NEC geeft SVV lesje


”Enniesee wordt kampioen”. Dat lied weerklonk gisteren na vieren in de kantine van het Schiedamse SVV. De supporters van de East Side geloofden er weer in. NEC slaagde in zijn opzet: in de race blijven voor de derde periodetitel.


Het armetierige SVV was keurig over de knie gelegd. ”Op alle fronten waren wij beter dan de Schiedammers”, kon NEC-trainer Pim van de Meent na afloop zonder overdrijving stellen. De Nijmegenaren bleven na de overwinningen op Vitesse, DS’79, en Heerenveen ook nu heer en meester.


Brokkelen
SVV had gedurende negentig minuten niets in de melk te brokkelen. Op een paar doorbraken in de beginfase na, kon de ploeg van de nieuwe hoofdtrainer Pim Visser (Ruygrok trok onlangs zijn plan) verder geen vuist meer maken. Hoe veelvuldig spits Dercks zich ook liet vallen, scheidsrechter Uilenberg legde de bal terecht niet op de stip, en zegevierde NEC volkomen verdiend met 2-0.


NEC stond andermaal op scherp, met een uitstekend keepende Wim van Cuyk in de achterste lijn. Hij was het, die NEC na een enthousiast begin van de thuisclub behoedde voor een achterstand. Tot twee keer toe belette hij Dercks te doelpunten. Langzaamaan trok NEC het spel naar zich toe, en werden de vuisten van doelman Dirven opgewarmd.


Gestalte
In het laatste kwartier voor rust kreeg het Gelderse overwicht ook gestalte in opgelegde kansen voor de voorwaartsen, maar zowel Frans Janssen als Danny Hoekman faalden in kansrijke positie.


Henk Grim, het Groesbeekse goudvinkje, wachtte geduldig op zijn kans. Terwijl iedereen al met zijn gedachten bij de thee was, sloeg de grillige rechtsbuiten keihard toe. Frans Janssen produceerde een strakke hoekschop, en met een felle beweging van het hoofd knikte Grim de bal steenhard achter de vertwijfeld graaiende Dirven, 0-1.Op slag van rust een doelpunt maken, dat wordt door trainers in psychologisch op zich altijd als iets belangrijks aangemerkt. De beide Pimmen konden of moesten de zaken in het tweede bedrijf dan ook over een andere boeg gooien. SVV werd gedwongen uit de eigen loopgraven te treden, en NEC voelde zich in zijn element door het voor de hand liggende counterwerk.


Vooral Frans Janssen liet zijn directe tegenstander Salari alle hoeken van het veld zien, maar helaas kon de spits uit Ooi zijn goede veldspel niet bekronen met een doelpunt. Danny Hoekman had met Van de Heide nog de meeste problemen, maar Anton Janssen speelde weer zo fris als een Maas en Waals hoentje. Juist deze Janssen voelt zich steeds meer thuis bij NEC, en dat is aan zijn alerte spel ook wel te merken.


Solide
Het middenveld acteerde andermaal solide, en Frans Paymans toonde aan dat Van de Meent niet voor niets weer de voorkeur aan zijn persoon had gegeven, i.p.v. aan de niet langer geschorste John Vievermans. Peter Selbach legde Dercks bekwaam aan banden, maar moest wel met een gele kaart genoegen nemen. Selbach zal na deze derde prent geschorst worden. Sije Visser heeft zijn schorsing er nu echter opzitten, zodat Van de Meent Visser komende zondag in de match tegen FC Twente op goaltjesdief Billy Ashcroft kan zetten.


Wat SVV in de tweede 45 minuten ook probeerde, de beste kansen waren voor de gasten. Frans Janssen stuitte twee keer op Dirven; even later was Janssen weer ter plekke na een te zachte terugspeelbal van Salari, en kogelde Grim net naast Een Nijmeegs doelpunt hing weer in de heldere lucht. Frans Janssen schoot voorlangs, en werd kort daarop gevloerd door Salari. Frans Janssen nam de vrije trap voor zijn rekening, en de ingelopen Grim hield er voor de tweede maal zijn koppie bij ,0-2.


Hoogste lied
De ‘East Side’ zong het hoogste lied, terwijl Van de Meent de nuchterheid zelve bleef. De trainer: ”De komende twee weken zijn bepalend voor het verloop van de strijd in de derde periode. Eerst FC Twente, en vervolgens NAC in de Goffert” Ertussendoor stuit NEC nog op Telstar, een inhaalduel uit de tweede periode.


SVV-NEC 0-2 (0-1).
45. Grim 0-1,
71. Grim 0-2.

Gele kaarten: Selbach en Grim

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.