Spaanse pers acht NEC grote schuldige


– ‘Geweld, afzien en de overwinning!’ (El Mundo Deportivo);
– ‘Barcelona won, maar verloor Migueli’ (Sport);
– ‘een goed resultaat van Barcelona tegen NEC in een povere ontmoeting’ (El Periodico);
– ‘Barcelona verloor Migueli in een absurde oorlog’ (La Vanguardia);
– ‘Barcelona betaalde haar povere overwinning op NEC erg duur’ (El Pais).


Zo begon de Spaanse voetbalpers gisteren het verslag over de wedstrijd NEC-Barcelona. De straf die de uit het veld gestuurde Migueli te wachten staat en de hardheid van het spel springen in alle ondertitels naar voren. Voor alle speciaal gestuurde verslaggevers van de Spaanse pers is er maar één schuldige voor dat geweld: NEC en alleen NEC is verantwoordelijk.


Alle kranten drukken met vette letters de woorden van trainer Menotti: ”Wij zijn naar Nijmegen gekomen om voetbal te spelen, maar zij hebben ons geprovoceerd en dan worden wij op de koop toe nog gestraft ook.”


Veldslag
Het gerenommeerde Barceloneese dagblad La Vanguardia muntte donderdag uit in de ‘Spaanse interpretatie’ van het gebeuren. ”Omdat Barcelona antwoordde op het Hollandse geweld, kreeg het een rode en drie gele kaarten gepresenteerd”, zo luidt de ondertitel, die over een hele pagina breed in vette letters staat gedrukt.


”Het was ongelooflijk wat er op de grasmat van het Goffertstadion gebeurde. In plaats van een voetbalwedstrijd leek het meer op een echte veldslag die de Oostenrijkse scheidsrechter om onbegrijpelrjke redenen toeliet”, aldus de krant.


Voor de Vanguardia is het klare koek wie er begonnen is: ”De spelers van Van der Meent waren nauwkeurig geïnstrueerd. De Nederlandse trainer had zijn ploeg de opdracht gegeven om ‘achtervolgingsvoetbal’ te spelen. En in dit geval betekende dat schoppen, slaan en trappen. Pas daarna reageerden de jongens van Barcelona, met het gevolg dat de wedstrijd op een totale oorlog uitliep”, aldus de Vanguardia.


”Pas in de tweede helft”, zo vervolgt het verslag, ”toen NEC geen krachten meer overhad, hield het geweld op en kon Barcelona pas echt gaan voetballen.” Het ergste van alles is, aldus de krant, dat wij door de rode en drie gele kaarten opnieuw in Europa een slechte naam hebben gekregen.”


De krant gaat zo erg op in haar beschuldigingen aan het Nijmeegse adres, dat ze er helemaal niet aan toekomt om de wedstrijd zelf een beetje fatsoenlijk te analyseren.


Beperkt
De gezaghebbende Madrileense ochtendkrant El Pais begaat niet diezelfde fout. Uitvoerig beschrijft hun verslag dat de partij tegen Nijmegen ”gediend heeft om de beperktheid van de Barcelonese ploeg te laten zien, wanneer de twee buitenlandse sterspelers Maradona en Schuster niet meespelen.


Barcelona heeft zich laten zien als een vulgaire ploeg, zonder ideeën en zonder leider die het spel kon analiseren. De eerste goal van NEC was het direct gevolg van de grote druk die de Nijmegenaren uitoefenden en vanaf dat moment verloren de Barcelonezen hun zenuwen”, aldus Ei Pais.


Maar ook voor deze krant is NEC uiteindelijk de voornaamste boosdoener van het vertoonde geweld: ”Om hun gebrekkige techniek te compenseren misbruikten de Nijmegenaren het harde spel en dat onder de ogen van de passieve Oostenrijkse scheidsrechter.

De mannen van Menotti ‘hapten’ en antwoordden op dezelfde manier, wat Barcelona een rode en drie gele kaarten bezorgde. En dat nog wel aan de ploeg van trainer Menotti, die zichzelf heeft uitgeroepen tot een soort van Gandhi van de voetbalsport, die de geweldloosheid predikt, zo voegt El Pais er cynisch aan toe.


Ontoelaatbaar
Het dagblad El Periodico geeft Menotti een hele pagina ruimte om te zeggen: ”Wij kwamen om te voetballen, maar wij konden het niet. In de eerste minuten moesten wij tien zware overtredingen verduren. Ik wist al wel dat het Nederlandse voetbal op de rand van het toelaatbare speelt, maar NEC ging totaal over de schreef heen”, aldus ‘de dunne’, het koosnaampje voor de Argentijnse voetbaltrainer.


El Periodico is echter tegelijk ook een van de weinige Spaanse kranten die ook Barcelona er van langs durft te geven: ”Na de pauze begon Barcelona om volstrekt onbegrijpelijke redenen verschrikkelijk hard te spelen. Misschien is het wel waar dat NEC vooral door toedoen van Mulderij ermee begonnen is, maar dat is nog geen reden om zo hard terug te slaan.”


Gandhi
Het betoog van de sportkranten El Mundo Deportivo en Sport ligt in dezelfde lijn. Angst voor de komende straf van Miguelli, gekreun over het magere spel van Barcelona en opnieuw ruim baan voor de ‘Gandhi’-Menotti, die ook hier weer zijn beschuldigingen aan het Nijmeegse adres onbekritiseerd kan herhalen.


In zijn algemeenheid was er toch ook bewondering te lezen voor het kleine NEC dat het machtige Barcelona zo in het nauw heeft weten te drijven. Het razende enthousiasme van het publiek was zelfs voor de Spaanse journalisten, die toch aan het 130.000 plaatsen tellende stadion van Barcelona gewend zijn, een hele openbaring en een van de verklaringen voor het feit dat NEC een halve wedstrijd het onmogelijke heeft durven en kunnen dromen.


Saillant
Opmerkelijk zijn verder de smakeloze en cynische grappen die het voetbaltijdschrift El Mundo Deportivo publiceert: ”NEC wil Goicoechea van Atletico de Bilbao niet contracteren omdat hij veel te zacht is.” Zoals bekend is deze speler de man die Maradona voor vier maanden het veld uit heeft getrapt.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.