NEC valt weer tegen


Nog onwetend van de frontale aanval die voorzitter mr H.Bergamin later op de dag op hem zou openen, kreeg NEC-trainer Pim van de Meent ook gistermiddag al een verjaardagscadeau dat niet op zijn wensenlijstje zal hebben gestaan.


De jarige (45) Amsterdammer nam na afloop van het met 1-2 verloren duel tegen fC Den Haag wijselijk snel de benen. NEC had in de Eerste divisie alweer een competitiewedstrijd uit handen moeten geven. Veel woorden maakte Van de Meent dan ook niet vuil over de tegenvallende prestatie van zijn spelers. Van de Meent: ”De druk is voor de meeste jonge jongens nog steeds te groot. Er moet nu in de competitie gepresteerd worden, maar niet iedereen blijkt dat karwei aan te kunnen. Voetbal is niet alleen een kwestie van lichamelijke kracht, maar ook mentaal moet men tegen de klus opgewassen zijn. Dat ontbrak bij NEC.”


Oranje-effect
Noodgedwongen slaat Van de Meent in zijn plannenmakerij maar een paar weken over. ”Tot de winterstop moet er hier iets opgebouwd worden. Dan moet het elftal er staan. Om daar rustig naar toe te kunnen werken, zou een zege een duwtje in de goede richting zijn geweest. Ik wacht maar op een soort Oranje-effect. Het Nederlands elftal wint twee keer achter elkaar, en dan leeft het weer. Ik hoop dat ik met NEC ook nog een dergelijke periode kan meemaken”, aldus Van de Meent.


De vroegere bondscoach Rob Baan, en nu de technisch leider van FC Den Haag, vond de triomf van zijn ploeg volkomen verdiend. Baan constateerde dat de meeste spelers van NEC niet bij de les waren. Baan: ”De NEC’ers waren met hun gedachten nog steeds bij de wedstrijden tegen Barcelona. Een dergelijk evenement werkt bij jonge knapen lang door, NEC speelt veel te onrustig, NEC moet wachten op het terugvinden van het oude ritme. De Nijmegenaren zijn tot veel meer in staat, gezien het materiaal waarover Van de Meent beschikt”


NEC kwam er in de naargeestige betonklomp De Goffert in eerste instantie niet aan te pas. De Zuidhollanders tekenden voor de eerste wapenfeiten (kopballen Karel Bouwens en schot Van Delft), maar NEC opende niettemin -onverdiend- de score. Terwijl heel FC Den Haag te laat afliep om de buitenspelval open te zetten, lepelde Dick Mulderij de bal over alles en iedereen been; met een kamikaze-actie velde doelman Dido Havenaar Frans Janssen. maar Michel Mommertz bleef op de been, en tekende simpel voor 1-0.


Deze meevaller kwam NEC goed van pas. Voorin had men namelijk te maken met centrumspits Dick Jol uit Scheveningen, die bij deze gelegenheid eindelijk debuteerde in de Nijmeegse hoofdmacht. Nog een wonder dat Jol van de partij was. Afgelopen week liep hij tijdens een trainingssessie een hoofdwond op, in een botsing met Anton Janssen. Dat leverde, hem zeven hechtingen op, maar het weerhield de dappere Jol niet van een debuut in de punt van de aanval.


Het was wennen geblazen in de voorste linie. Frans Janssen moest nu vlak achter de aanval en over rechts gaten proberen te vinden, wat hem in ieder geval in de eerste helft niet slecht afging. Juist na dat doelpunt van Mommertz, haalde Janssen ouderwets uit vanuit de tweede lijn. Havenaar was echter telkenmale ook zo attent de bal naast zijn kooi te tikken. Jol stond in het voorste gelid zijn mannetje, maar had in de tweede helft veel moeite met de lange halen waar hij maar achteraan moest. ”We liepen elkaar na de 1-2 achterstand telkens in de weg. Die hoge ballen door het centrum, dat lag mij totaal niet. De Haagse verdedigers zagen het spel op zich afkomen. Niets is zo gemakkelijk als dat, voor een defensie”, aldus Dick Jol.


FC Den Haag, dat in de persoon van Karel Bouwens over de uitblinker van de wedstrijd beschikte, drong in de tweede helft steeds nadrukkelijker aan. Succes kon niet uitblijven, aangezien de thuisclub wederom hoog scoorde in het missen van opgelegde kansen. Grim, en zeker Frans Janssen hadden het net in beweging moeten brengen, maar de slimme Engelsman John Linford gaf de NEC-voorwaartsen een lesje in het benutten van kansen. Van Delft lanceerde via het been van De Groot de vrijgelopen Linford, die zeer behendig Ben Klein Goldewijk omspeelde, en knap scoorde.


Ex-Ajacied Guido Pen maakte de schertsvertoning van NEC compleet; Van Delft legde de bal terug op Pen, die de bal vervolgens van buiten het strafschopgebied achter Klein Goldewijk joeg, 1-2.


NEC-FC Den Haag 1-2 (1-0)
19. Mommertz 1-0.
57. Unford 1-1.
64. Pen 1-2.
Scheidsrechter: Dolstra.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.