”Ik ben al opa”


Enrique Castro, in de volksmond veel beter bekend als Quini, zal evenals Maradona en Schuster niet aantreden in de Goffert. Wellicht dat zijn 34 levensjaren hem op dit topniveau parten gaan spelen. ”Ik ben al opa”, grapt flierefluiter Quini.


Toch baalt juist deze Quini in Nijmegen oprecht als een Spaanse stier, ”ik wil altijd meespelen, dus ook tegen NEC. Maar trainer Menotti koos uiteindelijk voor Urbano. Het is natuurlijk de taak van de trainer het elftal samen te stellen, maar met deze oplossing ben ik uiteraard niet tevreden.”


De jaren beginnen voor de oude vos te tellen. Het WK’78 in Argentinië maakte hij mee, en sinds het wereldkampioenschap 1982 in Spanje, is Quini niet meer in de Spaanse topselectie te vinden. Bij Barcelona, waar hij inmiddels aan zijn vierde seizoen bezig is, blaast hij wisselvallig zijn partijtje mee.


Topscorer
Voordat goaltjesdief Quini naar de Catalaanse hoofdstad vertrok, was hij twaalf jaar lang een meer dan gewaardeerd aanvaller van Sporting Gijon. In zijn ‘vetste’ jaren mocht Quini zich vijf keer topscorer van Spanje noemen. Een divisie lager was hij twee keer de man met de beste neus voor doelpunten.


Bij Barcelona kwam hij tot zijn meest opvallende daden. In het seizoen 1981-1982 was Quini goed voor maar liefst 26 treffers. Een zeer opmerkelijke prestatie, gezien het feit dat Quini nog in 1981 ontvoerd werd. Quini daarover: ”Die jongens was het alleen te doen om veel losgeld. Er zat geen politieke reden achter. Het ging om een paar armoedige knapen, die verlegen zaten om peseta’s.”


In het nieuwe Barcelona-team van Menotti moet Quini harde strijd leveren om zich in de frontlinie nog te kunnen onderscheiden. Onder Lattek had Quini meer mogelijkheden, Schuster stippelde op het middenveld de lijnen uit, en Quini prikte de ballen erin.


Nu, met de komst van Maradona, liggen de zaken anders. Quini: ”Maradona moet schitteren in Nou Camp. Dat is allemaal best en aardig, maar het gaat wel ten koste van mijn persoon. Ik moet de ballen eerder terugleggen. Met die spelopvatting heb ik nog wel eens moeite, maar ja, ik heb het natuurlijk niet voor het zeggen.”


Goud waard
Toch is Quini nog altijd bij tijd en wijle goud waard voor ‘Barca’ met zijn 108 duizend leden. In de eerste ronde van de strijd om de Europacup voor bekerwinnaars schoot Quini in z’n eentje het Oostduitse FC Magdeburg omver in Nou Camp, Het werd in de return destijds 2-0 voor de Catalanen, door twee treffers van Quini. Bij FC Magdeburg had Barcelona overigens al met 5-1 gewonnen, door toedoen van Maradona (drie doelpunten), Schuster en Alonso.


Quini, die Barcelona al als kwartfinalist van het EC-2 toernooi beschouwt, dankt zijn naam ‘Quini’ aan zijn vader, die vroeger doelman in de Noord-spaanse stad Oviedo was. Ook vader heette ‘Enrique’ met de voornaam. En ‘Enrique’ veranderde als vanzelf in de troetelnaam ‘Quini’.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.