NEC uur van de waarheid

Nijmegen – Het uur van de waarheid is aangebroken voor NEC. De Nijmeegse ploeg behaalde zaterdagavond in het Goffertstadion een alleszins verdienstelijk gelijkspel (2-2) tegen FC Groningen, maar gezien de resultaten van de mede-degradatiekandidaten, mag het duidelijk zijn dat de positie van NEC er bepaald niet rooskleuriger op geworden is dit weekend.

Op voorhand is het duel van zaterdagavond tegen FC Twente van beslissende aard. De verliezer van de oostelijke derby moet ernstig rekening houden met degradatie.

Ontklemming

Normaal gesproken zou de remise tegen FC Groningen voor NEC voldoende zijn geweest om wat meer uit de ontklemming van het degradatiespook te komen. Maar wie rekent er nou op een 3-1 overwinning van FC Twente op PSV?

NEC-trainer Pim van de Meent: ”Je mag zoiets eigenlijk niet hardop zeggen. Maar ik doe het dan toch. Kijk, PSV is al zeker van Europees voetbal, is uit de strijd om de beker gewipt en heeft dus niks meer te winnen of verliezen. En dan krijg je dergelijke uitslagen.”

Desondanks hoeft NEC nog steeds niet te wanhopen. Wanneer met name de wedstrijden tegen FC Twente en PEC/Zwolle met een positief resultaat kunnen worden afgesloten, dan kan de ploeg komend seizoen misschien tóch nog als eredivisieclub het Europacup-avontuur tegemoet gaan.

Wanneer de beslissing op de laatste competitiedag zou moeten vallen, dan is het voor de Nijmegenaren te hopen dat tegenstander Roda JC verzekerd is van deelname aan de UEFA-Cup of voor die tijd al is uitgeschakeld, hetgeen na de nederlaag gistermiddag tegen Excelsior zeer wel mogelijk is.

(Grim kopt NEC naar een 1-0 voorsprong. Doelman Tukker komt telaat)

Risico’s

Hoewel NEC zaterdagavond in de Goffert niet verder kwam dan een puntendeling kan de ploeg nauwelijks iets verweten worden. De brigade van Van de Meent heeft er alles aan gedaan om twee punten te veroveren. NEC nam, vooral in de tweede helft, veel risico’s. Maar FC Groningen bleef – zij het met veel pijn en moeite – overeind.

Te gretig

Pim van de Meent: ”De ploeg heeft enorm hard gewerkt. Ze waren op sommige momenten zelfs te gretig. Doordat we massaal naar voren gingen, was het eigenlijk veel te druk in het strafschopgebied van FC Groningen. Dan moet je geluk hebben dat de bal er toch een keer ingaat.

Uittrappen

Opmerkelijk was het dat de doelpunten zaterdagavond in beide helften in een kort tijdbestek vielen. Na een half uur opende NEC de score, toen een verre uittrap van doelman Schellekens via de hoofden van Jansen en Van Zinnen als een estafette uiteindelijk door Grim achter Groningen-doelman Tukker werd geknikt. Drie minuten later was de stand alweer gelijk, toen Ron Jans na een werkelijke schitterende variant een vrije trap pardoes achter Schellekens kogelde.

Op slag van rust leek de thuisclub alsnog met voorsprong de kleedkamer in te gaan, maar de kopbal van Grim werd door de overigens weinig opvallend spelende Ronald Koeman van de lijn gehaald. Nog in dezelfde minuut zag het er naar uit dat FC Groningen in opperbeste stemming de catacomben zou kunnen opzoeken. Maar NEC-doelman Schellekens voorkwam een rouwstemming in de Nijmeegse gelederen door de inzet van McDonald moedig te pareren.

Toen de op Europees voetbal jagende noordelijke formatie van trainer Verlangen halverwege het tweede bedrijf via opnieuw Jans (fraaie stuiterende kopbal) scoorde, leek NEC al met één been in de eerste divisie te staan.

Maar dat de Nijmegenaren de laatste weken hebben leren knokken, bleek zaterdagavond nog eens nadrukkelijk. Nauwelijks twee minuten later was de balans alweer in evenwicht. En wederom lag een uittrap van Schellekens aan de basis van het doelpunt. Via het hoofd van Ronald Koeman belandde het projectiel van de Nijmeegse sluipost bij de uitblinkende Frans Jansen. Alleen voor Tukker maakte de agressieve spits, die in de eerste helft nog een riante kan liet liggen, nu geen fout.

In de slotfase speelden zich chaotische tafarelen af in het Groningse strafschopgebied, maar de bevrijdende derde treffer bleef uit voor NEC

(Frans Jansen passeert Groningen-doelman Tukker met een bekeken schuiver. NEC heeft zodoende de achterstand weer weggewerkt: 2-2)