Topdrukte bij NEC

Grim:  ‘Winnen van PEC, er zit niets anders op…’

Nijmegen – Topdrukte en topspanning in De Goffert. Vier wedstrijden in elf dagen, waarvam twee in de bekerfinale tegen Ajax, en verder verwikkeld in hevige degradatiestrijd.

Het overladen en zo belangrijke sluitstuk van het seizoen 82-83 begint vanavond met de confrontatie tegen PEC in Zwolle. Het is zo langzamerhand wel bekend hoe de Nijmegenaren er voorstaan. Pakt Willem II tenminste 1 punt in het duel met Excelsior en verliest NEC van PEC dan is het gebeurd met de koopman. Met andere woorden, dan moet NEC afdalen naar de eerste divisie.

Zover is het als het aan de NEC-spelers zelf ligt, nog lang niet. ‘We moeten winnen van PEC, er zit niets anders op’, stelt een nuchtere Henk Grim. winnen is uiteraard de beste dienst, die NEC zich in deze beslissende fase kan bewijzen. Er zitten, met nog twee ronden te gaan, nogal  wat addertjes onder het gras. Zo is het niet ondenkbeeldig, dat Helmond Sport alsnog het kind van de rekening wordt. De Brabanders leken zichzelf lange tijd in veilige haven te wanen met het totaal van 25 punten, maar zie, onderin werd door de bedreigde clubs hevig punten gesprokkeld en Go Ahead Eagles heeft Helmond Sport inmiddels op de ladder gepasseerd.

Wetenschap

NEC kan uiteraard het beste nog twee keer twee punten pakken, ten koste van PEC en volgende week ten koste van Roda JC in de Goffert. Met 26 punten moet men verzekerd zijn van prolongatie van het eredivisieschap. Maar de tegenstander van vanavond, PEC, leeft in diezelfde wetenschap: nog één punt, en het totaal staat op de -veilige- 26. Een week later moet PEC naar FC Twente en het is duidelijk dat PEC er weinig voor voelt het eredivisieschap van die wedstrijd te laten afhangen. Een fikse streep door de rekening van NEC-trainer Pim van de Meent is ongetwijfeld het niet meespelen van routinier Sije Visser. Visser liep in het duel met FC Groningen tegen een gele kaart aan, en een voorwaardelijke schorsing werd omgezet in een onvoorwaardelijke schorsing voor één duel. En dat uitgerekend in deze fase…

Dat betekend, dat er weer een extra beroep op de jonge garde moet worden gedaan. Een viermans-middenveld bestaande uit Van Geenen, Aalbers, Van Zinnen en Vievermans is niet ondenkbaar. Voorin moeten dan Frans Jansen en Henk Grim de kastanjes uit het vuur slepen. In het PEC-kamp is het meespelen van Peter van der Hengst onzeker. Van der Hengst kampt met en dijbeenblessure. PEC Zwolle liet een week geleden een sterke indruk achter bij PSV, waar men met 1-0 won. PEC is voor PSV een typische ‘angstgegner’, de Eindhovenaren boden dit keeropvallend weinig weerstand. Voor eigen publiek komen de Zwollenaren tot wisselvallige prestaties, ook al staat tegenwoordig de van Go Ahead Eagles overgenomen Kees van Cooten in de spits.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.