Zielig Veendam gewillige prooi Nijmegenaren

NEC steeds sterker
Ten aanschouwe van 800 aanwezigen, die maar niet genoeg krijgen van ?hun? Veendam, heeft NEC de opgaande lijn richting nacompetitie vastgehouden.


?Armoedig hier, dit inspireert niet?. Met die woorden kwam NEC-trainer Pim van de Meent gistermiddag uit de kleedkamer, vlak nadat zijn manschappen de plaatselijke club Veendam ?eenvoudig? met 2-0 hadden afgedroogd.
Ondanks de inderdaad weinig inspirerende entourage van het sportpark Langeleegte, werkte NEC geconcentreerd verder naar de nacompetitie. Het zielige Veendam, dat het gehele achterliggende voetbalseizoen op de rand van de financiële afgrond vertoefde, kon met een handvol invallers voor allerlei geblesseerde routiniers geen enkele vuist meer maken. NEC liet zich door de makke Groningse schapen niet van de wijs brengen, en was met name in de tweede helft op alle fronten heer en meester.

Kunst
Van de Meent was meer dan tevreden: ,,Het is toch een kunst om hier te winnen. Het blijft altijd moeilijk voetballen in dat verre Veendam. Voorheen zou je verliezen, maar dit keer pakte het allemaal goed uit. In de tweede helft kwamen er meer ballen van de zijkant. Ik heb in de rust ook tegen Henk Grim gezegd, dat hij zich meer moest aanbieden, meer moest bewegen. Henk werd daarna inderdaad gevaarlijker, al is het nog niet alles.”
Zocht Grim in het hoge noorden nog vergeefs naar zijn topvorm, Frans Janssen en Danny Hoekman staan inmiddels op scherp, en lijken volledig gereed voor het aanstaande kwartettenspel met FC VVV, De Graafschap en NAC. Frans Janssen, het is aan zijn spelwijze te zien, voelt zich kiplekker, en Hoekman haalt als vanouds de achterlijn.


Excelleren
De achterste lijn zat gelukkig weer potdicht, met óf Mommertz óf Visser als extra middenvelder. Op het middenveld excelleerde Ron de Groot wederom. Met veel gemak zette hij vele combinaties met zijn ploegmakkers op, en blaakte van zelfvertrouwen. Carlos Aalbers speelde solide maar voorzichtig, bang als hij is voor terugkeer van zijn liesblessure. Tenslotte wil Aalbers niets liever dan de nacompetitie hoogstpersoonlijk meemaken. Grote afwezige was wederom Anton Janssen. Van de Meent: ,,Hij mocht nog niet van de dokter, vanwege dat scheenbeen. Ik laat hem echter telkens de laatste tien minuten toch meespelen; op die manier blijft hij er geestelijk helemaal bij betrokken.”
John Vievermans, de vervanger van Anton Janssen, kon in Veendam terugzien op een volwassen optreden. Vievermans trok zich op aan het brutale spel van Hoekman en De Groot, en tikte vrolijk mee in het Nijmeegse gezelschap.

Sneller handelen
Van de Meent plaatste ondanks de 2-0 zege toch een kanttekening bij het spel van de weer gretige Nijmegenaren. De Amsterdamse oefenmeester: ,,De aanvallers hadden op de beslissende momenten sneller moeten handelen. Dan had die keeper Johan Krol niet al die ballen kunnen pakken.”
Inderdaad speelde deze Krol zich gisteren in de kijker. De ene NEC-inzet na de andere smoorde in het tweede bedrijf op de vuisten of in de handen van de Veendamse man tussen de palen. Grim, De Groot, en Frans Janssen (drie keer) slaagden er niet in Krol tot capitulatie te dwingen. Zelfs op de prachtige ‘lange’ lob van De Groot had Krol zijn antwoord klaar; attent tikte Krol de bal toch over de lat.


Vissen
Niettemin moest Krol twee keer vissen. Vlak voor rust trokken Sije Visser en De Groot een ‘sportief spoor van vernieling door de Veendam-veste. Visser bekroonde de combinatie met een fraaie boogbal over de ontredderde Krol heen, 0-1.
Vlak voordat Carlos Aalbers in de 81ste minuut de douche mocht opzoeken, tikte Aalbers nog nummer twee in. Hoekman kwam op links vrij na een vrije trap van Frans Janssen, de linksbuiten zag dat Aalbers er veel beter voor stond, en bediende Aalbers op maat: 0-2.


Programma
Met een tevreden gevoel zetten de NEC-spelers zich vervolgens schrap voor de bijna 200 kilometer lange thuisreis. Van de Meent stelde nog: ,,Tegen betere ploegen spelen we beter.” Die stelling kan vanaf volgende week donderdag bewezen worden in de nacompetitie. Vandaag steken in Zeist bestuurderen van NEC, NAC, FC VVV en De Graafschap de koppen bij elkaar, om het programma van de nacompetitie vast te stellen.
De nacompetitie lijkt een enerverende aangelegenheid te worden; alle betrokken clubs wonnen in het afgelopen weekeinde. Zelfs De Graafschap vierde bij FC Den Haag victorie (3-1 winst). De spanning -ook in het Nijmeegse kamp- stijgt met de dag.


Veendam-NEC 0-2 (0-1)


42. Visser 0-1
81. Aalbers 0-2.


Scheidsrechter: De Wit.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.