NEC zonder pit

13 Maart 


Een ploeg in acuut degradatiegevaar dient tot en met de laatste snik te knokken voor lijfsbehoud Maar bij NEC was daar gistermiddag nauwelijks iets van te bespeuren Zonder één moment tot werkelijk sprankelend voetbal te zijn gekomen, rekende Ajax rigoreus af (4-0) met de supertamme Nijmegenaren.


‘Dit was onze gemakkelijkste wedstrijd van het seizoen’, liet Ajax-trainer Aad de Mos na afloop veelbetekenend weten. De Amsterdamse coach had gerekend op een zich fel verzettende tegenstander, die via agressief spel zou proberen de regerend landskampioen een puntje afhandig te maken. Maar NEC liet zich simpel wegspelen.


Teveel respectvoor de tegenstander of gewoon onmacht? NEC-trainer Pim van de Meent: ’tegen dit Ajax was niets te beginnen. De ploeg speelde het allemaal zo slim. Zowel individueel als collectief.’

Maar het gegeven blijft dat zijn formatie zich wel met wat méér pit had kunnen presenteren aan al die 18.736 toeschouwers in De Goffert. Een groot deel ervan heeft ingetwijfeld een flinke kater eraan overgehouden aan de instelling van het elftal en zal daarom vooralsnog niet bereid zijn dit seizoen nog eens de portemonnee te trekken. voor een pittig entreekaartje.Goodwill

NEC-aanvoerder Sije Visser: ‘We hadden er veel feller tegenaan moeten gaan. Dat hebben we tijdens de rust ook nog eens uitvoerig doorgesproken. Dit was niet te verkopen voor het publiek. Iedereen heeft gezien dat Ajax de veel betere ploeg was, maar je kunt toch een hoop goodwill kweken door er voor te blijven knokken. En dat is onvoldoende gebeurd.’


He kwam Ajax goed uit dat NEC zich kennelijk op voorhand al had verzoend met een negatief resultaat. De Amsterdammers werd geen strobreed in de weg gelegd en konden zich naar hartelust uitleven.


NEC-trainer Pim van de Meent moest door schorsingen (Mulderij en Willemse) en blessures (De Groot en Selbach) afzien van een aantal vaste klanten, Dat hield in dat hij jonkies aks Guérin, Hubers en Van Geenen voor de leeuwen moest gooien. Net name de laatste weerde zich voortreffelijk. De aan Cruyff gekoppelde Van Geenen verscheen door acties met lef tweemaal oog in oog met doelman Piet Schrijvers, maar miste op het juiste moment de koelbloedigheid om het blok beton ook werkelijk voor aap te zetten.

Van Geenen was een van de weinigen die liet zien dat het geen enkele zin heeft tegen Ajax op te kijken. Ook al weet je dat je kwalitatief de mindere bent; een forse dosis inzet kan ook hartverwarmend werken. Het publiek is daar terecht erg gevoelig voor. Wil NEC het vege lijf nog redden dit seizoen, dan zal in het moordende slot van deze competitie uit een geheel ander vaatje getapt dienen te worden dan gistermiddag het geval was.


NEC – Ajax 0-4
17 Vanenburg 0-1
45 Vanenburg 0-2
66 Olsen 0-3
85 Vanenburg 0-4  

 18.736
 Geurds

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.