De Groot weer fit

NEC verzuimt JVC in tweede helft naar ruime nederlaag te spelen

Even leek het er gisteravond in Cuyk op dat NEC in de oefenwedstrijd tegen de derde klasser JVC ’31 over de tegenstander heen zou walsen. Binnen achttien minuten scoorden de Nijmegenaren drie keer, maar uiteindelijk bleven de amateurs van trainer Van IJzendoorn knap op de been en eindigde het sportieve duel op 3-4.


Trainer Sandor Popovics was na afloop erg te spreken over de eerste helft, maar baalde duidelijk van de verrichtingen van zijn spelers na rust. Popovics: “In de eerste helft werd er door ons goed gespeeld. Er was sprake van organisatie, er werd bewogen en vooral het eerste doelpunt was van grote schoonheid. Na rust heb ik daar weinig van teruggezien. Drie tegendoelpunten, met alle respect voor de tegenstander, maar dat is tegen een amateurclub veel te veel. Ja, het probleem zit nog steeds achterin. Zo’n blunder als Wim Berends maakte bij dat tweede doelpunt. Dat mag natuurlijk niet. Als ik dispensatie voor hem krijg, dan wil ik hem nog een keer aan het werk zien tijdens het toernooi in Arnhem. Ik hoop dat het voor Wim van Cuyk een stimulans is. Die jongen heeft het in zich om punten voor ons te gaan pakken.”Naast Wim Berends speelde ook Bert van de Pol een helft mee. Van de Pol had geen last meer van zijn buikspieren, maar werd gespaard voor de komende wedstrijden in Arnhem.


Opvallender was de revival van Ronnie de Groot die voor het eerst sinds zijn blessure weer een keer meespeelde. De Groot startte als linksback en schoof in de tweede helft op naar het middenveld. Popovics was duidelijk ingenomen met het herstel van De Groot. “De Groot is een medisch wonder volgens de doctoren. Ik ben blij dat hij er weer bij is, al moeten we de boel niet overhaasten. Morgen (vandaag, DvdB) laat ik hem een halve wedstrijd spelen tegen Spartak. Vandaag heeft hij het als back goed gedaan. Hij heeft zich keurig aan de opdracht gehouden. Later heb ik hem op het middenveld gezet om meer spelritme op te doen. Maar je ziet het aan hem, hè. Het is een intelligente voetballer.”


Ronnie de Groot zelf was ook tevreden. “Ik mis natuurlijk nog spelritme. Daarom zat ik in de tweede helft een beetje stuk, maar lichamelijke klachten zijn er niet. Ja, ik heb die verhalen over het medische wonder ook gehoord. Ik heb er in ieder geval nooit aan getwijfeld dat ik weer terug zou komen. Ik voel zelf op een gegeven moment het beste hoe het met de blessure gaat. En laten we eerlijk zijn. Onderhand ben ik het wel gewend om terug te vechten.”


Dat laatste kan ook gezegd worden van JVC. Na de aanvankelijke 2-0 achterstand (een schitterende kopbal van Grim en een benutte strafschop van Frans Janssen), antwoordden de amateurs met een koelbloedige schuiver van Seeger, waarna Frans Janssen opnieuw vanaf elf meter mocht aanleggen voor het derde doelpunt. De grove fout van Berends (hij liet de bal los na een hoge voorzet) werd door Weijers na rust keurig afgestraft. Even later werd het zelfs gelijk door Hermens, maar in de tegenaanval bekroonde Hasselbach een soepele combinatie tussen Kilkens en De Groot met de winnende treffer.


Vandaag komt NEC dus om 19.00 uur in actie tegen Spartak Trnava tijdens het internationale toernooi in Arnhem. Na AZ het tweede serieuze oefenduel voor de ploeg van Popovics, die echter niet kan beschikken over Eric van Rossum, Van Rossum was evenals Anton Janssen gisteravond wegens ziekte afwezig, maar de middenvelder lijkt op tijd hersteld.
Popovics: “Het is jammer van die zieken, maar liever nu dan over twee weken. Wij gaan in ieder geval met de intentie naar Arnhem om ons op een positieve manier te verkopen. En dat kan met dat elftal. Als ons keepersprobleem is opgelost en als wij een echte vriendenploeg worden, dan ben ik ervan overtuigd dat dit elftal een aanwinst is voor de eredivisie.”


Of dat met Hoekman zal gebeuren blijft overigens nog steeds een open vraag. Volgens Hoekman heeft NEC een telex van West Ham United ontvangen, waarin staat dat de Engelse club bereid is om zes tot zeven ton voor de aanvaller te betalen. Hoekman: “Een telefoontje van NEC is voldoende, maar ik heb de indruk dat ze tijd willen rekken. Maandag is iedereen van het bestuur er weer. Dan zal er wel een beslissing genomen worden.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.