NEC wenst eerherstel

Het eerste divisieduel tussen NEC en De Graafschap, vanavond in De Goffert (aanvang 19.30 uur) is er een met vele interessante facetten.

De Doetinchemse formatie van trainer Sandor Pópovics heeft aan één punt voldoende om de eerste periodetitel in de wacht te slepen en zich zodoende te verzekeren van een plaats in de nacompetitie.


Voor NEC zijn er genoeg motieven om te proberen de Doetinchemse ploeg een halt toe te roepen. Op de eerste plaats willen de Nijmegenaren uiteraard wraak nemen voor de 3-1 nederlaag die men kreeg te slikken in het kader van de Gelderlandbeker.


Verder dient de Goffert-brigade het zelfvertrouwen zo snel mogelijk enigszins op te vijzelen na de verliezen in de uitwedstrijden tegen FC Twente en NAC en de return van de Europacupwedstrijd tegen Brann Bergen volgende week woensdagavond voor de boeg.


Hoewel voor NEC de kans op de eerste periodetitel allang verkeken is, kan een overwinning op De Graafschap toch een goede stimulans zijn om het vervolg van de nog lange competitie met veel vertrouwen tegemoet te zien.


Succes
Trainer Pim van de Meent is daarvan doordrongen. ”Ik heb ook de indruk dat er wat gaat leven in de groep,” zegt hij. ”Maar het is natuurlijk een gegeven dat we na de tegenvallende resultaten van de laatste weken een goed succes nodig hebben. En je hoopt als trainer natuurlijk dat zoiets zo snel mogelijk gebeurt.”


In de wetenschap slechts één winstpunt te hoeven veroveren om het eerste periodekampioenschap voor zich op te eisen, mogen van De Graafschap geen al te aanvallende daden verwacht worden. En dat zal het voor NEC nog moeilijker maken een bres te slaan in de vijandelijke defensie.

”Op het middenveld is NEC te pakken. Daar liggen onze kansen”, is de stellige overtuiging van Hans Wanders, de man die vorig jaar nog op uitleenbasis voor de Nijmeegse club speelde, maar nu weer is ingelijfd door De Graafschap.

Hoewel de Doetinchemmers heel dichtbij de eerste periodetitel zijn, is het op dit moment toch niet allemaal koek en ei. Afgelopen zondag versloeg De Graafschap SVV met 1-0, maar desondanks was trainer Pópovics een uiterst ontevreden man.

Na afloop briesde hij: ”Op Trentelman en Loovens na speelde iedereen zonder inzicht. Ik heb elf spelers die allemaal praktisch gelijk zijn, maar als je ziet hoe ze in het veld lopen, dan is dat een grof schandaal. Van een jongen als Düling mag je toch verwachten dat daar wat, vanuit gaat. Zeker met zijn ervaring opgedaan bij FC Twente. Maar hij speelde als een amateur. En Hans Wanders speelde als een kip zonder kop.”


Onherkenbaar
Uitspraken die er niet om liegen. Hans Wanders, die als gevolg van zijn ondermaatse prestatie afgelopen zondag voortijdig uit het veld werd gehaald, over de kritiek van zijn baas: ”Ik had wel goede momenten, maar was soms onherkenbaar. Het hele team draaide niet, waarbij vooral op het middenveld veel fouten werden gemaakt die fataal hadden kunnen zijn. De tweede helft was voor het publiek niet om aan te zien.”


De hele Graafschapploeg heeft dagenlang gezocht naar mogelijke oorzaken, maar men kwam er niet uit. Woensdagavond werd er geoefend tegen het Zutphense AZC(11-2 overwinning) en toen liep het weer op rolletjes.

Pópovics probeerde tegen AZC een viermans middenlinie uit (Rosendaal, Dilling, Leeuwerik en Wildenbeest), waarbij na rust Wanders mocht opdraven.

”Als je er zondags uitgehaald wordt, dan ben ben je er natuurlijk niet zeker van dat je de week erop weer in de basis staat,” aldus Hans Wanders. ”’Maar tegen NEC hoop ik er zeker bij te zijn.”


Pópovics is nog steeds niet erg te spreken over de verrichtingen van zijn manschappen, hoewel de periodetitel binnen handbereik ligt. Het is daarom erg vreemd dat hij nu in het openbaar enkele van zijn spelers aan de schandpaal nagelt.


Maar hoe dan ook: vanavond wil de Doetinchemse coach vuurwerk zien en de kans daarop is niet gering volgens hem. ”Want”, zegt hij: ”Alleen in uitwedstrijden heb ik totnutoe het echte De Graafshap gezien.” NEC weet dus waaraan men toe is.


Bij NEC is het zeker dat Piet Hubers niet kan optreden. De vleugelverdediger verstapte zich deze week tijdens een oefenpartijtje tegen de NEC-amateurs en moet aan zijn meniscus geopereerd worden. Dick Mulderij en Danny Hoekman zijn ook niet topfit, maar zullen beiden in principe kunnen spelen. Michel Mommertz meldde zich gisteren ziek, maar de Limburger hoopt vanavond toch in actie te kunnen komen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.