SVV mag blij zijn met 0-0 eindstand

NEC kruipt uit dal omhoog


NEC krabbelt omhoog. Het gaat nog voorzichtig, maar gezien het veldspel in Schiedam staat de ommekeer voor de deur.


Vier punten uit vijf wedstrijden, het had beter gekund, maar met Michel Mommertz terug op het middenveld plus de inbreng van Frans Janssen en Bert van de Pol, staat NEC aan de vooravond van betere tijden.
Zo op het eerste gezicht valt de veroverde brilstand in Zuid-Holland wat tegen; tenslotte wonnen de Nijmegenaren vorig seizoen nog met 2-0 op sportpark Harga. Dit keer had NEC andermaal moeten zegevieren, maar de ploeg van trainer Dick Buitelaar wist dit keer van geen wijken.
NEC speelde in Schiedam sterker dan een week eerder op de Wageningse Berg. Destijds liep men met een 2-1 triomf van het veld; nu speelde NEC beter, maar moest men desondanks een punt inleveren.


Raadgevingen
Vlak voor de wedstrijd SVV-NEC nam trainer Pim van de Meent nog eens zijn nieuwe middenveldtrio apart. Geconcentreerd namen Carlos Aalbers, Mommertz en Anton Janssen de raadgevingen van hun trainer in zich op. Het gewenste effect bleef niet uit. De rustgevende Mommertz zette de lijnen uit, stuurde iedereen naar zijn plek, en vond in Frans Janssen een dankbare collega voor de combinaties.
Ron de Groot moest in deze situatie met een plaats op de reservebank genoegen nemen. Het kwam de blonde dribbelaar niet slecht uit, dat hij zich voor het grootste deel van de wedstrijd koest moest houden als bankzitter; een kwetsuur aan de onderkant van zijn voet speelde hem al geruime tijd parten. Sije Visser mocht het andermaal proberen als laatste man, met vlak voor zich Peter Selbach en op de linkerflank dan Frans Paymans. Aanvaller Danny Hoekman liet verstek gaan vanwege een voedselvergiftiging.


Bert van de Pol mocht voor de eerste maal vanaf het eerste fluitsignaal van de scheidsrechter in het NEC-shirt acteren. Van de Pol haalde de finish niet, maar het scheelde niet veel of de Betuwnaar had twee keer raak gekopt, na voorzetten van Frans en Anton Janssen.
De kansen voor NEC vielen als rijpe apppeltjes van de boom, maar het beslissende tikje om Henk Dirven tot capitulatie te dwingen, was de volle negentig minuten zoek. De thuisclub probeerde met lichamelijk geweld de meer voetballende ploeg uit haar ritme te houden. Dat lukte in zoverre, dat de thuisclub de nul wist vast te houden; voor Buitelaar was dat alleen al een reden om een klein feestje te bouwen. Een kinderhand is ook hier gauw gevuld.


Volle overgave
Alleen in de beginfase kon SVV NEC bijbenen. De geblokte Peter van Velzen gooide zijn lichaam met volle overgave in de strijd, en warmde tot twee keer toe de handen van Nico Hanssen op. Allengs verzette NEC de bakens, en was er sprake van eenrichtingsverkeer richting Dirven. Van de Pol kopte weer eens over, Grim kopte rakelings naast na een vrije trap van Mommertz, en Toon Willemse probeerde het met vuurwerk uit de tweede lijn.
SVV was de kluts kwijt maar NEC wist niet te profiteren. Aalbers verzuimde een gouden pass van Mommertz te verzilveren, en Van de Pol zette twee keer tevergeefs zijn voorhoofd achter de bal.
In de tweede helft ging SVV nog opportunistischer te werk dan in het eerste bedrijf. Scheidsrechter De Schepper stond veel te veel toe, en liet de gele kaart keurig in de binnenzak, nadat Anton Janssen en Willemse door respectievelijk Mark Wotte en ?beul? Henk Salari neergesabeld waren.Frans Paymans, rechts, houdt SVV-invaller Konemann op afstand


Explosief
De explosieve Jeffrey Oost kreeg tenslotte wel geel voor ogen. Oost zette het mes in de spartelende Henk Grim, en ging volkomen terecht op de bon bij De Schepper. De leidsman had er verstandig aan gedaan wat eerder kaartenwerk te tonen; nu konden de slopers tot de 62ste minuut maar hun gang gaan.
In het tweede bedr|jf schopte SVV het niet verder dan een handvol -niet ongevaariijke-counters. Treling had koppend Hanssen kunnen verslaan, maar richtte naast. Weer Treling en Hans Neeskens hadden het vizier ten overvloede verkeerd gericht, en NEC deed het wat dat betreft niet veel beter.


Een prachtig schot van Frans Janssen eindigde op de vuisten van Dirven, en Van de Pol kopte voor de laatste keer naast. Ron de Groot mocht in de spits gaan experimenteren, en Hanssen, Selbach en Visser liepen elkaar omver; het gehavende trio kon na een korte onderbreking de strijd hervatten.
De Groot zag een scherpe, gevaarlijke voorzet niet bij een ploegmaat eindigen, en het laatste woord had Mommertz. Tot twee keer toe haalde de Limburger hard maar ook onzuiver uit.
Een jaar geleden maakte NEC zich op voor de Europese bekerduels met Brann Bergen en Barcelona. Dat ging ten koste van de prestaties in de competitie. Nu lonkt nergens meer een Europacup; er zullen dit keer competitiepunten vergaard moeten worden, wil men uitzicht blijven houden op aansluiting met de top van de eerste divisie.


SVV-NEC 0-0
Scheidsrechter: De Schepper.
Gele kaart: Oost (SVV).


SVV: Dirven; Wotte, Warnaar, Salari, Oost; Neeskens, Van Delft. Van Kapel; Treling, Van Velzen, Koevermans (Könemann).


NEC: Hanssen; Willemse, Selbach (Van Rossum), Visser, Paymans; Aalbers, Mommertz, A. Janssen; F. Janssen, Van de Pol (De Groot), Grim.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.