Toekomst NEC op het spel

De kritiek achteraf is kennelijk harder aangekomen dan de degradatie naar de eerste divisie, of het verlies van de bekerfinale tegen Ajax.
 
Bestuursleden van NEC formeerden zich in rotten van vier, nadat de sportre-dactie van de krant de degradatie uit de eredivisie had begeleid met enkele kritische kanttekeningen.”Dit hebben we als bestuur niet verdiend”, luidde onveranderd de reactie. ”We hebben keihard gewerkt, de financiële positie van de club verbeterd. En nu krijgen we hét plakkaat ‘amateuristisch opgeplakt en wordt beweerd dat we geen verstand van voetballen hebben”.
 
Voorzitter mr. Henk Bergamin sloeg nog de volgende dag terug in een landelijk ochtendblad: ”Ik veronderstel dat die man (bedoeld is de schrijver van het commentaar in De Gelderlander, red.) toch ook weet, dat NEC in een nog niet zo ver verleden bijna kapot is gegaan aan allerlei onverantwoordelijke activiteiten op de transfer-markt. Bij een onveranderde publieke belangstelling is het ten enenmale onmogelijk om in nieuwe spelers te investeren. Met dat gegeven zullen we zeker ook volgend seizoen nog moeten leven. In de eerste divisie houd ik zelfs rekening met een financieel rampjaar”.
 
Amusement
De NEC-voorzitter blijkt zijn boze bui inmiddels al weer kwijt te zijn, zeker na de bekerfinale met amusementswaarde tegen
Ajax.”Iedereen heeft toch kunnen zien, dat we een goede ploeg hebben. Er worden teveel kansen gemist, ja, maar echt niet alleen door de jonge spelers. Ik ben dit seizoen bij vrijwel alle wedstrijden geweest, uit en thuis. Er moeten meer geroutineerde spelers in het team komen,  hoor je steeds. .Maar ik heb ook de spelers met ervaring in de fout zien gaan: denk aan Sije Visser tegen Feyenoord en aan die geweldige kans van Dick Mulderij in de bekerfinale. Ik heb ervan geleerd, dat de waarde van ervaring ook betrekkelijk is”.
 
U hebt zelf al gesproken van een mogelijk financieel rampjaar in de eerste divisie. Waarom heeft het bestuur van NEC niet geprobeerd het team tussentijds te versterken, zodat het eredivisieschap misschien was gered en dat rampjaar afgewend?
 
Bergamin:”We hebben per se niet willen gokken en de reden daarvoor ligt in het verleden. Ik wil beslist niet natrappen, maar we hebben de afgelopen twee jaar NEC uit een diep financieel dal moeten halen. Tijdens dit proces van gezondmaking wilden we niets riskeren. Dat hebben we één keer gedaan, tegen mijn zin overigens, met de aankoop van Kurek. We konden ons die financiële aderlating eigenlijk niet veroorloven en het is, helaas, ook falikant verkeerd uitgepakt. Kurek heeft ons in die opbouwfase naar de schuldenvrije nul-fase zeker een ton gekost. Met als gevolg, dat we dit seizoen nog in de rode cijfers zaten. Een lesje waarvan we geleerd hebben”.
 
Engeland
Maar niemand rept toch van ‘onverantwoorde uitgaven’. Het NEC-bestuur Had in de kritieke competitiefase een daad moeten stellen, belangrijk voor de motivatie van spelers én supporters.
 
Bergamin:”Aanvankelijk zijn we ook bereid geweest om iets te doen. Op voorstel van de trainer is in Engeland 2 keer gehengeld naar dié grote en vooral ook goedkope vis. Liep allemaal op niets uit. En het bestuur heeft van de trainer ook geen enkele concrete naam op tafel gekregen van een speler, die financieel haalbaar was. Als Van de Meent ergens zegt, dat we Silooy van Ajax voor 20 mille hadden kunnen krijgen, dan zeg ik op mijn beurt dat Van de Meent die naam nooit tegen ons heeft genoemd. Voor een koopje zijn we altijd in, niet voor een uitgave waarvan het rendement onvoorspelbaar is. Ik herhaal nogmaals, dat in het verleden de vereniging bijna te gronde is gegaan aan de redenering: investeren, dan komen resultaten en publiek vanzelf”.

Voorzitter Henk Bergamin


Nul-situatie
Sportief gezien mag het dan minder gegaan zijn financieel is het -mede door het bekersucces-  toch een goed jaar geweest. Hoe kijkt NEC tegen het komende seizoen aan, met eerste divisie én Europa Cup?
 

