NEC aan poort eerste divisie

 

NEC aan poort eerste divisie


FC Twente pakt punt in de Goffert


Nijmegen – NEC staat aan de poort van de eerste divisie. Na het ongelukkige gelijkspel van zaterdagavond tegen FC Twente (0-0) en de puntnwinst van de naaste degradatieconcurrenten, kan slechts een klein wonder NEC nog van de ondergang redden.


Uit de komende twee wedstrijden tegen PEC Zwolle en Roda JC moet de Nijmeegse ploeg de volle winst pakken, maar dan nog is het hoogst twijfelachtig of de degradatie af te wenden is.

De verschillen aan de staart van de eredivisie zijn erg klein. Daarom kan het doelsaldo aan het einde van de rit nog weleens van doorslaggevende betekenis zijn, voor NEC dan in negatieve zin.

Zelfvertrouwen

Het komt de Goffertformatie nu duur te staan dat in deze competitie vele punten onnodig uit handen werden gegeven. En dat is erg triest, want met name de laatste weken straalt NEC erg veel zelfvertrouwen uit en is de ploeg uiterst aggressief.

Maar de demarrage is duidelijk te laat ingezet. Na de 0-2 achterstand in het duel tegen Sparta sloeg plotseling de vlam in de pan. Maar in de laatste twee thuiswedstrijden ontbrak het greintje geluk dat in moeilijke tijden juist zo belangrijk kan zijn. Zo ook zaterdagavond in het cruciale treffen met FC Twente. Tot driemaal toe stonden paal en lat een Nijmeegse treffer in de weg, terwijl Rutten en Kila de bal ook nog eens van de lijn moesten halen. Deze tegenvallers waren uiteindelijk teveel voor NEC.

Mogelijkheden

In de openingsfase was de kwaliteit van het gebodene van uiterst slecht gehalte. Maar uiteindelijk voelde NEC dat het tegen dit FC Twente wel degelijk mogelijkheden had. Halverwege het eerste bedrijf leek de thuisclub meedogenloos toe te slaan.

Een vrije trap van de uitblinkende Piet Wijnberg werd achterwaarts gekopt door Frans Jansen. Maar op de doellijn transporteerde Kila de bal via de onderkant van de lat weer het veld in. Pardoes voor de schietgrage voet van Henk Grim, die zich geen moment bedacht en werkelijk verwoestend uithaalde. Maar tot ontzetting van het Nijmeegse legion eindigde de spetter van de blonde aanvaller exact op dezelfde plek als de redding van Kila.

Ontketend

FC Twente leek rijp voor de slachtbank. NEC was ontketend en beleefde in het eerste kwartier van de eerste helft een goede periode. Maar het geluk was niet met de Nijmegenaren. Dat ondervond ook Toon Willemse. De vleugelverdediger, die de laatste weken een voortreffelijke vorm aan de dag legt, leek met een projectiel van afstand succes te hebben. Maar via de vingertoppen van keeper Van Gerven en de paal sprong de knikker terug het veld in.

Wereldgoal

”Als die bal van Willemse erin gegaan was, was het een wereldgoal geweest”, concludeerde NEC’s trainer Pim van de Meent na afloop terecht. ”Het zou het goede moment geweest zijn om op voorsprong te komen. Na de rust werd het voor ons een stuk moeilijker om het spel te maken. FC Twente deed er alles aan om ons uit het ritme te halen. Toen Van Zinnen met een blessure moest uitvallen, was dat een groot verlies, omdat hij toch steeds in beweging is en lastig blijft. In de slotfase hebben we veel risico genomen door Dick Mulderij naar voren te sturen. Maar het heeft allemaal niet mogen baten.”

Verkeer

Kreeg FC Twente in de eerste helft zegge en schrijven één kans via een vrije trap van Vreijsen die door Harrie Schellekens overigens uitstekend uit de bovenhoek werd gehaald. Na de wisseling was het éénrichtingsverkeer. Dat NEC desondanks niet aan een verdiende treffer kwam, was mede te wijten aan het ronduit bedroevende spel van Sije Visser. De Nijmeegse aanvoerder voelde zich op het middenveld helemaal niet op zijn gemak. Hij probeerde zijn slechte avond goed te maken door af en toe op de solotoer te gaan. Maar dat pakte totaal verkeerd uit. Hoewel NEC wel bleef jagen op die ene goal, bleef het bij speldeprikjes die volstrekt geen zoden aan de dijk zetten.

Niet treuren

FC Twente kon er niet om treuren. Met name Ashcroft voelde zich in zijn element. Twente’s beste man regeerde als een vorst en was in de slotfase zelfs nog in staat om met enkele goede passes zijn aanvallers aan het werk te zetten. Maar vooral dankzij de inbreng van Wijnberg en Willemse, die hun directe tegenstander volledig aan banden legden, bleef FC Twente in ieder geval verstoken van de volle winst. Als er één ploeg recht gehad zou hebben op de overwinning dan was dat NEC.

Overtredingen

”Dat geef ik grif toe”, zei na afloop trainer Spitz Kohn van FC Twente. ”We zijn hier erg goed weggekomen, al moet ik wel zeggen dat NEC er hard tegenaan ging.”


30 april
NEC – FC Twente 0-0


7.898
Sch Bosman

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.