NEC verzet Bergen

De spelers van NEC zijn gisteravond voor trainer Pim van de Meent door het vuur gegaan. In het kolkende stadion van Brann Bergen werd historie geschreven.

Na de 1-1 stand van twee weken geleden gaf niemand nog een cent voor de kansen van NEC om de tweede ronde te bereiken. Maar de Nijmegenaren spotten met alle kritiek die de laatste weken terecht over hen was uitgestort en klaarden de slopende klus in Bergen bekwaam.

Michel Mommertz was met een gave kopstoot in de eerste helft de grote man. De overwinning is zonder meer een gigantische prestatie van NEC, die op de eerste plaats zeker niet te danken was aan voetbal, dat de schoonheidsprijs verdiende maar wel tot stand gebracht via een inzet, die hoog geprezen mag worden. In de slotfase werd een hoofdrol vertolkt door doelman Wim van Cuyk die met schitterende reddingen zijn ploeg in veilige haven loodste.


Vanaf het startsein van de Deense arbiter Jacobsen nam NEC het initiatief al direct in handen. En dat was een goede zet van de uiterst gemotiveerde Nijmegenaren. Brann Bergen kreeg geen enkel vat op het jagende NEC.


In de uren voorafgaand aan het treffen in de koude Noorse vissersplaats was duidelijk te merken dat er iets leefde in de groep. Zoals vrije verdediger Dlck Mul-derij het uitdrukte. ?De emoties die de laatste dagen los zijn gekomen, moeten nu ook naar eens op het veld tot uiting komen. We willen laten zien dat we massaal achter de visie van trainer Pim van de Meent staan.”


De Nijmeegse coach had een totaal ander concept uitgestippeld dan voor de thuiswedstrijd, twee weken geleden. Toen opereerde NEC met twee echte vleugelspiten in de personen van Henk Grim en Danny Hoekman.


Gisteravond koos Van de Meent voor twee specifieke centrumspitsen. Frans Janssen en Henk Grim moesten ruimte maken voor opkomende middenvelders. Die taktiek pakte uitstekend uit.


Plotseling
Nadat een vrije trap van international Anders Giske met veel verve was geparreerd door doelman Wim van Cuyk, die uiteindelijk toch genezen was verklaard van een liesblessure, sloeg NEC plotseling toe. Frans Janssen bediende Henk Grim op maat. De blonde Groesbeker zette gaaf voor en Michel Mommertz kopte de bal tenslotte beheerst achter doelman Riisnes.


Het doelpunt was uiteraard een geweldige opsteker voor de gasten. Brann Bergen raakte dusdanig van de kaart, dat NEC in de periode vlak voor en na de pauze al duidelijk afstand had moeten nemen van de Noren. Vooral de kans, die Henk Grim pal na de wisseling kreeg, had hij eigenlijk niet mogen missen, maar de aanvaller kopte de bal een meter voor het vijandelijke doel toch nog over.


De uitblinkende Frans Janssen had vijf minuten later geen geluk, dat Riisnes de bal uit een vrije trap parmantig uit de hoek haalde.


Strafschop
De droom van NEC leek alsnog wreed verstoord te worden. Scheidsrechter Jacobsen wees resoluut naar de witte stip, omdat Sije Visser een tegenstander zou hebben weggeduwd. Maar tot groot geluk van de Nijmegenaren had Krogh, de man die in de eerste wedstrijd zijn ploeg op gelijke hoogte had gebracht, zijn zenuwen niet voldoende in bedwang. Vanaf elf meter schoof hij de knikker een metertje naast de paal.


Voor NEC was deze meevaller het sein om er nog eens een schepje bovenop te doen. Brann Bergen begon aan een hartstochtelijk offensief, maar de Goffertbewoners gaven de opponent geen metertje vrijheid. Toen Anders Giske met een blessure het veld moest verlaten, ten faveure van Raüm, was bovendien het brein uit de Noorse ploeg verdwenen.


Hoekschoppen
NEC maakte niettemin nog kennis met de ‘Hel van Bergen’. De hoekschoppen daalden met de regelmaat van de klok neer voor de kooi van de zekere Wim van Cuyk, maar de poortwachter uit Uden wist van geen wijken. Hij was een ware rots in de branding.


Éénmaal was hij machteloos, maar het projectiel dat Brandtun van zijn voet liet vertrekken, ketste via de lat over het doel. De buit was tenslotte toch binnen. De feestvreugde na het laatste signaal van arbiter Jacobsen was heel begrijpelijk, de gele kaarten die Aalbers en De Groot ontvingen, werden op de koop toegenomen. Na afloop vielen de spelers elkaar huitend in de armen. NEC lijkt weer te leven!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.