De droom van 2043 minuten aan flarden

Precies 24 uur buszitten, 10 uur stappen, drie minuten wedstrijd en tegen de 400 blikjes bier. Een droom van 2043 minuten.

Koud hadden de 100 supporters de immense indruk van de tiara van Barcelona (bestaande uit drie op elkaar gestapelde Goffertstadions) verwerkt of het voor iedereen vervelend misselijke ”Goal" verscheen op de beeldbuis. Alonso scheurde de stille droom aan flarden.

Maar daar hadden ze zeker geen 1600 kilometer voor in de bus gezeten. ”Weer trekken wij ten strijde, voor rood, groen en zwart", klonk de ijle kreet uit de honderd monden in het immense stadion. Wim Rief en Paul Couwenberg probeerden het nog een keer met een muzikale voorzet: ”Ole, ole, ole", maar de vermoeide gezichten bleven gespannen. Het oogwit strak op superwit. De snode plannen van enkele supporters werden snel in de ijskast gezet. Ze waren van plan geweest om bij winst van NEC de aandrijfsnaren van de bus met een stanleymes kapot te snijden. ”We zouden nog lang niet naar huis zijn gegaan."

27e Minuut. ”Ze hebben toch geen geluk, maar zie je wel, ze kunnen het wel." Hoop is gericht is op het driemaal recht is scheepsrecht, wat ook in Spanje op zou moeten gaan. Maar op het Iberisch schiereiland schijnen andere wetten een rol te spelen.

Romantiek
En dan toch de nuchtere romantiek van Henk Irenders uit Oosterhout. ”Ik heb hier van gedroomd, dagenlang. En ik kan er nu ook weer dagenlang niet van slapen." Pas na 24 uur zitten in de bus kan hij thuis boeiend over het hele grote voorval, over zijn droom, vertellen.

Het kluppie uit Nijmegen was in het Nou Campstadion, en ‘Los Miljoneros’ hadden het er best moeilijk mee. Barca klinkt heel anders in het rijtje Heracles, VVV, Cambuur en Vitesse. Welke eerste divisieclub kan een dergelijk pakket aan de supporters aanbieden. In elk geval weten ze op dit moment in Barcelona dat ‘Al moet ik kruupen’ niet zomaar een gezegde is. Er zijn twee keer 24 uur zitten in de bus voor nodig om dit lied met enige trots te kunnen zingen.

En tenslotte: Johan, Adrie, Matje, Jos uit Ottersum hebben een keer in het inmense stadion van Barcelona Achates, Achates, Achates kunnen roepen. Welke andere amateurclub kan dat nazeggen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.