Mommertz en Van de Meent blikken vooruit

‘NEC moet geduld hebben’


‘Wij promoveren’. Het is nog niet zo lang geleden dat NEC-aanvoerder Michel Mommertz deze stelling overtuigend poneerde aan het begin van de naoompetitie.

De Nijmegenaren promoveerden zoals bekend echter niet, maar aan de vooravond van het eerste competitietreffen met Heracles is diezelfde Mommertz er nog steeds van overtuigd dat dit NEC hoog kan reiken,
?Voetballen hoeven ze niet meer te leren”, aldus Mommertz, ?dit seizoen moeten we echter het geduld op kunnen brengen om de tegenstander te laten komen om vervolgens de bal te veroveren en snel toe te slaan. Want daar hebben we wel de mensen voor. Vorig seizoen joegen we nog op iedere bal. We zetten de tegenstander vast op eigen helft, we speelden achterin één legen één en kregen vervolgens een zeperd in de laatste tien minuten. Daar hebben we hopenlijk van geleerd.”


Aantrekkelijk
?Misschien dat het voor het publiek niet altijd even aantrekkelijk is, maar ik vind dat je daar niet volledig op moet afgaan. Als we de eerste vijf wedstrijden op deze manier winnen, dan komen de mensen vanzelf. Een winnend elftal is aantrekkelijker, dan een elftal dat maar blijft jagen en keer op keer na afloop met lege handen staat.”


Pim van de Meent, de trainer van de eerste divisisieclub beaamt de woorden van zijn aanvoerder. Van de Meent: ?Het resultaat staat voorop. We moeten de eenvoud kunnen opbrengen, om wanneer het nodig is de bal rond te spelen. Kijk, het is nog steeds zo dat ploegen die naar De Goffert komen blij zijn met een punt. Daar mag het publiek in Nijmegen best wel eens van doordrongen worden. NEC heeft in de eerste divisie nog steeds een naam, die bij veel clubs angst inboezemt. Ik hoorde toevallig vandaag nog dat Heracles vanavond al blij is als ze een puntje tegen ons halen. Daar hoef je dus niet van te verwachten dat die in totaal tien keer over de middenlijn zullen komen.”
?En dergelijke tegenstanders zullen we hier nog wel meer krijgen. Nou, dan moet je gewoon tot de conclusie komen dat wij geen ploeg hebben die een tegenstander op de eigen helft vast kan zetten en ze vervolgens simpel wegtikt.


Die voetballers hebben wij niet in huis. Wij hebben wel snelle mensen als een Anton Janssen, een Henk Grim en ook een Carlos Aalbers en een Danny Hoekman, die als ze de ruimte krijgen vreselijk gevaarlijk zijn.”
Bij een dergelijke taktiek wordt de rol van Michel Mommertz erg belangrijk. Mommertz is bij NEC juist de man met een goede pass in de benen, maar desondanks moet er wat dat betreft in de ogen van de aanvoerder nog wel het een en ander veranderen.


Initiatief
Mommertz: “Het komt nu nog te vaak voor dat ik eerst de pass moet geven, waarna ze voorin reageren. Het initiatief ligt dan dus bij mij, maar zo werk dat niet. In die situatie heeft de verdediger een voorsprong, want die ziet alles op zich af komen. Het moet juist zo zijn dat jongens als Hoekman en Grim en vanuit het middenveld bijvoorbeeld een De Groot en Aalbers mij dwingen om die bal ergens lang te geven. Dat vraagt dus veel initiatief van hun kant, maar zo moet het ook. Zij moeten de gaten trekken en vragen om die bal. Dan is de verrassing veel groter. Neem die wedstrijd tegen Sparta Praag. Eigenlijk voetbalden we niet echt goed, maar er werd veel bewogen, waardoor we de bal goed kwijt konden.”
Zelfvertrouwen
Het feit dat NEC in de voorbereiding ongeslagen is gebleven, mag als een goed resultaat beschouwd worden, maar er zijn ook trainers die hun elftal liever nog een keer flink onderuit zien gaan, zodat ze met de gevleugelde uitspraak kunnen komen dat ‘ze nu weer met beide benen op de grond staan’. Pim van de Meent ziet echter meer voordelen in een ongeslagen oefenperiode.
Van de Meent: ?Het belangrijkste van zo’n periode is dat de jongens zelfvertrouwen krijgen, Verlies je een paar keer, dan ben je eerst weer een hele tijd bezig om een aantal spelers weer moed in te praten. Nu hebben we vooral tegen clubs als Haarlem en Sparta Praag overtuigend gepresteerd en hebben we juist daardoor een heleboel taktische dingen kunnen oefenen. Het is alleen vreselijk jammer dat Bert van de Pol en Frans Janssen er vanavond niet bij kunnen zijn. Dat is een fikse streep door de rekening.”Op de foto verwerkt Michel Mommertz de nederlaag tegen Barcelona in de eerste Europacup-wedstrijd.
Het komend seizoen ziet de NEC-aanvoerder met vertrouwen tegemoet.


