Ron de Groot motor van NEC

Hoewel NEC zaterdagavond door de 2-0 zege fier de tweede ronde binnenstapt van de KNVB-beker, was het spel lang niet altijd van hoog gehalte.


Maar begrijpelijk somde Orizaola niet de negatieve aspecten op. De sympathieke assistent, die tijdens de wedstrijd zijn op- en aanmerkingen over het spel van NEC op een bandje inpraatte, prees de Goffertformatie in alle toonaarden.


‘NEC is een handig ploegje dat er bekwaam inslaagt de bal het werk te laten doen. De opbouw is goed verzorgd. Het probleem is alleen het ontbreken van een koele afmaker. Tot aan het strafschopgebied is het allemaal goed voor elkaar, maar dan is er niemand die het aandurft om eens flink uit te halen.”


Motor
Vier spelers waren bij Orizaola goed in de smaak gevallen. ‘Keeper van Cuyk kreeg weinig  werk  op  te  knappen maar hij redde enkele keren toch met uitstekende reflexen. En dat vind ik een verdienste, want als je niet veel te doen krijgt, is het juist zaak geconcentreerd te blijven. Vrije verdediger Sije Visser is een persoonlijkheid. Hij heeft alleen de neiging wat te nonchalant te werk te gaan. Doordat zijn passes soms slordig zijn, ontstaan er onnodig gevaarlijke situaties voor het eigen doel. Het meest enthousiast ben ik over de nummer zeven van NEC, die blonde Ronnie de Groot. Dat joch neemt initiatief en zoekt brutaal aanval op. Hij zet eigenlijk het hele elftal in beweging. Ik vind hem de motor van NEC.
Barcelona zal hem dan ook vooral in de gaten moeten houden. In de aanval onderscheidde Henk Grim zich. Hij heeft inzicht en zoekt medespelers op om combinaties mee aan te gaan. Bovendien verstaat hij de kunst om de bal vast te houden, waardoor het elftal zich kan hergroeperen.” In Nijmegen en omgeving wordt nu al gesuggereerd als zou Barcelona in de Goffert niet bereid zijn het achterste van zijn tong te laten zien. Immers, wanneer de Spanjaarden de klus erg simpel zouden kunnen klaren dan betekend dat automatisch dat het Nou-camp stadion in Barcelona twee weken later veel lege plekken zou vertonen.Enrique Orizaola bestrijdt die mening fel. Hij zegt: ‘Geen sprake van. Barcelona is het aan zijn stand verplicht alles in het werk te stellen om ook die eerste wedstrijd tegen NEC met het hoogst mogelijke cijfers te winnen. Reken er maar op dat wij het echt niet rustig aan gaan doen. En dan maakt het ons niets uit of er in Nijmegen 30.000 toeschouwers zijn, die als een man achter NEC gaan staan. Zoiets zijn wij in Spanje wel gewend. Barcelona heeft door de jaren heen natuurlijk wel de nodige ervaring opgedaan. Dus wat dat betreft maken wij ons niet zo druk. Ik denk dat de situatie andersom heel wat moeilijker ligt. Voor NEC is het een enorme ervaring in dat grote stadion. Veel spelers hebben daar misschien alleen maar van gedroomd. En dan gebeurd het ineens. Het zal van de mentaliteit van elke speler individueel afhangen, hoe hij die enthourage verwerkt.’

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.