Bergamin: ”Door het voorzichtige, ik bedoel goede, beleid van de afgelopen seizoenen, staan we nu op de gewenste financiële nulsituatie. Schulden op korte termijn zijn afgewerkt, de aflossing van oudere langlopende schulden zit in een sluitende begroting. Vanaf dit punt kunnen we weer gaan bouwen. Want we moeten, ik herhaal móeten, in één jaar terug zijn in de eredivisie. Het aantal toeschouwers zal zeker teruglopen. Eén seizoen kunnen we het ons wel permitteren om op, of zelfs iets onder, die nul-situatie te zitten. Langer beslist niet. De huidige ploeg en het stadion zijn te duur om voetbal te bedrijven, op het niveau van FC Amsterdam of Amersfoort.
 
In één jaar terug, dat willen ook de voorzitters van NAC en FC Twente. In die eerste divisie zit bovendien nog wel een handvol andere clubs, dat eredivisie-rijp is. Wat als NEC volgend seizoen niet promoveert, als de inkomsten een absoluut dieptepunt zouden bereiken? Worden dan weer eens de beste spelers verkocht om de financiële gaten te dichten?
 
Bergamin:”Daarom stel ik het nog eens met nadruk: we moeten in één seizoen terugkomen. Dat is een absolute must. Komend seizoen wordt beslissend voor het voortbestaan van NEC. Zonder promotie en met te weinig toeschouwers redden we het inderdaad niet. Dan glijden we steeds verder af en zullen we ons serieus moeten buigen over de vraag of het einde van NEC is aangebroken.
 
Spelers
Welke mogelijkheden krijgt trainer Pim van de Meent om het elftal te versterken?
 

Bergamin:”De huidige spelersgroep blijft zoveel mogelijk intact. Niemand moet weg, de spelers kunnen in de eerste divisie evenveel verdienen als in de eredivisie. Alleen de premies zijn gehalveerd, omdat er in de eerste divisie nu eenmaal veel meer punten gehaald kunnen worden. Van de Meent wil er één man bij: een middenvelder. Het bestuur vindt dat een reële wens en heeft de trainer toestemming gegeven om met de door hem gewenste speler te gaan praten. Namen willen we nog niet noemen”.
 
De spelersgroep intact houden. Maar hoe zit het dan met het vertrek van Hans Wanders, Piet Wijnberg en mogelijk ook doelman Harry Schellekens en Dick Mulderij? Daarmee verdwijnt toch veel routine uit de ploeg?
 
Bergamin:”Wanders vertrekt in ieder geval. Het is logisch dat een jongen als Piet Wijnberg, die we overigens erg graag zouden houden, zich financieel wil verbeteren. Mulderij wil zijn contract, dat nog een jaar loopt, afkopen omdat hij zakelijke belangen heeft in Overijssel. Als hij een club vindt, die voldoende betaalt, valt erover te praten. Mocht Harry Schellekens vertrekken, dan komt er zeker een andere doelman. Maar het geld dat we voor hem ontvangen, zal zeker niet geheel, of zelfs voor een belangrijk deel, worden gebruikt om een nieuwe doelman te kopen. Er lopen bij de amateurs ook voortreffelijke keepers rond, zoals een Peter van Dijk van Achilles. Dan benutten we het transfergeld van Schellekens heel wat liever om Piet Wijnberg te houden”.
 
Een nieuwe middenvelder en eventueel een doelman, Wordt daarmee het vertrek van Wijnberg en mogelijk Mulderij wel voldoende opgevangen?
 
Bergamin:”Er lopen prima jonge spelers rond bij NEC. Henk Grim is er gekomen en het bestuur vindt dat ook een jongen als Percy Guérin alle kans moet krijgen om zich in het elftal te spelen. Hij wordt naar onze smaak wat te lang in de schaduw gehouden, zoals dat aanvankelijk ook met Henk Grim is gebeurd”.
 
Volgend seizoen in de eerste divisie wordt dus van eminent belang voor het behoud van betaald voetbal in Nijmegen. Welke rol speelt daarbij het Europa-cup gebeuren?
 
Bergamin: ”Een heel belangrijke. Je kunt aan het Europese avontuur veel geld overhouden, maar je kunt ook de vernieling ingaan. Haarlem, met die reis naar Moskou, heeft het een berg geld gekost. Voor Roda, dat Anderlecht lootte, was het enkele seizoenen geleden een kassucces.
Wij hopen dat de loting op 6 juli een sterke tegenstander oplevert, met eerst een thuiswedstrijd in De Goffert. Want een fc wakkè tegenstander uit een Oostblokland in de eerste ronde kan, ook al is de kans op sportief succes groter, een enorm financieel debacle opleveren. FC Köln, die club willen we in De Goffert zien”.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.