”Spaanse competitie gaat voor”


”Het was voor mij onmogelijk NEC vantevoren aan het werk te zien. Ik moet met 25 spelers iedere dag hard werken. De Spaanse competitie is zwaar, en enorm belangrijk voor Barcelona. Als trainer is het belangrijker dat je dicht bij je eigen spelers staat, dan bij de tegenstander.”


César Luis Menotti, de 46-jarige trainer van Barcelona die begin vorig jaar het roer van de Westduitser Udo Lattek overnam, geeft precies een half uur lang antwoord op alle vragen. NEC is dus vanavond de tegenstander van de miljoenenclub; geen Maradona, geen Schuster, en komend weekeinde het toptreffen tegen aartsrivaal Real Madrid, in stadion Nou Camp voor 120.000 toeschouwers.


Professioneel
Wat moet Menotti dan nog met NEC? De Argentijn: ”De Spaanse competitie mag voor ons dan belangrijker zijn, NEC zal door onze spelers zeker niet onderschat worden. Zoals in elke wedstrijd, moeten mijn spelers zich ook nu weer professioneel opstellen. Zij gaan er 90 minuten lang tegenaan.”Toch is Menotti, die in 1978 als bondscoach Argentinië, ten koste van de andere finalist Nederland, naar de wereldtitel leidde, voorzichtig getuige de omzettingen in zijn team. Niet Enrique ‘Quini’ Castro zal als speerpunt fungeren, maar de wat behoudender spelende Ortega Urbano. Op de flanken zijn dan alleen de Spaanse internationals Carrasco en Marcos te vinden.


‘Pichi’
Op het middenveld, waar de buitenlandse persoonlijkheden Maradona en Schuster schitteren door afwezigheid, is een plaats ingeruimd voor Pichi Alonso. Deze Alonso stond tot dit moment één keer in het Spaanse elftal. Het mag duidelijk zijn, dat Barcelona in een 4-4-2 opstelling NEC zal trachten te bestrijden.Even was er nog sprake, van geweest, dat het bijna 22-jarige Argentijnse wonderkind Maradona -met omhulsel voor het door Goicoechea geraakte been- toe zou kijken in de Goffert. Menotti; ”De artsen vonden een transport van Maradona per vliegtuig onverantwoord. De luchtdruk zou het helen van de wond in de weg staan.”


Geen voordeel
Het Catalaanse Barcelona zal NEC ‘puur Spaans’ tegemoet treden. NEC-trainer Pim van de Meent: ”Zeker geen voordeel voor ons. Deze Jongens willen hun trainer nu wel eens bewijzen, dat ze ook zonder Schuster en Maradona prestaties kunnen neerzetten.”


Voor Menotti is het dit seizoen alles of niets. De inzet van de Argentijn moet voor ‘Barca’ uiteindelijk de landstitel opleveren, iets wat negen jaar geleden voor het laatst lukte, onder het bewind van Rinus Michels en de inbreng van Johan Cruijff. Vorig seizoen gold voor Menotti nog het excuus, dat hij met de brokken van het conflict tussen Lattek en Schuster zat. Niettemin greep Barcelona twee belangrijke bekers: de Copa del Rey, en de Liga Cup. En even zo vaak was Real Madrid de verliezende finalist.Na een dienstverband van ruim acht jaar als bondscoach van het Argentijnse elftal, koos Menotti -in het spoor van Maradona- voor Barcelona. ”Het leiden van een clubelftal vind ik prettiger werken. De spelers van Argentinië waren niet van mij, die van Barcelona wél. Ik kan er dagelijks mee werken, en heb meer mogelijkheden. Als Barcelona een keer verliest, is dat geen ramp. Dat kun je in een volgende wedstrijd weer rechtzetten. Als Argentinië verloor, was een verlies veel minder snel uitgewist. In beide gevallen is echter één grote overeenkomst: er worden prestaties gevraagd”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.