Halfslachtig spel NEC


Tot vijf minuten voor rust leek voor NEC alles in kannen en kruiken. Theo van Westeneind, door trainer Pim van de Meent noodgedwongen voor de Tukkerse leeuwen geworpen, en John Vievermans hadden NEC al naar een veilig lijkende 02 voorsprong geschoten.


Er was geen vuiltje aan de lucht, tot het moment dat invaller Lalopua het voorhoofd van Ruud Schepers vond. De bal vloog ‘zomaar’ achter doelman Wim van Cuyk. Zou Heracles na een 1-2 ruststand dan toch nog langszij kunnen komen? Het werd voor NEC zelfs nog veel erger. Binnen nog geen 60 seconden in de tweede helft lag nummer twee achter Van Cuyk; Martin Langhenkel werd geen strobreed in de weg gelegd om zijn solo te vervolmaken, 2-2.


Jantje
De Almelose storm stak nu pas echt op. De mannen van Gerard Somer hoopten en vochten voor meer. Henry Kruzen lobde de bal perfect over de uitgelopen Van Cuyk heen, na getreuzel van Percey Guerin, 3-2. Jantje van Staa teisterde de vuisten van Van Cuyk, en sloeg in de rebound alsnog koppend toe, 4-2. Na een lange haal van good old Ab Gritter dook John ter Mors alleen voor Van Cuyk op, en maakte het Twentse voetbalfeest compleet, 5-2.


NEC droop af. Het wonder was uitgebleven. De Nijmegenaren moesten dan toch in het Twentse zand bijten. Van een 0-2 voorsprong naar een 5-2 nederlaag, dat staat niet netjes. Achteraf gezien mag van een doodnormale uitslag gesproken worden. Een compleet nieuw trio bezette de Nijmeegse middenveldposities, en van die drie had Theo ten Westeneind uit het tweede elftal nog nooit in het eerste gestaan.Jantje van Staa, rechts, op weg naar de vierde treffer van Heracles, NEC kijkt toe, met v.l.n.r. Wim van Cuyk, Sije Visser (4), debutant Theo ten Westeneind en Rob Hasselbach (10).


Bloedeloos
Percey Guerin moest nu de geblesseerde Carlos Aalbers vervangen, en Vievermans ‘stond’ op de plek van Anton Janssen. Ten Westeneind probeerde de geschorste Ron de Groot te imiteren, en Peter Selbach draafde als rechtsback op, in plaats van de geschorste Toon Willemse. Nog een geluk dat Danny Hoekman op de linkervleugel terugkeerde; Hoekman kwam echter duidelijk wedstrijdritme tekort, en speelde een bloedeloze partij.


Henk Grim vlamde gisteren slechts één keer, wat overigens prompt de openingstreffer inluidde. Op rechts ging Grim achter een pass van Michel Mommertz aan, dolde zijn directe tegenstander Bert Prijs, zette voor, John Vievermans inzet werd van de lijn gehaald, en Ten Westeneind prikte NEC verrassend naar een 0-1 score.


In kruising
Binnen tien minuten was het zelfs al 0-2. John Vievermans haalde eindelijk eens verwoestend uit, de bal vloog van ver buiten het strafschopgebied in de rechterkruising. Van de Meent: ”Ik dacht bij 0-2, wat is hier aan de hand? Ga ik dan toch een sensatie beleven? Maar in de tweede helft zakten onze middenveldspelers helemaal weg, het spel ging toen aan die jongens voorbij, het middenveld ‘zwom’, en dat kostte ons de kop.”


Hoe NEC de wedstrijd in de eerste helft ook in de hand had, zo schlemielig legde men verderop in de strijd het loodje. Aan verzorgde opbouw geen gebrek bij NEC, maar op het punt van verdedigen verslikte men zich in hevige mate. Terwijl Rob Hasselbach weer goed werk afleverde in de punt van de aanval, bleven Grim en Hoekman volharden in onzaligmakende acties. Guerin en Ten Westeneind werden naar de kant gehaald, en van Frans Janssen en Eric van Rossum zou in fysiek opzicht wat meer verwacht mogen worden.


Balafstand
Het was echter al te laat juist de thuisclub kreeg nog opgelegde kansen om de stand naar 8-2 te tillen, maar Lalopua, Kruzen en ook nog Prijs faalden op balafstand van Van Cuyk. De afgang van NEC had evenwel al genoeg reliëf gekregen.


Heracles – NEC 5-2 (0-2)
6.Ten Westeneind 0-1.
9. Vievermans 0-2.
40. Schepers 1-2.
46. Langhenkel 2-2.
61. Kruzen 3-2.
64. Van Staa 4-2.
81. Ter Mors 5-2.


Scheidsrechter: Roelofsen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.