NEC gaat naar Heracles

‘NEC gaat naar Heracles’


Zwolle – ”NEC gaat naar Heracles, NEC gaat naar Heracles, en verliezen daar ook weer.”

De supporters van PEC Zwolle vermaakten zich zaterdagavond. Geen beter vermaak dan leedvermaak. Terwijl de Nijmeegse semiprofs naar de bus liepen, begeleid door de spelersvrouwen, zongen de PEC-supporters hun kelen schor. Met gebogen hoofd bliezen de Geldersen de aftocht, het onvermijdelijke was geschied. Volgend seizoen geen Ajax, PSV of Feyenoord meer in de Goffert. Na de 1-0 nederlaag bij PEC Zwolle was de kogel eindelijk door de kerk: degradatie naar de eerste divisie.

Nekslag

Zwolle vierde feest als bij een kampioenschap, en Nijmegen hulde zich in een grafstemming. Het wonderschone doelpunt van Peter van der Hengst, in de 64e minuut betekende de nekslag voor NEC, maar het redde de wedstrijd. Tot de verrassende uithaal van de besnorde Van der Hengst bepaalden niet de 22 spelers de gang van zaken, maar eiste scheidsrechter Egbert Mulder alle aandacht voor zich op. Het regende vrije trappen, de bal moest telkens precies op de plaats van de overtreding gelegd worden, en de voordeelregel paste Mulder geen enkele maal toe. Zeker, er stond veel op het spel, maar de touwtjes hadden na een kwartier best gevierd mogen worden. Op het gladde veld was het nu niet mogelijk voor de spelers een degradatie-duel val allure af te leveren. Zo pakkend als NAC – Willem II een week eerder was geweest, zo grillig verliep nu PEC – NEC aan de hand van het baasje Mulder.

Vrije Trappen

Afgezien van het onnavolgbare optreden van Mulder, had NEC – voor de zoveelste keer dit seizoen – niet te hoeven verliezen. De beste kansen waren voor de Nijmegenaren, die met de vele vrije trappen geen raad wisten, hoe Wim van Zinnen en de ongelukkige Frans Janssen ook zwoegden. Henk Grim zette buiten het strafschopgebied wel regelmatig dreigend aan voor een solo, maar de Groesbeker werd telkens professioneel opgevangen. Zo mocht John Scheve Grim kort voor pauze keihard op de enkels lopen. Als Mulder daar nou geel voor had getrokken. Nee hij haalde het prentenkabinet tevoorschijn na twee keer protesteren. Twee keer was Frans Janssen de zondebok eerst liep René Ijzerman Janssen onbesuisd in de rug, en vijf minuten voor tijd ging Janssen volledig door het lint. Mulder floot Janssen terug, de Ooyenaar zou buitenspel hebben gestaan. Janssen toverde het klassieke wegwerp gebaar tevoorschijn, sloeg daarbij stadhulstaal uit, en toen trok Mulder weer geel. Een voortijdige gang naar de kleedkamers stond de spitsspeler nu te wachten, Janssen ging Mulder te lijf, wilde de man geweld aandoen. Wim van Zinnen kwam twee keer tussenbeide, vervolgens scheidde trainer Pim van de Meent na een desperate sprong de kemphanen.

Vijf minuten na dit dramatisch hoogstandje wist NEC het zeker, eenmaal op de hoogte van de overige uitslagen: volgend seizoen tegen Heracles. Alle doelpogingen van Grim, Vievermans, Van Zinnen, Janssen en de mee naar voren getogen Dick Mulderij waren tevergeefs geweest. Telkens vloog de bal over of langs het doel, doelman Ad Raven had moeite met het gladde leder maar bleef wonder boven wonder ongeschonden.

Vlak na de 1-0 had NEC nog de beste kansen op de gelijkmaker. Mulderij gaf het met twee wijsvingers aan: achterin één tegen één spelen, ik ga naar voren. Grim kwam direct oog in oog te staan  met Raven, en nog in dezelfde minuut kogelde Janssen de bal steenhard op de vuisten van de Zwolse poortwachter.7 mei
PEC-NEC 1-0
64 vd Hengst
rood Janssen
Toeschouwers: 7500
Scheidsrechter: Mulder

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.