NEC onherkenbaar

Heracles beslist eerste wedstrijd al binnen een half uur

NEC is het tweede achtereenvolgende ?avontuur? in de eerste divisie op een beroerde manier gestart. De ploeg van trainer Pim van de Meent verloor zaterdagavond de eerste competitiewedstrijd van Heracles eigenlijk al in de eerste helft, toen Lalopua met een hele fraaie treffer de stand op 0-3 bracht.

Daarmee kreeg NEC de rekening gepresenteerd voor het onbegrijpelijke matte spel voor rust, waarin Heracles geen moment echt in moeilijkheden was gekomen.
Al na acht minuten mocht NEC voor de tweede keer aftrappen, toen Schulte de bal uit een vrije trap ineens langs de muur en langs de onzekere Hanssen priemde: 0-1. Een kleine twintig minuten later was het alweer raak. Mommertz was voorin poolshoogte gaan nemen en routinier Van Staa schatte de situatie goed in. Keurig door het midden bereikte hij de op volle snelheid liggende Schepers, die Hanssen simpel passeerde: 0-2.

Foutje
Na een foutje van Sije Visser besliste Lalopua de wedstrijd door de bal met een fraaie curve van twintig meter langs de vertwijfeld uitvallende Hanssen te draaien: 0-3.
Het publiek ergerde zich wezenloos, haalde de herinnering van een week geleden naar boven (Sparta Praag: 5-2) en liet vervolgens trainer en spelers via een duidelijke maar beperkte woordenschat weten wat men van het zooitje vond.
Pim van de Meent over die periode: ?We mogen natuurlijk nooit op een 0-3 achterstand komen. Da’s duidelijk, maar in deze wedstrijd misten we toch spelers als Frans Janssen en Bert van der Pol. Tot overmaat van ramp belde Peter Selbach om vijf uur vanmiddag ook nog op dat hij ziek was. Dat zijn tegenslagen, maar dan nog hoef je natuurlijk niet op een 0-3 achterstand te komen. Voorin werd er veel te weinig gestoord. Zo’n Gritter mocht van Henkie Grim bijna alles”.

Henk Grim, goed voor twee doelpunten, ziet zijn weg versperd door Kruzen

Met Grim noemde Van de Meent overigens wel de man die NEC enigszins in de race hield door zeven minuten voor rust de stand op 1-3 te brengen na een ren van An-ton Janssen en een slimme pass van Carlos Aalbers.
Van de Meent bracht na rust Rob Hasselbach in het veld voor de falende Hoekman, die zijn draai nog duidelijk niet gevonden heeft. Ronnie de Groot (hij overtreft Grim als het om versieren van vrije trappen gaat) verscheen door de absentie van Hoekman herhaaldelijk op links, maar de hoge ballen waren een makkelijke prooi voor de klemvaste Tukker.

Onbegrijpelijk eigenlijk hoe NEC Heracles in dat laatste half uur bijna volledig vast zette op eigen helft. De Nijmegenaren hadden de schroom van zich af gegooid, speelde alles of en niets en brachten Heracles aan het wankelen. Hasselbach kopte met de sterke Richardson in zijn nek maar net naast. Grim verprutste vervolgens een kans omdat hij te lang treuzelde en aan de andere kant redde Nico Hanssen wat er nog van een wedstrijd over was door een inzet van Poell van dichtbij te stoppen.
NEC speelde echter ook tegen de tijd. Raakte bij het minste onrechtmatigheidje vreselijk opgewonden en mocht blij zijn dat alleen Toon Willemse tegen zijn eerste gele kaart opliep. Simpele dingen als passes over vijftien meter en voorzetten mislukten, waardoor de wedstrijd een rommelig karakter kreeg, ook al omdat Heracles in die slotfase het ‘weg-is-weg’-principe hanteerde.

Paniek
Een kwartier voor tijd was de wedstrijd bijna zo dood als een pier, maar Krüze kopte tegen de deklat en dus bleef het 3-1, waardoor NEC dat kleine sprankje hoop op een beter resultaat behield. Heracles, dat de wedstrijd gezien de 3-1 stand met nog een kwartier te gaan, freewheelend had moeten uitspelen, raakte vreemd genoeg met de minuut meer in paniek.
Grim deed olie op de golven door na een onbegrijpelijk foutenfestival achterin bij Heracles en een prima inzet van Hasselbach, de stand op 2-3 te brengen. Daardoor werd het nog leuk, maar toen Hasselbach tien minuten voor tijd de bal de staantribune op schoot in plaats van onder de lat, was het wel gebeurd. Zwoegend bracht Heracles de voorsprong over de meet, van een wedstrijd die NEC eigenlijk al na een half uur verloren had.

NEC-Heracles 2-3 (1-3)
18. Schulte 0-1,
26. Schepers 0-2,
33. Lalopua 0-3,