NEC zet Friezen voor joker

Hoe ijverig Henk Grim en Frans Janssen ook over de Goffert-grasmat draafden de meeste complimentjes na afloop van het treffen tussen NEC en Heerenveen eiste de dartele aanvaller Danny Hoekman voor zich op.

Hoekman ontpopte zich in de eerste helft tot een gevaarlijke pion in de voorste linie van trainer Pim van de Meent, en toen iedereen al vrede had met een 1-1 puntendeling, sloeg het NEC-talent acht minuten voor tijd onbarmhartig toe. Henk Grim ontfermde zich over een hoekschop, en met een ferme kopstoot versloeg de handige Hoekman de vertwijfeld graaiende doelman Jan de Boer, 2-1.


In roos
Vanaf dat moment bleef er van het trotse Heerenveen niets meer over. Aanvoerder Teun Kist kon het organiserende werk achterin niet meer aan, en Hoekman schoot nog in de zelfde minuut bijna nummer drie tegen het nylon. Frans Janssen knalde op zijn beurt even later wel raak: Hoekman soleerde op de linkerflank, zette voor, en Janssen joeg de bal ongecompliceerd in de roos, 3-1.

Eindelijk had NEC korte metten gemaakt met dit stugge, op de counter spelende Heerenveen. Te lang was NEC niet bij machte geweest de Friezen daadwerkelijk op de knieƫn te krijgen. Toch slaagde NEC er in, de rouwstemming na het 3-1 verlies bij Vitesse van zich af te schudden.

Achterstand
Het verloop van NEC-Heerenveen leek voor de thuisclub in eerste instantie veel weg te hebben van het treurige treffen met de Arnhemmers. Op Nieuw Monnikenhuize stond NEC na elf minuten al met 2-0 achter, en het had niet veel gescheeld, of de Nijmegenaren waren andermaal tegen een dergelijke hopeloze achterstand aangelopen.

Toon Willemse moest namelijk in de eerste minuut van de wedstrijd de bal van de lijn halen, en in de veertiende minuut accentueerden de mannen van Henk van Brussel hun goede veldspel ook met een verdiend doelpunt. Kist nam de vrije trap, en vrij als een Friese kievit kopte John van den Wildenberg koelbloedig raak, 0-1.
Frans Janssen & Dick Mulderij
Zoeken
NEC moest nu komen, maar aanvankelijk liep het allesbehalve gesmeerd bij de Goffertbewoners. Achterin acteerde men nog onzeker bij de scherpe counters van Heerenveen, en op het middenveld zochten vooral John Vievermans en Carlos Aalbers vertwijfeld naar de juiste combinaties. Nieuwkomer Michel Mommertz etaleerde enkele technische hoogstandjes uit de Coerverschool, maar deze acties stierven nog te vaak in schoonheid.

De voorhoede werd zodoende overbelast Hoekman, Frans Janssen en Grim moesten de bal telkens gaan halen, wat veel kracht vergde, en ten koste ging van de werkelijk offensieve daden. De sfeer binnen de lijnen werd er door het uitblijven van de gelijkmaker niet beter op. Mommertz liep in die fase tegen geel op, na een charge op de benen van Terry Hendriks.

Tegen paal
Aalbers en Hoekman hadden het Nijmeegse overwicht al met een doelpunt gestalte kunnen geven, maar faalden in de afwerking. Henk Grim miste eerder bij zijn eerste scherpe actie alle geluk van de wereld. Knap worstelde de Groesbeker zich langs een tweetal tegenstanders, en vervolgens stond de linkerpaal een doelpunt in de weg.

Heerenveen zag de bui hangen, en ging over tot wat lichamelijk geweld. Achtereenvolgens offreerde scheidsrechter De Schepper Eddy Bakker en Joop Braber de gele kaart. Braber liep tegen zijn derde prent op, en zal volgende week een schorsing aan zijn broek krijgen.

NEC bleef drukken, maar stond bij rust nog met een lege handen. Een volley van Vievermans had bevrijdend kunnen werken, maar Jan Hendriksen wierp zich in de baan van het schot, waardoor de vroegere PEC-speler enkele tellen groggy bleef liggen. Mulderij kreeg nog voor de pauze de gele kaart, na een overtreding t.o.v. Hendriks.

Versnelling
De thuisclub gooide er in de tweede 45 minuten een tempoversnelling tegenaan, die Heerenveen te machtig werd. Mulderij kopte de bal door, De Boer stompte verkeerd en perfect lepelde Aalbers het leder tegen het netwerk, 1-1. NEC was nu heer en meester, en zowel Vievermans als Frans Janssen waren dichtbij 2-1.
Frans Janssen
Om onbegrijpelijke redenen liep Mulderij bijna tegen het rood op. Onnodig ging hij op De Boer af, en velde de sluitpost, terwijl de man de bal in de handen had. Een gele kaart had weer niet misstaan, zodat twee van die gekleurde prenten rood zou hebben opgeleverd. Mulderij kroop echter door het oog van de naald; De Schepper was even heel aardig voor de Apeldoorner.

John van Geenen kwam de uitgebluste Aalbers vervangen, wat inderdaad een verbetering bleek. NEC kon pressie blijven uitoefenen, en uiteindelijk zette Hoekman zijn makkers op het juiste spoor. De ‘Schande van Arnhem’ was uitgewist: 3-1.


NEC – SC Heerenveen 3-1
14. Vd Wildenberg 0-1
51. Aalbers 1-1
82. Hoekman 2-1
85. Janssen 3-1

Toeschouwers
3.900

Scheidsrechter
De Schepper

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.