Vriendelijk welkom voor Barcelona


Futbol Club Barcelona streek gisteren neer in Nijmegen. Vlucht BX 203 vanuit Barcelona werd om 18.10 uur met een kwartier vertraging op Schiphol beëindigd.


NEC-voorzitter Henk Bergamin en secretaris Herman van Eldik waren ter plekke om de vice-voorzitter van ‘Barca’, de uiterst vriendelijke Nicolau Casaus de la Fuente i Jené, en de selectiegroep met de imponerende trainer César Luis Menotti hartelijk welkom te heten.


De NEC-bestuurderen wisten op dat moment niet precies raad met de naam van de Spaanse vice-voor-zitter: ”Casaus” of ”De la Fuente”. Het kon de pret niet drukken. Goedgemutst stapten de zuidelijke sterren in een van de vier gereedstaande bussen. Een andere bus werd volgestampt met een leger Spaanse journalisten, en de overige twee bussen waren volgeboekt met voornamelijk sjieke supporters uit Catalonië, die in Amsterdam zijn ingekwartierd.


Buschauffeur
De Nijmeegse buschauffeur, die de spelers naar de stad aan de Waal mocht vervoeren, had de dag van zijn leven. Nauwelijks zat Menotti in zijn stoeltje, of hij ging samen met de enthousiaste chauffeur op de gevoelige plaat. Menotti, die in de tijdsspanne van anderhalf jaar een salaris van een miljoen gulden op zijn Argentijnse bankrekening krijgt bijgeschreven, vond het allemaal best.


De attente perschef van Barcelona vond het wat minder leuk. Geen enkele pers vertegenwoordiger mocht in een zo vroeg stadium al gesprekken voeren met de trainer of een speler. Bergamin had vantevoren die bui al zien hangen. ”Zo’n club geeft ongetwijfeld zelf wel aan wanneer er een persconferentie gegeven wordt.” Regels zijn regels. De ‘gouden benen’ werd een voorlopig zwijgen opgelegd.Verkeer
NEC hoopte dat Barcelona in de persoon van Menotti direct na aankomst wel enige woorden zou spuien. Maar de perschef regelde hoogstpersoonl ij k het toekomstige verkeer tussen de Argentijn en de Nederlandse media. ?Morgen (vandaag, F.v.S.) kunt u Menotti tussen twaalf uur en half één te woord staan. Ook kunt u via mij afspraken maken, welke speler u daarna wilt spreken.”


Op weg naar het Nijmeegse hotel Belvoir, deden maar liefst drie tolken in de bussen hun meer dan nuttige werk. Tegen half negen gisteravond zette Barcelona voet op Nijmeegse bodem. Een groep handtekeningenjagers wachtte de beroemde formatie op. Tenslotte loop je niet iedere dag tegen een Enrique Quini, een Fran-cisco José Carrasco of een Miquelliop.


Tien graden
De Spanjaarden moesten na twee uur vliegen genoegen nemen met een temperatuursdaling van ruim tien graden Celsius. Tenslotte stond het kwik gisteren in Barcelona nog op 24 graden; hier in Nijmegen was het vele graden kouder.


Op het punt van eten hebben de Catalanen zo hun voorkeuren. Een maand geleden kon met de leiding van de vorige Europacuptegenstander van NEC, Brann Bergen, in Nijmegen overleg worden gepleegd over de samenstelling van de diverse menu’s. Nu had Barcelona al per telex aangekondigd, wat men zoal precies op de borden wenste te hebben.


Hotelkamers
Eerder had men doorgeseind dat ene meneer Schuster geen gebruik van een Gelderse hotelkamer zou maken, Het Oostenrijkse arbitrale trio, bestaande uit scheidsrechter Heinz Fahnler en de grensrechters Adolf Wukisewitsch en Jozef Rainer, zal vandaag in een ander hotel -Etap- worden ondergebracht, samen met begeleider Dorpmans.


Vandaag zal de ‘Barça’-selectie om 18.30 uur trainen in de Goffert.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.