‘Dit maken we nooit meer mee’


”Vreugd vermengt met droevenis.” De gezongen voorbeschouwing van de Havenzangers had niet beeldender kunnen zijn. Het werd zelfs uit volle borst meegezongen door de massaal toegestroomde supporters. Alsof er eigenlijk al een beetje rekening werd gehouden met een nederlaag”


Maar er stond dan ook een Spaanse miljoenenploeg op het veld. ”Die gasten verdienen per speler, wat NEC met de hele ploeg verdient”, verduidelijkte een supporter nadrukkelijk. ”Dat verschil zul je straks wel zien. Ik reken minstens op een nulletje of vijf.” Zijn voorspelling werd niet eens tegengesproken.


Nee, dat er verloren zou worden stond voor iedereen eigenlijk wel vast. Maar afgaan, nee dat kon NEC niet meer. Of zoals een suppoost het zei: ”De uitslag maakt niet uit. We hebben nu al gewonnen”. Hij doelde daarbij op het volle stadion, ”Precies acht jaar geleden was het hier ook uitverkocht, toen NEC eredivisie ging spelen. Eigenlijk jammer, dat je een ploeg als Barcelona nodig hebt om eindelijk een uitverkocht huis te krijgen.”


Ook NEC-voorzitter en gedeputeerde Bergamin merkte dat vlak voor de wedstrijd op. ”Ik hoop niet alleen dat NEC de derde ronde haalt, maar dat het publiek ook bij Nederlandse wedstrijden terug blijft komen. Dan bestaat er een kans dat je meer van dit soort wedstrijden krijgt.”


Trots
Maar desondanks was NEC trots gisteravond. Trots, als eerste divisieploeg op zo’n top-tegenstander. Trots ook op de ontzettend grote belangstelling van de pers. Bijna tachtig journalisten moesten worden ondergebracht, waarvan alleen al dertig uit Spanje. En dat in de Goffert, die daar eigenlijk niet op berekend is.


De afgelopen weken stonden dan ook bol van de improvisatie. Speciale tenten werden opgetrokken voor gasten en pers. Telefoonlijnen moesten worden aangelegd, de perstribune moest worden uitgebreid. En er moest een organisatie van 150 man op de been worden gebracht. ”Een heksenketel”, wilde organisator Smits toelichten. Verder kwam hij niet, want er werd van alle kanten aan hem getrokken.


Politie
De suppoosten, die zelfs uit Doetinchem en Arnhem waren geleend, hadden de handen vol. Al om zes uur drongen de voetbalfanaten voor het hek. Iedereen wilde erin, met of zonder kaart. Aan dat laatste was trouwens nog wel wat te doen, want op de zwarte markt waren kaartjes tegen dubbele prijzen te koop.


Om de invasie in goede banen te leidden was ook nog eens 120 man politie op de been. Bij alle ingangen werd willekeurig gefouilleerd op alle mogelijke wapentuig. ”Nee, we hebben nog niks gevonden. Het zijn ook allemaal NEC-supporters, tegen wie zouden ze moeten vechten. Maar ja, er zijn natuurlijk altijd Wel een paar ziekers bij”, reageerde een brigadier.


Bloeddruk
”Het is de mooiste dag in mijn supporterscarrière”, bekende een grijpende voetbalfanaat. ”Dat maken we toch nooit meer mee. Wel slecht voor mijn bloeddruk; maar dat vergeet ik nu maar even”. Zijn bloeddruk zal echter wel gauw naar recordhoogten gestegen zijn, want NEC kon geen mooiere binnenkomer verzinnen als die goal na vijf minuten.


Het was de massaal opeengepakte voetbalschare bijna teveel. Hét olé rolde van de tribunes en kon haast niet toepasselijker. klinken, als gisteravond. Zou NEC inderdaad het onmogelijke presteren ? Ook de meest nuchtere supporters werden gegrepen door de Spaanse koorts.


En toen zelfs NEC op slag van rust de score naar 2-0 uitbouwde was het feest compleet. Daar moest op gedronken worden. Op naar de tap. Maar nog voordat die bereikt was, verstoorde El Barca het feestje. Toch kon het tegendoelpunt de stemming niet drukken. ”Ach, het is toch schitterend voor die jongens om zoiets mee te maken. Neem Toon Jansen, normaal loopt ie achter de vuilniswagen en nou loopt hij tegen miljoenenvoetballers te spelen. Dat is toch een unieke belevenis voor zo’n jongen.”


Sceptisch
Maar ondanks het hoopvolle resultaat van de eerste helft bleven de supporters sceptisch. ”Ach, die Spanjolen drukken er nog wel een paar in. Ervaring hè, dat zul je zien.” Het was echter geen Spanjaard, maar een NEC-speler die tijdens de tweede helft ongelukkig genoeg gelijk maakte. De monden vielen dicht van verbazing en misschien ook wel van medelijden. Geen scheldpartij, geen vloekwoord, niets. De avond kon toch al niet meer stuk.


Ook niet toen El Barca voor kwam op 3-2, Nee, NEC had een ongekend cupavondje geboden en een reclame gemaakt, die niet beter had kunnen zijn. ”Dit NEC gaat weer groeien”, voorspelde een supporter. ”Let op mijn woorden. Dit inspireert, daar kan zelfs een goeie aankoop niet tegenop NEC word weer kampioen dat zal je zien.” Maar dat hadden Havenzangers ook al gezongen en dat had massale bijval gekregen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.