NEC weer cupfighter

Met een variant op de Spaanse flamengodans begroette NEC-trainer Pim van de Meent zaterdagavond het bevrijdende doelpunt van Anton Janssen.


Voor het oog van de Spaanse televisie kwam Van de Meent tot deze publiciteitsgerichte vreugde-explosie. Het was dan toch 2-0 voor NEC geworden, tegen een Excelsior dat op een wat hoger niveau pleegt te actedan de NEC-ploeg.


Op basis daarvan verdienden de Nijmegenaren een levensgroot compliment. NEC moest tenslotte de tegenstander ook nog hevig gehavend tegemoet treden. Het was een drukte van belang in de lappenmand: Piet Hubers, Percey Guerin, Dick Mulderij, Wim van Zinnen en Danny Hoekman doodden de tijd met het likken der wonden, terwijl hun makkers de eerste ronde van het nationale bekertoernooi overleefden.


Resultaat
Met Peter Selbach en Eric van Rossum in de gelederen, bleek NEC andermaal op de goede weg in de cupstrijd. In het vorig seizoen dwarrelde NEC op dezelfde wijze telkens een ronde verder. Niet fraai, maar wel met het beoogde resultaat. Uiteindelijk stond NEC in twee finalewedstrijden tegenover Ajax en twee keer werd met 3-1 verloren.


Het maakte voor de Geldersen weinig uit. Ajax wenste een gooi te doen naar de Europacup voor landskampioenen, waardoor NEC automatisch in de Europese strijd voor bekerwinnaars belandde. Op dat platform kwam het Noorse Brann Bergen inmiddels van een koude kermis thuis, en het mag bekend zijn dat de volgende tegenstander naar de naam Barcelona luistert.


Alle geluk
Wellicht dat er na de positieve vertoning tegen het Rotterdamse Excelsior NEC andermaal alle geluk van de wereld heeft in de tweede ronde van de vaderlandse kamp. Mocht NEC per ongeluk morgen geen zwakke tegenstander loten, dan is het nog altijd mogelijk dat Ajax of Feyenoord naar de Goffert komt…


Om meer dan één reden was de zege van NEC op Excelsior belangrijk. Het zelfvertrouwen werd de goede richting opgestuurd; met het oog op de competitie-wedstrijd tegen Cambuur en het eerste duel tegen ‘Barca’ mooi meegenomen. Andermaal bleek bovendien dat Van de Meent over een brede selectie beschikt; de spelers doen weinig voor elkaar onder, ongeacht de tegenstander of het belang van de wedstrijd.Koek op
Excelsior maakte het predicaat eredivisionist geenszins waar. Alleen Ton Pattinama en Frans Struis hadden wat in hun mars; doelman Jan Stroomberg en Eddie Ridderhof waren knapen die in de ploeg van Rob Jacobs ook nog wel wat voorstelden, maar daarmee was de Rotterdamse koek op.


NEC ging op de beslissende momenten slagvaardiger te werk, terwijl Wim van Cuyk met desperate sprongen zijn kooi effectief verdedigde. Bij NEC viel verder de ijverige Ron de Gtopt op, en Henk Grim benaderde zijn topvorm. De Groesbeker leidde de openingstreffer in. Eerst krabbelde hij op na een overtreding van Addie Bijl en eenmaal binnen de beruchte lijnen viel Grim toch languit op de grond, na alweer een uitgestoken been van Bijl. Mommertz schoot vanaf de kalkstip feilloos raak, 1-0.


In het verdere verloop van de strijd probeerde Excelsior tevergeefs de bakens te verzetten. Invaller Anton Janssen schoot NEC kort voor tijd met zijn ‘zwakke’ rechterbeen veilig naar de tweede ronde, na een scherpe actie van Grim, 2-0.


NEC – Excelsior 2-0
6. Mommertz 1-0 (pen)
84. A. Janssen 2-0


Scheidsrechter: Blankenstein
Toeschouwers: 1000

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.