NEC diep in de zorgen

Toen de selectie van NEC na de vakantie vor de eerste keer bij elkaar kwam, werd de groep toegesproken door voorzitter Henk Bergamin.

De praeses van de Nijmeegse club hield de spelers voor dat terugkeer naar de eredivisie in één seizoen een absolute noodzaak is voor het voortbestaan van het betaalde voetbal in Nijmegen en omgeving.

Na de 1-0 nederlaag van afgelopen zaterdagavond tegen koploper De Graafschap mag rustig, geconcludeerd worden dat de wensdroom van voorzitter . Bergamin vermoedelijk niet in vervulling zal gaan. De ploeg die trainer Pim van de Meent momenteel op de been kan brengen, is bij lange na niet in staat mee te dingen naar de topposities, van de eerste divisie.


Wil NEC wettelijk aanspraak kunnen maken op een hoge klassering, dan zal het elftal op zeer korte termijn met enkele routiniers versterkt dienen te worden. Ook al puilt de kas van penningmeester Jan van Wijk zeker niet uit doorgaan op deze voet heeft zonder meer tot gevolg dat NEC voorlopig in de anonimiteit zal verdwijnen, ook al is er het nodige talent voorradig.


Dirigent
De Nijmeegse ploeg heeft behoefte aan een dirigent op het middenveld, terwijl een doortastende centrumspits ook al geen overbodige luxe zou zijn, Michel Mommertz, tegen De Graafschap maar een kwartiertje in actie omdat hij vrijdag geveld werd door een griepaanval, kan leuke dingen met de bal doen, maar is toch (nog) niet de spelbepaler die NEC zo goed kan gebruiken.


In de frontlinie moet Frans Janssen véél te véél vuil werk opknappen. Hij vreet kilometers, maar komt op de momenten dat hij eigenlijk dient toe te slaan kracht tekort. Frans Janssen komt veel beter tot zijn recht, wanneer hij zich gesteund weet door een frommelaar in de punt van de aanval, die hem regelmatig in stelling weet te brengen. Nu is hij een roepende in de woestijn.


Fiasco
NEC had afgelopen zaterdagavond dolgraag voor een stuntje willen zorgen door De Graafschap van de eerste periodetitel af te houden. Het zou een aardige opsteker geweest zijn mede met het oog op de returnwedstrijd van woensdagavond tegen Brann Bergen in de eerste ronde van de strijd om de Europa-Cup voor bekerwinnaars. Maar de voorstelling in De Goffert liep op een groot fiasco uit.


Ongeveer 4.500 toeschouwers, waaronder ruim 1.000 fans uit Doetinchem, zagen hoe NEC roemloos tenonder ging.

De Graafschap had aan een gelijkspel al voldoende om zich verzekerd te weten van de eerste periodetitel, maar omdat Dick Mulderij zo vriendelijk was een vreselijke blunder te maken, trok De Graafschap zelfs de volle winst naar zich toe.

In de 15e minuut verspeelde de Nijmeegse libero de bal dermate knullig aan Jerry Cooke dat het voor de Doetinchemse aanvaller daarna een koud kunstje was om NEC doelrnan Wim van Cuyk met een venijnige schuiver te passeren.

De snel verworven openingstreffer was koren op de molen van De Graafschap. De kornuiten van Popovic hoefden nu helemaal niet meer zo nodig aan te vallen. NEC moest het spel maken en daarmee heeft de ploeg nu eenmaal grote moeite.


Verkeerd
De thuiswedstrijden tegen Heerenveen, Eindhoven en SVV werden nog wel gewonnen, maar op vreemde bodem liep het steeds verkeerd af, vooral als gevolg van gebrek aan routiniers.


Toen zaterdagavond een van de oude rotten ook nog eens hopeloos in de fout ging, verdween het laatste greintje zelfvertrouwen uit het elftal.


Het was dan ook heel logisch dat de kansen van NEC op.de vingers van één hand te tellen waren. John Vievermans kopte tegen de lat na een vrije trap van Ron de Groot en verder waren er slechts enkele afstandsschoten die de goede richting misten of een prooi waren voor keeper Brookhuis. Kortom, armoe troef.


NEC onderscheidde zich alleen in het maken van enkele zware overtredingen, door scheidsrehter Jan Hobe onvoldoende bestraft.


NEC – De Graafschap (0-1) 0-1
15. Cooke

Scheidsrechter: Hobe
Toeschouwers: 4500

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.