Ellende NEC compleet

Nijmegenaren niet bij machte nietig RBC de baas te blijven


Vloekend en tierend stonden de supporters na afloop van de wedstrijd tegen RBC aan de hoofdingang van het Gofferstadion. Het hoofd van Pim van de Meent werd geëist, maar de NEC-trainer was via een andere uitgang met vrouw en kind al vertrokken.


Dergelijke taferelen zijn overigens niet goed te praten en het is al helemaal onzin om dan gelijk maar de trainer de schuld te geven, maar het was wel een feit dat de ploeg van Pim van de Meent zaterdagavond het dieptepunt bereikt had van de nog prille competitie door in eigen huis met 0-1 te verliezen van een ploeg, die eigenlijk niet in het betaalde voetbal thuis hoort.


Wanhopig
Daarmee is eigenlijk meer over NEC gezegd dan over RBC. Natuurlijk ergerden de 2.500 toeschouwers zich wezenloos aan de negatieve houding van RBC en werd bijna iedereen wanhopig van scheidsrechter P.G. Hartland, die zich met z’n twee grensrechters moeiteloos aanpaste aan bet beroerde niveau van beide elftallen. Desalniettemin had NEC gewoon de eerste winst van deze competitie binnen moeten halen, ondanks een negatieve tegenstander en ondanks een falend arbitraal trio.
Pim van de Meent sprak na afloop over onmacht en het ontbreken van geluk, maar ook hij zal zich tijdens die negentig minuten herhaaldelijk afgevraagd hebben hoe zijn ploeg zo diep heeft kunnen zinken, dat er met een vreselijk negatief RBC niet afgerekend kon worden.


Hoekman
Vooral in de eerste helft kwam de uitstekende doelman Brugel geen moment echt in gevaar en moest hij alleen optreden bij een scherpe voorzet van Hoekman, die overigens steeds beter begint te spelen. Samen met Hasselbach en Grim speelde Hoekman in de frontlinie, maar voor rust zal de achterhoede van de Roosendalers daar niet van wakker gelegen hebben. Van de Meent kwam al na 29 minuten tot die conclusie en wisselde Hasselbach voor Paymans. De lange verdediger moest voor oorlog gaan zorgen in het strafschopgebied, iets wat hem beter afging dan de reguliere voorhoedespelers.
NEC zat echter te wachten op een speler die met inventieve acties de boel bij RBC open kon gooien, maar een dergelijk figuur was zaterdagavond in De Goffert niet aanwezig. Vooral Ronnie de Groot, normaal gesproken een van de uitblinkers bij NEC, kwam geen moment echt in het spel voor, terwijl Grim tot nu toe wel drie keer scoorde, maar ook tegen RBC geen indruk maakte.


Belachelijk
Het wachten is op de terugkeer van Bert van de Pol, Frans Janssen en ook een Wim van Zinnen. In feite een belachelijke constatering, als je ziet wat er ook zonder dit trio in het veld loopt, maar kennelijk is dat bij lange na niet voldoende om ploegen als RBC te verontrusten.
De Roosendalers waren begrijpelijk blij met de 0-1 winst, maar zouden zich wel diep moeten schamen. Geen moment wekten ze de indruk echt te willen voetballen. Al na vijf minuten begon RBC-doelman Brugel met vertragende acties, die hij consequent tot de 95e minuut volhield. NEC had daarbij de pech dat scheidsrechter Hartland totaal niet voor zijn taak berekend was. Hartland bracht het erwtje constant in beweging als er sprake was van voordeel, legde de bal bij herhaling twee centimer terug als NEC het spel snel wilde hervatten en sloeg totaal geen acht op zijn beide grensrechters, die verschillende keren parmantig het vlaggetje in de lucht hielden, maar door Hartland compleet werden genegeerd.Deijkers brengt Henk Grim ten val


Gele kaart
De enige score bij NEC kwam op naam van Toon Willemse, die na een forse overtreding op Van de Laan het geel zag. Daarmee bracht de verdediger zijn totaal na drie wedstrijden op twee en zal het wel niet lang meer duren of hij krijgt een schorsing aan zijn broek.
De tweede helft was een stuk aantrekkelijker dan de eerste, maar desondanks kwam NEC niet verder dan het produceren van ‘halve kansen’. Daaraan had de ploeg van Van de Meent zaterdagavond echter niet genoeg, ook al omdat ieder greintje geluk ontbrak en omdat Brugel in topvorm verkeerde. Een keer slechts was de RBC-doelman kansloos toen hij verrast werd door een terugspeelbal van Pijpers, maar tot opluchting van RBC ketste de bal tegen de lat.
Formidabele reddingen verrichtte Brugel vervolgens op inzetten van Hoekman, Grim, De Groot, Anton Janssen en Paymans, terwijl Vievermans (ingezet voor Janssen) in de laatste twintig minuten bewees dat hij onterecht buiten de ploeg gelaten was.


Schuiver
Om aan tonen dat voetbal nog steeds geen logisch spelletje is scoorde RBC een kwartier voor tijd. Mommertz verslikte zich in een lange bal van Pijpers en Austermann verscheen plots alleen voor Nico Hanssen. Met een bekeken schuiver zorgde de donkere spits voor de onterechte 0-1 stand en mocht Willemse blij zijn dat hij geen rood kreeg. Terwijl Schenk namelijk op weg was om zijn ploegenoot te feliciteren, passeerde hij Willemse die ineens vol uithaalde en de nietsvermoedende Schenk onder het gras schopte. Het falende arbitrale trio zag Schenk wel liggen, ging ook nog in beraad, maar ondernam verder niets.
Na het doelpunt van Austermann dacht RBC helemaal niet meer aan voetballen. Bij het minste geringste vielen de RBC-spelers als kegels om en leek het net of een onmiddellijke operatie nog de enige redding voor de ongelukkige was, terwijl Brugel alle trucs uit de kast haalde en bij een doeltrap nog net niet eerst de grassprieten telde.
NEC kreeg nog wel kansen op de gelijkmaker, maar RBC had een gele muur opgetrokken, die voor de Nijmegenaren zaterdagavond een onneembare veste bleek te zijn.


NEC: Hanssen, Willemse, Mommertz, Selbach, Visser, Aalbers, De Groot, Janssen (Vievermans), Hasselbach (Paymans), Grim, Hoekman.

RBC: Brugel, Deijkers, Van Ham, Pijpers, Van Seeters, Gorree (Van Dijk), Molenaar, Jumelet, Austermann, De Jong, Van de Laan (Schenk).

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.