu gaan uitzien naar een nieuwe dub. Ik heb wat contacten in België, maar ik denk dat ik voorlopig in de wachtkamer plaats zal moeten nemen”, aldus de coach die NEC na vier seizoenen verlaat.
NEC mocht nog de handen dichtknijpen dat de Achterhoekers niet met de eer gingen strijken. Middenvelder Ton Wildenbeest teisterde in de Goffert de rechterpaal, en ook gisteren in Doetinchem hadden de Achterhoekers de beste kansen op de overwinning. John Willems (twee keer) en met name Hans Galgenbeld verzuimden in de slotfase De Graafschap alsnog naar de eredivisie te knallen. De zinderende spanning op De Vijverberg was voorbij, het ene bevrijdende doelpunt voor de thuisclub was niet gekomen.


Popovics gaat morgen met het NEC-bestuur om de tafel zitten voor beraad over de naaste toekomst. Doelman Nico Hanssen, die gisteren NEC met prima reddingen in de eredivisierace hield, neemt afscheid van De Goffert, maar of Graafschapdoelman Wilfried Brookhuis Popovics volgt naar de Waalstad, is nog de vraag. Popovics zelf wil niets liever dan Brookhuis meenemen. Het is echter ook mogelijk dat Wim van Cuyk doorschuift naar de vaste stek tussen de palen. Eerder dit seizoen had NEC al een oogje laten vallen op Ejo Elburg, de man die Brookhuis gisteren verving.
Over het eventueel aantrekken van Jan Peters uit Genua of Eugène Marijnissen van Roda JC door NEC kon gisteren door de betrokkenen nog geen uitsluitsel worden gegeven. Er worden pas spijkers met koppen geslagen na het gesprek tussen Popovics en zijn nieuwe werkgever.


De Graafschap-NEC 0-0
Scheidsrechter: Mulder.
Toeschouwers: 12.500, uitverkocht
Gele kaart; Sturing (De Graafschap).


De Graafschap: Elburg; Sturing, Pleneman, Loovens, Wanders; Kelderman (Rosendaal), Leeuwerik, Wildenbeest; McNulty, Galgenbeld (Wijkamp), Willems.
NEC: Hanssen; Willemse, Mommertz, Van Rossum, Visser; Aalbers, Van Zinnen (Vievermans), Anton Janssen; Frans Janssen, Van de Pol (Paymans), Hoekman.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.