Henk Grim op scherp


”NEC speelt met z’n jonge elftal op het juiste moment tegen de koploper van de eerste divisie, FC Twente. Het hele elftal barst van het zelfvertrouwen. Ikzelf speel nu ook beter in dit lekker draaiende team.”


Henk Grim, rechtsbuiten van NEC, lust FC Twente rauw. Hulptrainer van Twente-coach Frits Korbach, Epi Drost keek afgelopen zondag nog verbaasd toe in Schiedam waar NEC SVV met 2-0 oprolde. Drost vroeg in de tweede helft van dit duel aan tribune-omstanders wie er nou precies meespeelden bij NEC. ”Laat ze maar bang zijn voor ons”, stelt Grim, ”ik had overigens nooit gedacht dat FC Twente zo rekening hield met NEC. Met een elftal als dat van FC Twente pas je je toch niet aan de tegenstander aan? Die gasten kunnen heus wel hun eigen boontjes doppen?”


Angst en beven
De Tukkers komen echter morgenmiddag wel degelijk met angst en beven naar de Goffert. Ook de Enschedeërs is de recente opgang van NEC niet ontgaan. ”We hebben nu ‘uit’ van Heerenveen en SVV gewonnen. Dat spreekt kennelijk tot de verbeelding, en het is inderdaad knap. NEC heeft te lange tijd vast gezeten. Iedereen was teveel bezig met de Europa-cup duels tegen Brann Bergen en Barcelona. De jongens komen op dit moment pas echt los. Alles komt precies op tijd, de vorm, het zelfvertrouwen. Er moest ook wat gebeuren. Het is zaak deze vorm vast te houden.”


Henk Grim staat nog nauwelijks anderhalf jaar in het eerste van NEC. In het najaar van 1982 deed Pim van de Meent voor de eerste maal een beroep op de Groesbeekse speerpunt, en sindsdien was hij niet meer uit de Nijmeegse basis te denken. Grim knalde in het seizoen, dat NEC zich nog eredivisionist mocht noemen, toch tien ballen tegen het vijandelijke netwerk.Een trapje lager, in de eerste divisie, kwam Grim in de beginfase allesbehalve uit de verf. Hij scoorde dan wel in de openingswedstrijd tegen Vitesse in Arnhem (3-1 verlies), maar er gingen twee maanden voorbij voordat de blonde aanvaller weer eens scoorde (twee keer in de thuiswedstrijd tegen Heracles, 2-0 winst). Op 3 december van ’t vorig jaar trof Grim in de bekerreplay tegen Quick Boys de roos (4-2 zege), en op 22 januari bolde het net van Heerenveen één keer door toedoen van Grim (3-1 triomf). Afgelopen zondag kopte Grim nog eens twee keer raak.


In die wedstrijd tegen SVV gebeurde er voor Henk Grim iets unieks. ”In anderhalf jaar betaald voetbal speel, had ik nog nooit een gele kaart gekregen. Ik ben niet het type van natrappen, rotzooi maken, iemand onderuit halen. Dat ligt in mijn spel besloten. Met agressief reageren haal je alleen maar jezelf uit de concentratie. Die Kiebert pakte mij in Schiedam, kreeg geel, en even later maakte ik mijn eerste overtreding in die wedstrijd. Ineens had ik die prent voor me. Niks voor mij, eigenlijk.”


Terug naar de belangrijke match tegen FC Twente. ”In de eerste plaats moeten we ervoor zorgen dat we hoe dan ook in de race blijven voor de derde periodetitel, ’t liefst zie ik ons winnen, met 1-0 of 5-0, dat maakt niet uit. Dan kunnen we volgende week ook NAC zien te pakken. Vorig seizoen werd het in de Goffert 0-0. Toen schoot ik de bal nog tegen de lat. Nu moet ie maar direct tegen het net.”


Voor het duel tegen FC Twente kan trainer van de Meent geen beroep doen op de voor vier wedstrijden geschorste Peter Selbach. In zijn plaats zal vermoedelijk Sije Visser zijn rentree vieren, na een schorsing van vier wedstrijden.


NEC-FC Twente begint zondagmiddag om 14.30 uur, en wordt geleid door scheidsrechter Manuel.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.