GEZOCHT: een spits


NEC zit twee ronden voor het einde van de nacompetitie met een fikse kater.


Voorzitter Henk Bergamin stelde een jaar geleden in deze krant: ”Binnen één jaar terug naar de eredivisie; zonder promotie en te weinig toeschouwers glijden we steeds verder af en zullen we ons serieus moeten buigen over de vraag of het einde voor NEC is aangebroken. Dit seizoen wordt beslissend over het voortbestaan van NEC.”


Nu, een jaar later, is die promotie niet doorgegaan, maar heeft NEC het toch kunnen redden. Van een financieel rampjaar kan niet gesproken worden, maar evenmin kan men stellen dat er op dit moment geld is voor een nieuwe speler.


Bergamin zet de zaken eens op een rijtje. ”Het aantal toeschouwers dat dit seizoen naar de thuiswedstrijden van NEC kwam kijken, is vergeleken met het seizoen eredivisie daarvoor, met meer dan de helft verminderd. In het degradatiejaar kwamen 100.000 mensen naar de Goffert, In de eerste divisie schopte NEC het niet verder dan 43.000 man publiek.”


Kwart miljoen
De Nijmeegse profclub had echter de mazzel van de Europacupwedstrijd tegen het roemruchte Barcelona, en daarnaast leverde het nationale bekerduel tegen landskampioen Feyenoord in de Rotterdamse Kuip ook de nodige centjes op. ‘Barcelona’ bracht 200.000 gulden in het laatje, en ‘Feyenoord’ 50.000 gulden. Met die kwart miljoen werd de uitstaande schuldenlast verminderd, en kon de onbekende spits Dick Jol zijn opwachting maken op het Goffertcomplex. Jol wordt door Bergamin overigens gekwalificeerd als een regelrechte ‘miskoop’. Jol, die al geruime tijd in de ziektewet loopt, zal zelf naar een nieuwe club uitkijken; NEC heeft hem een dermate laag contract aangeboden, dat Jol wel moet vertrekken.


NEC is van de nacompetitie tot op heden niet veel wijzer geworden. ”Er zijn premies aan trainer en spelers uitbetaald, maar de club zelf heeft er alleen maar geld op moeten toeleggen”, aldus Bergamin. De entreeprijzen van de Goffert waren voor de nacompetitie verhoogd. Het publiek liet het om die reden alleen al afweten. Bergamin: ”Die prijsverhoging werd ingevoerd toen we nog in de winning mood waren, vlak na het veroveren van de derde periode titel. Het bestuur van NEC overweegt momenteel de toegangsprijzen voor het volgend seizoen juist aanmerkelijk te verlagen.”NEC’s Sije Visser scoort, maar voor te lege tribunes.


Door het wegblijven van het publiek (NEC-De Graafschap trok 4.500 betalende toeschouwers, NEC-FC VVV 3.250 toeschouwers, waarbij telkens niet inbegrepen de seizoenkaartenhouders), viel een stuk extra inkomsten weg. ”Daarmee hadden we graag een scorende spits willen aantrekken”, meldt Bergamin, ”die zaak ligt nu anders. Wij hopen dat er in Nijmegen iemand opstaat, die zo’n speler voor zijn rekening neemt. Alles valt of staat met het publiek. Er moeten meer toeschouwers naar de Goffert komen, anders kunnen we het wel vergeten. Tenslotte loopt de gemeentelijke subsidie verder af; nog twee seizoenen, dan is het nulpunt bereikt. Er is geen Barcelona meer, en misschien ga je in de eerste ronde van de bekerstrijd wel onderuit. De nieuwe begroting kun je niet op toevalligheden afstemmen.”


De huidige spelersgroep is 23 man groot; veel te veel voor een huishouding als die van NEC. Bergamin: ”Door veel blessures werd de groep eigenlijk te groot. We moeten voor ’t volgend seizoen naar het minimum van 15 contractspelers. De huidige groep lijkt me niet te jong. Kijk maar hoe ver het Engelse Watford komt, met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar.”


Drie spelers
Trainer Pim van de Meent wil nog niet veel kwijt over eventuele plannen voor het volgend seizoen. ”Minimaal drie spelers moet ik erbij hebben, maar eerst krijgen we nog De Graafschap en NAC, we moeten onze sportieve plicht doen. We kunnen nu geestelijk ontspannen spelen. Als we gepromoveerd waren, had ik gezegd: ‘Pierre Vermeulen’. Dat kost MVV nu 250 mille. NEC kan ’t dan wel schudden. Er is geen geld. Op dit moment zie ik Wim van Zinnen niet terugkeren; zijn herstel vergt teveel tijd. Jol vertrekt, John van Geenen? Moeilijk te zeggen. Na de liesoperatie is het nog onduidelijk of hij helemaal herstelt.”


Was dit nu een rampjaar? Van de Meent: ”Dit was geen slecht seizoen, al heb je sportief gezien niet alles gehaald. Maar wat wil je met dit jonge, uit nood geboren elftal? We hebben van Barcelona en Feyenoord verloren; de derde periode sloten we winnend af. De nacompetitie konden sommige spelers geestelijk niet meer aan. Zo’n Conti van Roma mist toch ook een strafschop?”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.