Gelukkige zege NEC

Nijmegenaren onnodig in moeilijkheden bij Wageningen


NEC koesterde gistermiddag de eerste zege van de competitie, maar zowel trainer als spelers hadden na afloop van de wedstrijd tegen FC Wageningen wel zoveel zelfbesef dat de 1-2 winst met kunst en vliegwerk tot stand was gekomen.


Jan van Eijck, de tweede trainer van FC Wageningen die de positie van de ontslagen Hans   Rozen Boersma  heeft overgenomen, was van de ene kant tevreden over het karakter en de inzet van zijn ploeg, maar stak daarnaast zijn woede over de spelopvatting van NEC niet onder stoelen of banken.
Van Eijck: ?Een schande zoals NEC hier meende te moeten voetballen. Ik wil niets weten van druk van bovenaf. Als mijn bestuur zou eisen dat ik op een negatieve manier punten zou moeten halen, dan stopte ik direct. Misschien dat ik makkelijk praten heb, maar zolang ik hoofdtrainer van Wageningen ben, zullen we positief blijven voetballen.”


Normen
Mooie woorden, maar ook Jan van Eijck zal zichzelf wat dat betreft nog tegenkomen. De ploeg van de roemruchte Wageningse Berg staat na vier wedstrijden nog op nul punten, een totaal wat niet alleen met mooi aanvallend voetbal verbeterd kan worden. In de eerste divisie gelden andere normen, iets waar NEC na de ontluisterende nederlaag tegen RBC over kan meepraten.
Van de Meent reageerde na afloop geprikkeld toen de belabberde tweede helft van zijn ploeg ter sprake kwam. ?In de tweede helft hebben ze tien minuten de tijd gehad om te bedenken dat er echt gewonnen moest worden. Toen ze dat beseften sloop de angst helemaal in de ploeg en bleven we constant onder druk staan. Dat is niet alleen onze fout, maar ook de verdienste van Wageningen. Was de bal bij hun in de achterhoede, dan volgde steevast de lange trap tot in ons strafschopgebied. Dan word je vanzelf onder druk gezet. Alleen hadden wij het koppie erbij moeten houden. Spelen wij het spelletje van het eerste half uur, dan winnen we met 5-0 of zo. Nu is het een lucky-zege, maar vorige week won RBC ook met mazzel. Da’s voetbal.”Toon Willemse van NEC zet Eus van Vijfelken de voet dwars op de Berg


Rozen
Die zogenaamde ‘lucky-zege’ van NEC kreeg overigens al na vijf minuten gestalte. Terwijl Wageningen massaal oprukte ontfutselde Anton Janssen de bal van Ton van Leur en stuurde gelijk Henk Grim de diepte in. Grim plaatste gelijk breed, waarna Frans Janssen (hij was er na zijn schorsing weer bij) de bal miste, maar vol in botsing kwam met doelman Heemskerk. De meegekomen Anton Janssen maakte het karwei toen bekwaam af: 0-1.
Twintig minuten later zat NEC op rozen. Na veel gedraai leverde de onzichtbare Hoekman de bal in bij Anton Janssen, die een voorzet losliet waar Heemskerk sierlijk onderdoor dook. Grim scoorde koppend bij de tweede paal: 0-2. Vanaf dat moment had NEC geen kind meer aan Wageningen, maar Anton Janssen verzuimde de wedstrijd te beslissen, door na een schitterende ren vanaf eigen helft alleen voor Heemskerk naast te schieten.


Nochalant
Jan van Eijck deed in de rust wat nodig was en wisselde de falende Van Leur voor Gardien in en plaatste voorstopper Radstaat in de spits. Van de Meent hield Hoekman in de kleedkamer en Vievermans mocht op de linkervleugel zijn opwachting maken. De eerste wissel had meer effect. Al na negen minuten liet Neijhuis een wegdraaiende voorzet los en Radstaat kopte waarlijk schitterend raak: 1-2. Overigens nog geen reden tot onrust voor NEC, maar de Nijrnegenaren groeven bijna hun eigen graf door een veel te nonchalant optreden. Wageningen raapte alle moed bij elkaar, joeg op iedere bal en NEC zocht het in de mooie oplossingen.
Daardoor vielen er gaten bij de vleet en liepen achtereenvolgens de corrigerende mensen, Visser, Mommertz en De Groot tegen een terechte gele kaart op. De onrust achterin werd alleen maar groter door het halfslachtige optreden van doelman Nico Hanssen. Hanssen wisselde sterke momenten af met uitvallen waardoor alleen spelers omver gekegeld werden, maar de bal onberoerd bleef.


Counter
Het wachten was op de gelijkmaker van Wageningen, maar Neijhuis miste de kans op 2-2 door vrij voor het doel een centimeter naast te koppen. Naarmate de tijd verstreek werd Wageningen gehaaster en kreeg NEC alle kansen in de counter. Vooral Anton Janssen had zich daar gisteren echter beter niet mee kunnen bemoeien. Met nog twee minuten te spelen had hij alles kunnen beslissen, maar alleen voor Heemskerk produceerde de actieve middenvelder een dwarrelbal die ruim langs de verkeerde kant van de paal rolde.


Een minuut later mocht NEC de handen dichtknijpen. Terwijl de chaos in het strafschopgebied van NEC een hoogtepunt bereikt had, haalde Neijhuis van dichtbij ineens uit, maar Hanssen transporteerde de bal met een fabelachtige reactie naar de strafschopstip. Daar stonden echter nog zeven voetballers, van wie Radstaat als eerste toesloeg. Dankzij de rug van Willemse, de voet van Mommertz en de borst van Selbach smoorde echter ook deze poging en koesterde NEC een lucky-zege.


FC Wageningen-NEC 1-2 (0-2)
17. A. Janssen 0-1,
43. Grim 0-2,
61. Ratstaat 1-2.
Scheidsrechter De Vrieze.
Gele kaarten A. Janssen, Visser en Mommertz (allen NEC)


FC Wageningen: Heemskerk; Tollenaar, Van de Ley, Radstaat, Loupatty; Neijhuis, Van Leur (Gardien), Oosterhuis; Van Veijfelken, Van de Brink (Lok) en Gozems.


NEC: Hanssen; Willemse, Selbach. Mommertz, Visser; Aalbers, De Groot, Anton Janssen; Hoekman (Vievermans), Frans Janssen (Van de Pol) en Grim.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.