Aparte kaarten voor supporters NAC voor duel met NEC

NEC heeft na overleg met KNVB-veiligheidsfunctionaris Bakker bepaald dat aparte combi-kaarten naar Breda zullen worden verstuurd om rellen op de slotdag van de na-competitie, met de wedstrijd NEC-NAC te voorkomen.


Met het combi-kaartje kunnen de Brabantse supporters met de trein reizen en de Goffert betreden. NEC-NAC vindt overigens pas op de slotdag van de na-competitie, dinsdag 5 juni, plaats in Nijmegen. De betrokken clubs kwamen overeen dat maximaal tien procent van het aantal beschikbare kaartjes voor supporters van de tegenpartij worden gereserveerd. NEC kan door de grootte van het Goffertstadion meer dan tien procent opsturen.
In tegenstelling tot de Nijmeegse situatie, blijkt de Doetinchemse politie ontstemd over de wijze waarop de KNVB met de clubs overeen kwam om niet de zondag, maar de zaterdag te benutten voor de na-competitie in de eerste divisie betaald voetbal.
“Er is niet naar onze argumenten geluisterd”, zegt hoofdinspecteur J. Jansen over de bijeenkomst in Zeist, afgelopen maandag. De Graafschap, dat als enige deelnemer de voorkeur aan de zondag gaf, kreeg na overleg met FC VVV, NAC, NEC en de KNVB de thuisduels toegewezen op de zaterdagavonden 19, 26 mei en 2 juni.

NAC-legioen
Vooral de komst van het NAC-legioen op 26 mei wordt gezien als een storend element. De Doetinchemse politie weet uit ervaring dat de kans veel groter is dat supporters van bezoekende clubs op zaterdag de binnenstad onveilig maken. “Daarmee is de openbare orde niet gediend. Het afgelopen seizoen heeft bewezen dat de zondagmiddag veel gunstiger is.”
Volgens Jansen wogen de clubbelangen zwaarder dan een afdoende bestrijding van het vandalisme. “De KNVB heeft dat wel hoog in haar vaandel staan, maar dan had men tenminste met onze inbreng rekening kunnen houden. Dat was nu beslist niet het geval.”

Respect
KNVB-voorlichter Jesse meent dat het bepalen van de speeldata in de eerste plaats een zaak is van de betrokken clubs en de voetbalbond. “Met alle respect voor de veiligheidsoverwegingen, het mag niet zo zijn dat burgemeesters of politie-functionarissen dat beleid bepalen. Het merendeel van de clubs stemde voor de zaterdag. Het was een democratische beslissing.” NEC speelt zoals bekend in de na-competitie geen enkele maal op de zaterdagavond thuis, maar altijd op de dinsdagavond.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.