NEC blijft stijgen


Voordat ook het noorden van Nederland een laken van sneeuw over zich heen kreeg boekte NEC binnen acht dagen de derde overwinning op rij.


De Nijmegenaren hebben sinds de jaarwisseling de smaak te pakken. NEC komt steeds beter voor de dag, tot ontsteltenis van de concurrentie. Eerst kreeg Vitesse met 2-0 de kous op de kop, vervolgens werd in bekerverband de vloer met DS’79 aangeveegd (weer 2-0), en net zo gemakkelijk ging gisteren Heerenveen op een spijkerhard veld over de knie, 3-1.


Juist de fantasie-opstelling, die trainer Pim van de Meent ruim een week geleden noodgedwongen construeerde, blijkt de meest succesvolle formule voor positief resultaat te zijn. Twee selectiespelers (Visser, Vievermans) waren nog geschorst, en een zestal gebrekkigen (Mulderij, Van Zinnen, Hubers, Guerin, Helsper, Van Geenen) keek weer toe; het kon de jonge garde uit ’t Gelderse niet deren. Met open vizier en weer beter voetballend dan de tegenstander haalde men de volle buit andermaal binnen.


Inpassen
Het zal voor Van de Meent nog moeilijk worden om juist routiniers als Sije Visser en Dick Mulderij in dit enthousiaste team weer in te passen. ‘Never change a winning team’, oftewel ‘Verander nooit een elftal dat wint’. Zelfs Vievermans, die komende zondag in de uitwedstrijd tegen Eindhoven weer mee mag doen na drie wedstrijden schorsing, zal meer dan ooit voor de linksback-plaats moeten vechten; Frans Paymans heeft namelijk op die plaats zijn draai gevonden.


Degenen die de felle koude trotseerden, zagen gistermiddag een falende thuisclub en een agressieve, betere opponent uit het zuiden des lands. NEC ging in Heerenveen voort op de weg, die tegen Vitesse en DS’79 was ingeslagen. Grim was de eerste die het windvoordeel voor NEC professioneel gestalte gaf met een puntgaaf doelpunt. Anton Janssen lanceerde op de linkervleugel Danny Hoekman met een uitgekiend passje, Hoekman zette voor, en Grim nam de bal ineens op z’n Groesbeekse pantoffel, 0-1.


De Groot
Terwijl Heerenveen vooralsnog niet verder reikte dan de rand van het NEC-strafschopgebied, sloeg vijf minuten later Grim bijna weer toe na een goede demarrage. Mommertz had het al eens uit de tweede lijn geprobeerd, en Ron de Groot ‘stifte’ NEC dan toch naar een 0-2 voorsprong. De Groot ging met Frans Janssen dwars door het Frieze centrum, en lobde de bal perfect over de arme doelman Ad Raven.Op die twee klasse-doelpunten bleef Heerenveen het antwoord schuldig. De enige kans voor rust voor de Friezen werd echter ook onmiddellijk verzilverd. Na een ingooi van Jan Hendriksen haalde Boy Nijgh om, en liet de ongedekte Piet Boskma zich dit buitenkansje niet ontgaan, 1-2.


Kordaat
NEC raakte van dat tegengas nauwelijks van de kook, en bleef na de pauze tegen de wind in geconcentreerd uitverdedigen. Hendriksen, Jaap Schuurman en Renè Smit waren een paar keer wel dicht bij de gelijkmaker, maar keeper Wim van Cuyk bleef met kordate ingrepen overeind.


Loepzuiver
Tot overmaat van ramp voor Heerenveen drukte Hoekman nog nummer drie achter Raven. Aangespeeld door Anton Janssen, nam Hoekman de kortste weg naar het doel en legde met zijn ‘zwakke’ rechterbeen loepzuiver aan, 1-3.


Veel supporters van Heerenveen dropen vervolgens een kwartier voor tijd al af. Thuis zou men in ieder geval toch een troostprijs ontwaren: plaatsgenoot Hilbert van der Duim had zijn Europese schaatslitel geprolongeerd.


Spelvreugde
Van de Meent dacht niet aan schaatsen, en was na afloop het te harde veld allang vergeten: ”Gelukkig heeft niemand zich geblesseerd. We zijn op de goede weg. Aan een periodetitel wil ik niet denken. NEC probeert zo hoog mogelijk te eindigen; het mikpunt daarbij is de zesde plaats. De spelvreugde is terug in de groep. Je merkt het niet alleen op het voetbalveld. Laatst gingen acht spelers vrouwen gezamenlijk naar een optreden van de Dolly Dots. De spelers bleven ondertussen thuis achter om een potje te kaarten.”


Heerenveen-NEC 1-3 (1-2).
15. Grim 0-1,
31. De Groot 0-2,
35. Boskma 1-2.
72. Hoekman 1-3.

Scheidsrechter: v.d. Berk.
Gele kaart: Frans Janssen (NEC).

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.