‘We zijn niet afgegaan’


”Als we de eerste twintig minuten goed doorkomen dan zie ik voor ons nog mogelijkheden om de volgende ronde te bereiken”, had NEC-voorstopper Peter Selbach aan de vooravond van de Europacupwedstrijd tegen Barcelona uitgeroepen.


Het doelpunt van Alonso, al in de derde minuut gemaakt, was dan ook een lelijke streep door de rekening van de Nijmegenaren.


Kopbal
Trainer Pim van de Meent gaf dat na afloop ook ruiterlijk toe: ”Ja”, ? zegt hij, ”voordat Alonso voor 1-0 zorgde, had die kopbal van John van Geenen er al in gemoeten, dan krijg je toch een heel andere wedstrijd. Bij dat vroege doelpunt ging Ben Klein-Goldewijk toch niet helemaal vrijuit. Hij stak er helemaal geen hand naar uit. En bij de tweede treffer van Clos ging Ronnie de Groot natuurlijk vreselijk in de fout door die bal op eigen helft nota bene te verspelen.


Respect
Toch heb ik achteraf respect voor dit elftal. Ik heb Barcelona zelf een paar weken geleden zien spelen tegen Sporting Gijon en die ploeg kreeg geen enkele kans om te scoren.


Wij hebben in de errste helft toch drie reele mogelijkheden gehad om een paar doelpunten te maken. Dat zoiets niet gebeurt, is een gebrek aan ervaring in het elftal. Na dat snelle doelpunt was ik toch een beetje bang dat het toch een afgang zou worden, maar gelukklg is dat niet gebeurd. En daarvoor verdient het hele elftal een groot compliment.


Conditie
Op de tribune kan de wedstrijd misschien lauw zijn overgekomen, maar dat was zeker niet het geval. Ik vind het knap van mijn ploeg dat ze conditioneel gelijke tred heeft kunnen houden. NEC speelt zeker nu weinig wedstrijden op hoog niveau en dan krijg je er zo’n Europacupduel tussendoor. Je hebt zelf kunnen zien dat Barcelona enorm veel kwaliteiten in huis heeft. Ze kunnen het zich op een gegeven moment toch permitteren hun twee belangrijkste spelers, Carrasco en Victor tijdens de rust uit te wisselen en dan toch moeiteloos overeind te blijven.


Verrast
Maar desondanks hebben we het niet slecht gedaan. Vooral in tactisch opzicht. Nu moeten we alles op de competitie gaan gooien”. NEC-keeper Ben Klein-Goldewijk wond er na afloop geen doekjes om. ”lk werd echt verrast door dat schot van Alonso. In eerste instantie dacht ik dat die bal huizenhoog over zou gaan, maar hij daalde ineens als een bom en toen was ik al verslagen. De eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat ik die bal had moeten houden.”


John van Geenen had voor een stunt van de eerste orde kunnen zorgen als hij al in de eerste minuut wat meer geluk had gehad met zijn kopbal. ”Ik kreeg die voorzet van John Vievermans niet goed op mijn hoofd. Op het moment dat ik echt wilde richten kreeg ik een zetje in mijn rug en toen was het gebeurd met die kans. Wat jammer toch. En wat dacht je van die bal tegen de paal.”


Een dergelijke uitspraak kwam ook uit de mond van Henk Grim. Hij kreeg ook een ideale gelegenheid om met het hoofd doelman Artola te passeren. Maar ook hij miste de precisie. ”Die bal had er gewoon ingemoeten. Ik zoek echt niet naar excuses. Gelukkig zijn we niet afgegaan, maar er had echt meer in gezeten dan die 2-0 nederlaag”.


Wereldelftal
Toon Willemse was uiteindelijk ook niet zo teleurgesteld over het resultaat in Nou Camp. ”Barcelona is toch echt een wereldelftal. De ploeg beweegt enorm veel en daarom was het voor ons erg moeilijk om veel in balbezit te zijn. Na de rust ging dat gelukkig”.


Frans Janssen was met zijn gedachten al bij de competitie. ”We zijn met ere uit het Europacupgebeuren gestoten. Nu staat de competitie voorop. We moeten met zijn allen werken aan het behalen van een periodetitel, zodat het seizoen in sportief opzicht toch nog goed wordt. We hebben van die twee wedstrijden tegen Barcelona enorm veel geleerd en daar kunnen we in de competitie misschien ons voordeel mee doen”.


Kater
Dick Mulderij bleef toch met een kleine kater zitten. ”Als je de mogelijkheden ziet die wij toch gekregen hebben, had er veel meer ingezeten, maar net is helaas niet anders. Ik ben blij dat het vanavond allemaal sportief is verlopen. Ik was eigenlijk ook niet zo bang voor een bikkelhard gevecht. De hele zaak is na de wedstrijd in Nijmegen erg overdreven. Zowel NEC als Barcelona heeft zich keurig gedragen.”


Sije Visser slokte de inhoud van een flesje fris naar binnen. ”We zijn niet weggespeeld”, stelde de routinier uitgeblust en onvoldaan vast. Leo Beenhakker, de Nederlandse trainer van het Spaanse Real Zaragozza en aanwezig op de perstribune vatte de povere vertoning samen met de simpele woorden: ”Een leuk trainingspartijtje voor het tweede elftal van Barcelona.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.