NEC staat weer met beide benen op de grond


NEC heeft twee ronden lang geleefd in de roes van de Europacup. Het kolossale Barcelona, bekend om zijn miljoenen peseta’s en ongekende eerzucht troefde de Nederlanders op alle fronten af.


Voor NEC was geen eer te behalen. Men verloor in Nijmegen al – onverdiend – met 2-3, maar dit keer kwam het verschil tussen Barcelona duidelijker tot uitdrukking. Het 2-0 verlies betekent voor de mannen van trainer Pirn van de Meent het einde van een te drukke periode. De competitie, waarin NEC nog steeds ondermaats werk aflevert, zal nu alle aandacht van de spelers vragen. Over twee dagen wacht de match met koploper MW. Als men ook daar een mentale klap krijgt te verwerken, lijkt de Gelderse ineenstorting compleet.Verrassend
NEC had binnen zestig seconden in Nou Camp de leiding kunnen nemen. John van Geenen, de verrassende vervanger van Mommertz, verzuimde echter een fraaie voorzet van Henk Grim achter doelman Artola te koppen.


De Nijmegenaren mochten van de Spanjaarden rustig in de breedte opbouwen, maar de thuisclub – zonder Maradona, Schuster en Quini – kon in de derde minuut al juichen. De mee opgekomen Alonso werd op twintig meter afstand van doelman Ben Klein Goldewijk geen strobreed in de weg gelegd, om beheerst uit te halen. Een enorme domper voor Klein-Goldewijk, die door Van de Meent boven Van Cuyk was verkozen.


De benen van de NEC-troepen bleven trillen van zenuwen. Vooral Van Geenen had last van plankenkoorts. Alles leek in het begin te wijzen op een gemakkelijk oefenpartijtje voor Barcelona. NEC krabbelde voort, in de wetenschap dat het na het 2-3 verlies in Nijmegen drie doelpunten moest maken om door te dringen tot de kwartfinales.Terwijl in Nijmegen de stukken ervan afvlogen in een voor NEC ongekend spektakel, voerde nu gezapigheid de boventoon. Halverwege de eerste helft schrok NEC even wakker: Van Geenen lepelde de bal ineens tegen de rechterpaal, na een inswinger van Vievermans. Met een schot van Frans Janssen had Artola even moeite, maar daarmee was de Nijmeegse opleving voltooid verleden tijd.


Vlak voor rust kopte Grim de bal nog naast, op aangeven van Janssen. Clos deed het even later stukken beter.


Getreuzel van Ron de Groot strafte de linkerspits genadeloos af, na enkele dartele bewegingen van de ongrijpbare Carrasco 2-0.


Buitenspel
Met de inbreng van Rojan en Moran, werd het Catalaanse spel er niet beter op; coach Menotti gunde de basisspelers Victor en Carrasco een ”einde oefening”.


Vanuit buitenspelpositie lobde Grim raak, maar de Hongaar Palotai floot de Groesbeker terecht terug. De uitgeblusle Van Geenen maakte plaats voor Danny Hoekman, die voor de Nederlandse competitie nog geschorst is. Veel effect sorteerde deze wissel niet; de nuchtere Grim bleef de enige die de Catalaanse entourage aankon. De Groot, in Nijmegen nog de grote animator, verzuimde dit keer de lijnen uit te stippelen.


Palotai moest Mulderij op geel trakteren (hands) en Mommertz werd kort na zijn entree onmiddellijk neergesabeld.


Opstelling: Klein Goldewijk; Willemse, Mulderij, Selbach en Visser; Aalbers, De Groot, Frans Janssen en Vievermans (Mommertz); Van Zinnen (Hoekman) en Grim.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.