En Mommertz over de absentie van het duo: ?Natuurlijk is dat voor ons een hele aderlating, maar misschien heeft het nog wel z’n positieve kanten. Jongens die nu uit de boot vielen omdat juist die twee erin stonden, moeten hun kans grijpen. Als het goed is lopen die super gemotiveerd te voetballen. Dat kan alleen maar gunstig doorwerken op de rest van de ploeg.”
Het lijkt inmiddels zo goed als zeker dat Nico Hansen vanavond tussen de palen zal staan, volgens Mommertz een terechte keus al wil hij met die constatering beslist geen afbreuk doen aan de kwaliteiten van Wim van Cuyk.
Mommertz: ?Persoonlijk vind ik Nico een betere keeper, maar ik denk juist dat het voor Wim heel goed kan zijn dat juist Nico erbij gekomen is. Nico heeft meer ervaring dan Wim en in mijn ogen kan hij daar alleen maar van leren. Ik moet ook eerlijk zeggen dat in vergelijking met vorig jaar Wim 100% vooruit is gegaan. Hij is beter gaan keepen, maar zo gek is dat niet. Een goede concurrentie werk vaakt positief door.”
Wat dat betreft komt de roep vanuit de technische staf om een extra middenvelder bij Mommertz wat raar over. Mommertz: “Volgens mij hebben we middenvelders zat. Ga maar na. De Groot, Aalbers, Anton Janssen, Vievermans en natuurlijk kan Frans Janssen ook nog daar spelen. Volgens hebben we eerder behoefte aan een extra aanvaller.”
?Daarmee zeg ik niet denigrerends over de kwaliteiten van de aanvallers die er nu lopen, hoor. Ik denk alleen dat het voor die jongens ook goed is om te weten dat er ook voor hun posities concurrentie is. Normaal gesproken zitten we goed, met Grim, Hoekman en Bert van de Pol, maar het zou wel fijn zijn als daar nog een gelijkwaardige spits bij zou komen.”


Van Til
Pim van de Meent: ?Ik ben juist op zoek naar een middenvelder omdat we daar bijna allemaal linkspoten hebben lopen. Met een extra rechtsbenige middenvelder kan ik ook eens iets anders met Carlos Aalbers proberen. Wim van Til is lang in de markt geweest, maar uiteindelijk koos hij voor Excelsior, terwijl hij in zijn hart liever bij NEC had gevoetbald.”
Dit scheelt hem echter in het reizen (Van Til komt van Feyenoord, DvdB) en daarnaast heeft hij net een baan aangeboden gekregen bij Puma. Daar werkt hij dan tot 15.00 uur en begint om 16.00 uur bij Excelsior te trainen. Wij beginnen echter al om 15.00 uur te trainen, waardoor hij wat dat betreft al weer had moeten schipperen. En dan is natuurlijk de verhouding Feyenoord-Excelsior anders dan de verhouding Feyenoord-NEC. In zijn hart had Wim echter liever hier gespeeld. Zo’n jongen heeft natuurlijk ook in de gaten dat de club daar aardig leeggestroomd is. Dat neemt echter niet weg dat de kans om nog een middenvelder aan te trekken steeds kleiner wordt. In Nederland zijn ze bijna niet meer te krijgen en in het buitenland hoeven nauwelijks te zoeken, want dat kan NEC niet betalen.”


Hoopvol
Desondanks blikken zowel Van de Meent als Mommertz hoopvol in de toekomst. Mommertz opent het ‘koffiedik-kijken’: ?Ik geloof weer in een hoge klassering omdat het team meer uitgebalanceerd is. De kwaliteit is er, we moeten alleen verstandiger gaan voetballen. Niet meer perse door die muur heen willen, maar als het nodig is die bal even rustig rondspelen en toeslaan als de mogelijkheden zich echt voordoen. Houden we dat goed voor ogen, dan kunnen we een heel eind komen. En dan doel ik niet op een incidenteel succes van een periodetitel, maar eerder op een hoge eindklassering.”


Pim van de Meent is wat dat betreft korter van stof: ?We moeten vanavond in ieder geval winnen. Dat vind ik op het moment het belangrijkste.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.