NEC mist organisatie

Spartak Trnava koelbloedig voor doel Wim van Cuyk: 3-0

NEC speelt morgenmiddag om 17.00 uur tegen Iris Saloniki om de derde en vierde plaats van het internationale toernooi om de Arnhemtrofee. Gisteravond verloor de ploeg van trainer Sandor Popovics met 3-0 van het Tsjechische Spartak Trnava, terwijl Vitesse vier uur later na het nemen van strafschoppen (reguliere eindstand 2-2, strafschoppen 5-4) als overwinnaar van het veld ging, de Grieken gedesillusioneerd achterlatend

NEC was tegen Spartak Trnava (dat in 1969 Ajax bijna de weg naar de Europa Cup finale versperde) beslist niet kansloos, maar met name Bert Van de Pol en Danny Hoekman (voor hem wordt het echt tijd dat er zekerheid bestaat over zijn toekomst) verzuimden in de eerste helft hun ploeg op voorsprong te zetten. Beide malen was hun inzet te onzuiver en voorkwam de uitstekende doelman Opaier met katachtige reacties erger.
De Tsjechen, met een uitmuntende Cabinik op het middenveld waren wat dat betreft koelbloediger. Drie maal scoorde Spartak Trnava uit een stilstaande situatie. De eerste keer gebeurde dat na 26 minuten. Bij NEC keek iedereen aphatisch toe hoe Gasparik de korte corner nam en werd men pas wakker na de voorzet van Lackovic, maar de wekker was toen al te laat afgegaan. Met een bekeken kopbal scoorde aanvoerder Mrva 1-0.

Vlak voor rust was het opnieuw raak. Een vrije trap van Dian werd door Lackovic op de paal gekopt, waarna Hucko de complete verdediging van de Nijmegenaren te snel af was en attent 2-0 binnen tikte. In de tweede helft bracht Popovics zoals afgesproken Ronnie de Groot in het veld voor de pas herstelde Anton Janssen en kwam na vijftien minuten Hasselbach er in voor de ijverige maar weinig succesvolle Henk Grim. NEC creëerde weliswaar een optisch overwicht, maar alleen Grim en zijn latere vervanger Hasselbach verschenen nog in kansrijke positie voor Opaier. Drie minuten voor tijd zorgde Dian voor het mooiste doelpunt van de wedstrijd door de bal uit een vrije trap van Gasparik ineens achter de kansloze Van Cuyk te jagen: 3-0.

Negen
In de derde wedstrijd leed NEC dus zijn eerste nederlaag, maar vooral de in totaal negen tegendoelpunten stemden tot nadenken. Van Cuyk maakte gisteravond zeker geen slechte indruk. Vooral op de lijn was de doelman ijzersterk, maar in het strafschopgebied werd zijn aanwezigheid node gemist. Buiten zijn eigen doelgebied geeft Van Cuyk tot op heden niet thuis, waardoor te vaak verwarring ontstaat bij gevaarlijke voorzetten, getuige de drie doelpunten gisteravond.

Het is echter onzin om het aantal tegentreffers alleen in de schoenen van de doelman te schuiven. NEC zal de komende oefenwedstrijden moeten benutten om vooral de organisatie achterin te verbeteren. Libero Mommertz koos tegen Spartak Praag minder voor het roekeloze avontuur voorin, maar speelde toch nog te weinig achter zijn verdediging om de watervlugge Tsjechen via faire middelende doorgang te beletten. Door de absentie van de zieke Van Rossum speelde Sije Visser opnieuw als voorstopper en bezetten Van Geenen (rechts) en Vievermans de backplaatsen. Vooral Van Geenen maakte indruk, zowel in verdedigend als opbouwende zin.

Positief
Ondanks de negen tegendoelpunten wenste Sandor Popovics zijn ploeg niet te laten vallen. “Vooraf hebben we afspraken gemaakt wat betreft de organisatie achterin. Oké, helemaal vlekkeloos liep het nog niet, maar ik kon toch duidelijk zien dat de wil aanwezig was. Dat vind ik positief. Ik ben er ook van overtuigd dat het vertrouwen in een jongen als Wim van Cuyk moet groeien. We weten dat zijn ingrijpen voor het doel niet zijn sterkste punt is. Daar moet dan aan gewerkt worden, maar tegelijkertijd kunnen er ook afspraken gemaakt worden met de verdedigers. Die moeten in dat geval resoluut ingrijpen.” Ook over het vertoonde spel was Popovics niet echt ontevreden. “Wij missen nog de routine, die bij de Tsjechen duidelijk wel aanwezig was. De beweging zonder bal was bij hun uitstekend verzorgd. Maar ook als ze een kans kregen waren zij beter. Wij lepelen een bal in de hoek, in hun situatie was het. een doelpunt. Nee, ik til niet zwaar aan deze nederlaag. De discipline was aanwezig. Nu de uitvoering nog. Voor mij was het een stap in de goede richting.”

Vandaag speelt NEC opnieuw een oefenduel. Om 19.30 uur is SJN op het sportpark de Winkelsteegh de vierde tegenstander op rij. Voor dit duel zullen verschillende spelers van Popivics echter vrijaf krijgen, waardoor jongens als Guerin, Arends en Hasselbach vanaf het begin er bij zullen zijn.