NEC vloert ook NAC


Dolgelukkig vielen de spelers van NEC in elkaars armen. De ‘jonkies’ van NEC hadden ook NAC in de race voor de derde periodetitel getorpedeerd. Via een tempoversnelling in de tweede helft ging aartsrivaal NAC voor de bijl 2-0.


Frans Janssen brak voor de thuisclub vlak na de pauze de ban, net na een moment dat NAC levensgevaarlijk in de buurt van de balvaste doelman Wim van Cuyk was gekomen. Aanvoerder Michel Mommertz verzuimde in eerste instantie tijdig af te lopen, waardoor hij plotseling drie Bredanaars voor zich op zag doemen. De handige middenvelder John Dusbaba kon dit buitenkansje niet uitbuiten, en liep met bal en al in de voeten van Mommertz. De Limburger bedacht zich geen moment, sloeg met bal en al het vrije middenveld over, en lanceerde Frans Janssen in de diepte.


Sterretjes
Frans Janssen maakte vervolgens waarschijnlijk zijn mooiste doelpunt uit zijn gehele voetbalcarrière. Op rechts nam hij in de hoek van het strafschopgebied de bal aan, en vanuit de draai drukte Janssen ineens zijn rechtervoet achter de bal. NAC-doelman Ton van Eenennaam zag hooguit sterretjes, maar nauwelijks een bal. Steenhard vloog het leder naar de rechterbovenhoek. Een wereldgoal.


Janssen was daarover na afloop nog in hogere sferen: ”Ik moet jaren teruggaan om zo’n doelpunt van mij weer tegen te komen. Vroeger had ik het patent op afstandsschoten. Je blijft het proberen, en nu lukte het, precies op het goede moment. Ik kreeg later nog meer mogelijkheden om te schieten, maar ik zag telkens Grim vrijstaan en probeerde hem dan aan te spelen. Dat lukte niet zodat je achteraf natuurlijk zegt: had zelf geschoten.”


Nog stroef
NEC had NAC inderdaad op grotere afstand moeten zetten, maar verder dan een bekeken doelpunt van Danny Hoekman reikten de speelse Geldersen niet meer. Gezien het spelbeeld van de eerste helft mocht NEC achteraf zeker niet mopperen. Zo vlot als een week eerder FC Twente 5-2 aan de broek kreeg, zo stroef verliep in eerste instantie het treffen met NAC. De Nijmegenaren zochten naar de vaste spelpatronen, terwijl de Brabanders NEC attent hun wil oplegden.


Sweres, door trainer De Jonge op de plaats van Smits geposteerd, benutte veelvuldig de vrije ruimte, maar de Engelse spits Bob Latchford kon maar niet uit de schaduw van Sije Visser treden. Aangezien ook Guus van der Borgt en Geert Meijer aan Nijmeegse kettingen lagen, werd het Bredase overwicht niet in doelpunten omgezet. Dat gaf de thuisclub de gelegenheid langzaamaan de wedstrijd naar de hand te zetten.Solotoer
Na een half uur zette NEC de eerste echte aanval op, via Willemse die na een solo Frans Janssen bereikte. De kopbal van de man uit Ooij was echter te zacht om Van Eenennaam te verontrusten. Grim ging vervolgens op de solotoer, terwijl Van der Borgt plotsklaps de openingstreffer voor zijn voeten had. De Bredanaar vond na een voorzet van Meijer echter Van Cuyk op zijn weg. Willemse trof in het eerste bedrijf tenslotte nog het zijnet.


De dreiging in het Nijmeegse spel groeide nu zienderogen. Frans Janssen gaf met zijn fameuze treffer het sein ‘alle remmen los’. Telkens werd getracht Grim aan te spelen, maar even zo vaak strandden de moedige pogingen van de ontketende Geldersen op de NAC-defen-sie. Anton Janssen en Danny Hoekman gingen eendrachtig te werk als een mitrailleur, maar Van Eenennaam bokste de ene bal na de andere uit zijn kooi.


Spektakel
Even leek NEC toch te stranden; De Groot hield Dusbaba ternauwernood van scoren af, en Aalbers schoot zowaar bijna in eigen doel. Aan de overkant was er prompt antwoord in de vorm van spektakel. Frans Janssen zag Van Eenennaam in weer een onmogelijk geachte redding verrichten, en Grim kopte na een hoekschop van Frans Janssen deskundig in; Hans Heeren redde echter op de doellijn.


Hoekman, die evenals Mommertz en De Groot de hele week niet of nauwelijks getraind had, kreeg uiteindelijk loon naar werken. Frans Janssen schiep voor Hoekman de ruimte, de linksbuiten draaide een keer om zijn as, en knalde vakkundig de bal naar de linkerhoek, 2-0. Van Cuyk gaf nogmaals blijk van zijn vorm met een uitstekende voetredding, en Anton Janssen leverde ten overvloede een puntgave rush af. De schamel leidende Van Swieten blies NEC vervolgens naar de zekerheid van een 2-0 winst.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.