NEC totaal van slag


NEC heeft de goede vorm uit de geslaagde derde periode nog steeds niet te pakken. In het paasweekeinde gingen de Nijmegenaren twee keer de boot in, tegen MVV (0-1 in Nijmegen) en tegen FC Den Haag (3-1 in de Residentie).


De derde periode werd afgesloten met 14 punten uit zeven duels; sinds het periodekampioenschap, behaald bij De Graafschap in Doetinchem, ging het bergafwaarts met de Nijmegenaren. De grootste verliezer is het publiek dat komt kijken naar een ploeg die zich niet voor de volle honderd procent wenst in te zetten. Sinds de periodetitel verloor NEC van Telstar (3-2), van FC VVV (2-1), van Heracles (5-2) en nu dan van MVV en FC Den Haag Tegen FC Wageningen werd het 0-0, en tegen SC Cambuur -feitelijk de enige Volwassen daad- 1-1.


Lieve centjes
Het wachten is op de nacompetitie. Eenieder staat in de startblokken, maar naar de resterende thuiswedstrijden van de competitie tegen Telstar en RBC komt op die manier geen hond meer kijken. Men doet er als de meest trouwe supporter verstandig aan dan maar thuis te blijven, en zijn lieve centjes te bewaren voor datgene waar het werkelijk om zal draaien: de nacompetitie.


Welbewust
Ook trainer Pim van de Meent werkt welbewust haar dat allesbeslissende sluitstuk toe. Blessures mogen nu helen, en vanaf heden zijn Ron de Groot en Toon Willemse (tot gisteren geschorst) weer beschikbaar. De voorhoede is inmiddels in de oude staat hersteld. Alleen Anton Janssen kent op het middenveld nog problemen met zijn scheenbeen. Gisteren, tegen FC Den Haag, keerde hij in de 77ste minuut terug in de hoofdmacht, ten koste van de uitgebluste Carlos Aalbers.


Middenrif
Van de Meent probeerde het tijdens de jongste wedstrijden met Rob Hasselbach én John Vievermans in het middenrif. Zaterdag tegen MVV was Vievermans geen moment in de wedstrijd, maar in het Haagse Ziuiderpark scoorde Vievermans dan toch het enige doelpunt van NEC. Hasselbach kan tot een aanwinst uitgroeien, maar is vooralsnog te onervaren voor het grote werk.


”We komen ondanks de verloren wedstrijden weer in ons ritme”, aldus Van de Meent, ”het wachten is op de terugkeer van Ron de Groot. Hij is de motor van NEC. Het middenveld is tenslotte bepalend voor de kracht van het huidige NEC.”


Weggevertje
Toch verzuimde Van de Meent niet Michel Mommertz in Den Haag als de grote boosdoener te betitelen. Van de Meent: ”Dat derde tegendoelpunt was een weggevertje van Mommertz.” Mommertz probeerde de bal bij de lijn af te schermen, Karel Bouwens kwam met een sliding tussenbeide, en stelde John Linford in staat doelman Wim van Cuyk voor de tweede keer te verslaan. Ook bij de eerste treffer van de Zuidhollanders tastte Mommertz mis. Bouwens plukte de bal van Mommertz af, en klopte vervolgens ook Van Cuyk, Tussen al deze bedrijven door tekende Vievermans voor de gelijkmaker, en zette weer Linford de thuisclub op het juiste spoor.John Vievermans zweeft door de lucht tijdens NEC – MVV.


Laf spelend
Twee dagen eerder, in de vertrouwde Goffert, werd NEC met een laf spelend MVV geconfronteerd, maar een echt antwoord op het defensief ingestelde MVV kon of wilde NEC niet opbrengen. Van de Meent was allang blij dat er zo lang 0-0 op het scorebord bleef staan, terwijl zich geen nieuwe blessuregevallen aandienden. Met een beetje geluk had NEC van het inmiddels gepromoveerde MVV gewonnen. Van de Meent: ”Als die bal van Frans Janssen, halverwege de tweede helft, er in was gedraaid, had NEC gewonnen. Dat was wel eventjes een werelddoelpunt geweest. MVV bood geen enkele gelegenheid voor een beetje spel. De Maastrichtenaren vond ik laf spelen”, aldus Van de Meent.


Stuk
Westerhof, die na het succes van MVV naar eigen zeggen altijd van Limburg zal blijven houden, gaf zelf ook al aan hoe negatief de Zuidlimburgers zich hadden opgesteld. Westerhof: ”We hebben gewacht tot de tegenstander stuk zat. Daarna heeft MVV het karwei naar behoren afgemaakt.”


De nieuwe trainer van het Arnhemse Vitesse mocht de gelukwensen van opperbaas Rinus Michels in ontvangst nemen, en aaide rechtsbuiten Willy van Bommel eens over de bol. Het geluk lachte ook Van Bommel toe, nadat hij was ontsnapt aan de rode kaart. Vlak na de pauze sloeg ‘Stengel’ van Bommel zijn directe tegenstander Frans Paymans neer. Severein zag het incident van nabij gebeuren, en trok slechts het geel tevoorschijn.


Belachelijk
”Een belachelijke vertoning van scheidsrechter Severein. Hier paste alleen maar rood”, aldus Van de Meent. Paymans zelf: ”Van Bommel had ook al in de eerste helft een keer naar mij geslagen. Dat ik telkens vlakbij hem stond, zat hem blijkbaar niet lekker”.


Westerhof greep als een echte veldheer in, en haalde Van Bommel direct uit het veld. De zuiderlingen lieten zich door dit incident niet van de wijs brengen, en bleven volharden in hun geliefde counterspel. NEC verloor na het strijden bij Heradcles ook nu weer de slag op het middenveld. Rob Hasselbach verslikte zich voortdurend in te lange dribbels en John Vievermans kon de zaak met de herstelde Carlos Aalbers niet meer redden.


Hoekman op links kwam na ‘Almelo’ weer wat beter uit de verf, maar zijn gevreesde beslissende acties waren nog in geen velden of wegen te bekennen. Ook Grim zat op rechts vast. Frans Janssen, terug in de spits, werkte hard en had alle pech van de wereld bij zijn prachtige draaibal die strandde op de rechterkruising.


Voor het overige was er zaterdagavond niet veel te beleven. Invaller Huub Driessen knalde de bal nog tegen de paal, en in blessuretijd werd MVV weer eredivisionist door Noud Janssen, op eendrachtig aangeven van Bert van Marwijk en de knap koppende Dick Nanninga.


NEC – MVV 0-1 (0-0).
91. Noud Janssen 0-1.

Scheidsrechter: Severein.


FC Den Haag – NEC 3-1 (1-1).
29. Bouwens 1-0.
40. Vievermans 1-1.
55. Linford 2-1.
57. Linford 3-1.


Scheidsrechter: De Vrieze.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.