NEC geeft FC Twente een lesje


Een maand voordat de lente losbarst, schiet de talentrijke NEC-jeugd al uit de grond. FC Twente zag in de eerste helft alle hoeken van de Goffert, en op sensationele wijze rolde NEC de gedoodverfde kampioen van de eerste divisie op.


De Tukkers mochten in de derde minuut de score via John Scheve openen, maar een ontketend NEC hees de stormbal, en het plotsklaps zielige Twente werd van het kastje naar de muur getikt.


NEC zette in het bekertoernooi DS’79 opzij, en veegde in competitieverband de vloer aan met Vitesse, Heerenveen en SVV. De confrontatie met de oostelijke topploeg zou pas de ware testcase voor de Nijmegenaren zijn. Voor dit examen slaagde cum laude. Henk Grim, Frans Janssen en Danny Hoekman, dit trio is momenteel de sterkste voorhoede van de eerste divisie.


Lappenmand
”FC Twente voerde in de eerste helft van de competitie de boventoon, maar moest de laatste weken lijdzaam toezien hoe troeven als Manuel Sanchez Torres, Martin Vreijsen, Jan van Gestel, Fred Rutten en Rini Piasmans in de lappenmand duikelden. In allerijl haalde trainer Frits Korbach Jerry Cooke van De Graafschap terug, en werd McNulty van Veendam aangetrokken.


De Enschedese machine zat door alle omzettingen muurvast. Bij NEC daarentegen liep alles gesmeerd, de jongeren waren niet te stuiten in hun dadendrang, tot grote woede van de Twentse gangmakers Jan Sorensen, Billy Ashcroft en Martin Koopman.


Animator
NEC bereikte in een gedenkwaardige eerste helft ongekende hoogten; het optreden van de Geldersen deed herinneren aan de eerste Europacupmatch tegen Barcelona, al werd die wedstrijd met 3-2 verloren. Ook nu was Ron de Groot de grote animator op het middenveld, en zette Michel Mommertz met scherpe passes de dartele, grillige spitsen aan het werk.


Juweeltje
Henk Grim produceerde twee puntgave soli, en FC Twente was nu rijp voor de slachtbank. In eendrachtige samenwerking zorgden De Groot en Mommertz voor de schitterende gelijkmaker. De Groot legde op het middenveld de bal breed op Mommertz, liep zelf door naar het Twentse verdedigingscentrum, en kreeg de bal op maat terug van Mommertz; De Groot maakte het juweeltje compleet, 1-1.Antwoord
FC Twente antwoordde met een kopbal van Ashcroft, maar Van Cuyk tikte de bal attent over de lat. Danny Hoekman ging aan de overkant slagvaardiger te werk. Grim liet een hele rij Tukkerse benen zijn Groesbeekse hielen zien, schoot in, doelman Theo Snelders kreeg de bal niet onder controle, en de attente Hoekman rondde het karwei af, 2-1.


Vijfde versnelling
De NEC-troepen gingen daarop nog eens over van de vierde naar de vijfde versnelling. Hoekman liep achter een lange haal aan, en Scheven kon de technische buitenspeler slechts ten koste van een zware overtreding stuiten. Scheve kreeg om die reden de gele kaart van de warrig leidende Manuel.


Hoekman bleef op scherp staan, en even later brak hij andermaal door, acteerde niet zelfzuchtig en bediende Frans Janssen op maat. Janssen haalde uit, Snelders lag weer te grabbelen, en Grim was er als de kippen bij om het Nijmeegse overwicht nog meer gestalte te geven, 3-1.


In roes
Het rustsignaal kwam voor NEC veel te vroeg. Als in een roes werd FC-Twente compleet zoek gespeeld. Paymans, die deze week in Vught voor de kerk trouwt met de Oostduitse Tatjana H├╝bner, zette Hoekman aan het werk die Frans Janssen ten overvloede in stelling bracht. Dit keer schoot Janssen nu zelf keurig in, 4-1.


Het kon niet op. Met een subliem hakballetje speelde Hoekman De Groot vrij, De Groot zette voor, en de ingelopen Grim knikte op het juiste moment nummer vijf tegen het nylon, 5-1. De spelers van FC Twente dropen af, in afwachting van bestraffende woorden van Korbach.


De Tukkers probeerden in het tweede bedrijf de bakens nog te verzetten, maar reikten niet verder dan een frommeldoelpunt van Ashcroft. De Engelse speerpunt was trouwens dermate heetgebakerd over de tegenvallende verrichtingen van zijn makkers, dat hij zich afreargeerde op Wim van Cuyk. Het kwam de krullebol op een gele kaart te staan.


NEC viel in de tweede helft wat terug, mede door het fel opdringen van de tegenstander. De eerste helft had zeer veel van de krachten gevergd, zo bleek. NEC hield het hoofd verder koel, en tilde de 5-2 stand over de eindstreep.NEC-FC Twente 5-2 (5-1).
3. Scheve 0-1.
18. De Groot 1-1.
22. Hoekman 2-1.
37. Grim 3-1.
43. F. Janssen 4-1.
45. Grim 5-1.
63. Ashcroft 5-2.

Scheidsrechter Manuel.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.