Jeugd krijgt opvang


De Stichting Betaald Voetbal NEC heeft op een steenworp afstand een alternatief gevonden voor het ‘Jeugdplan’ dat op 13 juni van het vorig jaar door de amateurclubs uit Nijmegen en omstreken werd getorpedeerd.


Met de sportvereniging NEC -de amateurclub waarvan het eerste elftal meedraait in de eerste klasse van de afdeling Nijmegen- werd gisteren een overeenkomst aangegaan, die er toe zal leiden dat getalenteerde jeugd uit de regio via de amateurvereniging door kan stromen naar de rijen der profs.


”Dit is waarachtig een wervende actie, zoals elke voetbalclub op dit gebied aan de weg timmert”, aldus profvoorzitter Henk Bergamin. Bergamin, die met zijn bestuur zeven regio-bijeenkomsten organiseerde om de clubs uit Nijmegen en omgeving voor de NEC-plannen te winnen (jonge spelers regelmatig naar NEC sturen voor training, maar lid blijven van de oorspronkelijke club) vocht in zijn ogen al die tijd tegen de bierkaai. Een verbintenis tussen alle clubs, NEC en de afdeling Nijmegen, haalde het op een emotionele vergadering toch ruimschoots niet. De poging om het imago van profclub NEC op te poetsen, leed schipbreuk.


Andere boeg
De SBV NEC gooit het nu dan over een andere boeg. Per 1 juli 1984 zal Clemence Hermans, trainer van het tweede elftal van profclub NEC, ook de A-jeugd van amateurclub NEC onder zijn hoede krijgen. Op die manier worden talenten, die lonken naar professioneel voetbal, ook vakkundig opgevangen en begeleid. Daarvan plukken dan zowel de stichting al de vereniging (groot 550 leden) de vruchten.


Sinds op 1 juli 1981 de scheiding tussen NEC profs en amateurs een feit werd, viel er een leegte in de vorm van geen opleiding van getalenteerde jeugdspelers. Trainer Pim van de Meent wil niets liever dan dat het jeugdvoetbal in Nederland weer nieuw leven wordt ingeblazen. Niet via het huidige tweede elftal, maar weer terug naar betaalde jeugdelftallen.Voetbalschool
Van de Meent wil zelfs verder gaan dan de gisteren ondertekende overeenkomst. Van de Meent: ”Ik denk daarbij aan een voetbalschool. Liefst heb ik er nog een trainer bij. En dan praat ik dus over de opleiding van A-, B-, C-, D- en E-jeugd. Ik hoop in het belang van NEC en Nijmegen dat die voetbalschool er ooit komt. Er moet nu maar eens wat gebeuren, na drie jaar praten dat niets opleverde.”


De A-jeugd van de NEC-amateurs krijgt bepaalde faciliteiten. Bergamin daarover: ”Er zal in de volgende competitie een aparte competitie in het leven worden geroepen, speciaal voor de A-jeugd die gaat draaien naast de bestaande KNVB-competitie. Clubs als PSV, Eindhoven, PC Den Bosch en FC VVV hebben hier al mee ingestemd. Er wordt dan op het veld van het Goffertstadion onder kunstlicht gespeeld tegen o.a. PSV. Ik geloof dat de jeugd zich om die reden al gaat aanmelden bij de amateurs van NEC. Ik voeg er wel aan toe dat wij nu niet spelers gaan ronselen, maar ons zullen gedragen zoals alle clubs dat doen.”


Meer plannen
Zowel de stichting als de vereniging hebben nog meer plannen voor de toekomst. De stichting wil graag het spelershome uitbreiden; de vereniging, waarvan de kantine is platgebrand, hoopt binnenkort de nieuwbouw van een clubhuis te kunnen beginnen. Ook de oude houten kleedkamers zijn aan vervanging toe.


De amateurs van NEC hebben voor hun eerste elftal inmiddels een nieuwe trainer gevonden, die de naar Nijmeegse Boys vertrekkende Willy Veénstra opvolgt. Het gaat hier om Jan Jacobs, die dit seizoen nog Harrie Jansen bij Beuningse Boys assisteert. Jacobs tekende voor de duur van één seizoen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.