De Bree keert terug in de Goffert


Nico de Bree keert als Invaller-doelman van DS’79 op 39-jarige leeftijd terug in het voor hem zo welbekende Nijmeegse Goffertstadion.


Bijna 13 jaar geleden keerde de sympathieke doelman NEC de rug toe na een dienstverband van zes seizoenen (van 66-67 t/m 71-72). Aan die periode bewaart Nico de Bree nog altijd de beste herinneringen. Gecoacht door trainers als Jan Remmers en Wiel Coerver groeide de spectaculair keepende De Bree uit tot een van de betere ballenvangers van Nederland.


Promotie
”Van de spelersgroep ken ik alleen nog maar Sije Visser en Paul Meijers. Verder ken ik niemand meer, maar van de mensen eromheen zal ik nog wel een aantal herkennen. Onder Remmers maakte ik met NEC de promotie naar de eredivisie mee, en vervolgens was NEC in ’s lands hoogste divisie een ware publiekstrekker. De Nijmeegse ploeg draaide een gemiddelde van 17.000 toeschouwers. Als Ajax en Feyenoord op bezoek kwamen, zat het gegarandeerd vol. Ook op subtoppers als PSV en FC Twente kwam het Gelderse publiek in groten getale af. De sfeer was destijds geweldig, NEC, dat technisch heel wat in zijn mars had, gaf in de Goffert welke club dan ook zeer goed partij.”Botsing
Nico de Bree terug in de Goffert, wie had dat gedacht. De Bree: ”Ad Bogaerts, coördinator van DS’79, vroeg mij eind november van ’t vorig jaar of ik de geblesseerde doelman Jaap Bloem voor ’n paar weken kon vervangen. Daar voelde ik wel wat voor. Bloem had zich in de wedstrijd tegen Feyenoord lelijk geblesseerd, na een botsing met André Hoekstra. Bloem scheurde een botje, en nog steeds zit er gips om zijn arm. Het zal nog zeker twee weken duren voordat Bloem terugkeert.” En aangezien ook reservedoelman Dick van der Starre nog altijd in de lappenmand vertoeft met verrekte enkelbanden, staat De Bree nog altijd tussen de Dordtse palen, en zal hij ook volgende week in de competitiewedstrijd van DS’79 tegen Go Ahead Eagles van de partij zijn.


De Bree, die na zijn NEC-jaren onderdak vond in België bij clubs als Racing White (later RWDM), Anderlecht, Winterslag en Beerschot, kon niet bepaald tevreden terugblikken op zijn debuut bij DS’79. ”Het liep tegen Ajax allesbehalve lekker, maar dat lijkt me na zes maanden niets doen normaal. Ik keepte krampachtig, was bang fouten te maken. Ik kon mijn eigen spel niet ontplooien, en van de DS-groep kende ik maar drie spelers.”


Schellekens
”In de uitwedstrijd tegen FC Groningen ging het stukken beter, het werd 1-1. Ik voelde me vrijer, de jongens vlak voor me luisterden nu beter, wat de organisatie achterin ten goede kwam. Na afloop van die wedstrijd heb ik nog een half uurtje met Harry Schellekens zitten babbelen. Harry was jarenlang tweede doelman bij NEC, vlak achter mij. Ik had gedacht dat, hij ’t uiteindelijk verder zou schoppen dan FC Groningen. Nadat Wiel Coerver bij NEC was vertrokken, heeft Harry zich niet verder meer ontwikkeld. Hij bleef af en toe te sloom, te nonchalant.”Wat wordt het komende zondagmiddag? De Bree weer: ”DS’79 wil uiteraard verder bekeren, maar NEC zal een lastige tegenstander zijn. Niet voor niets drongen ze vorig seizoen door tot de bekerfinale tegen Ajax. Ik zal er in ieder geval alles aan doen om NEC het scoren te beletten.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.