NEC blijft NEC, ondanks bereiken van bekerfinale

Nijmegen – Omdat de slotfase van de competitie voor NEC traditioneel een race tegen degradatie is en de Nijmeegse ploeg bovendien nog twee finale-bekerwedstrijden tegen Ajax moet afwerken, met als aardige bijkomstigheid vrijwel zeker Europacupvoetbal, kan het seizoen wel eens een aardige financiële meevaller opleveren.

”Maar”, zegt NEC voorzitter Henk Bergamin, ”we kunnen ons beslist geen gekke dingen veroorloven. Wat de competitie betreft komen we inderdaad op een gunstiger aantal toeschouwers uit dan begroot. We zijn aan het egin uitgegaan van 4500 bezoekers per thuiswedstrijd. Mede door de duels tegen Feyenoord en vooral die tegen Ajax komen we beter uit. Met nog drie wedstrijden in de Goffert voor de boeg, mogen we zeker niet klagen. Het zou daarom ook een groot drama zijn als we zouden degraderen. Dan missen we alle topwedstrijden. We kunnen dan ook pas een nieuw beleid uitstippelen als de competitie voorbij is en we weten waar we aan toe zijn.”

Klapper

De bekerwedstrijden hebben NEC totnutoe steeds geld gekost. De duels tegen SC Cambuur, De Graafschap en Wageningen werden uiterst matig bezocht. Tegen Haarlem mocht NEC met zo’n 8000 mensen niet klagen, maar omdat de recette moest worden gedeeld, viel het voordeeltje uiteindelijk toch tegen. ”Maar met de wedstrijden tegen Ajax kunnen we nog een lekkere klapper maken”, zegt voorzitter Bergamin. ”Zeker als we erin zouden slagen ons te handhaven in de Eredivisie, dan denk ik dat Nijmegen en omstreken massaal op die wedstrijd tegen Ajax zal afkomen.”

Wanneer voor de tweede bekerfinale De Goffert vol zou lopen, dan betekend dat een fiks extraatje voor de Nijmeegse schatbewaarder, ondanks het feit dat de inkomsten door drie partijen gedeeld moeten worden.

Selectie

NEC en Ajax ontvangen van beide duels 45 procent, de KNVB eist de resterende tien procent voor zich op. ”Maar ook al zouden we er financieel heel goed uitspringen, dan zullen we toch geen bokkesprongen maken. Zolang ik hier zit zal er geen speler van drie ton gekocht worden. Dat is niet te verantwoorden. In principe willen we de selectie zoveel mogelijk intact houden. Dat is het eerste streven. We hebben al een aanzet gemaakt door een groot aantal contracten te verlengen. Met andere spelers, zoals Van Zinnen en Schellekens moeten nog gesprekken volgen. Wat er met Wijnberg  en Wanders gaat gebeuren, die we beiden gehuut hebben, is nog twijfelachtig. Voorop nu staat dat NEC zich handhaaft in de Eredivisie. Direct daarna gaan we aan de slag,”  aldus Bergmanin.

De Nijmeegse bestuurderen zijn op dit moment vooral druk in de weer met de organisatie van de tweede bekerfinale in de Goffert. Vanaf volgende week donderdag gaan de (verhoogde) toegangskaarten in de voorverkoop. Degenen die een seizoenkaart hebben krijgen voorrang. Zij kunnen op dinsdagavond 26 april van 17:00 tot 19:00 uur en woensdag van 10:00 tot 12:00 uur terecht bij de loketten aan het Goffertstadion. Bij NEC bestaat de indruk dat de belangstelling voor het duel van 17 mei in de Goffert erg groot is. Vanuit Amsterdam ligt er al een bestelling van 1600 entreebewijzen gered.

FC Köln

Het bestuur van NEC gokt, indien Europacupvoetbal inderdaad een feit wordt, uiteraard op een aantrekkelijke tegenstander in de eerste ronde. ”We denken allemaal aan FC Köln” zegt voorzitter Bergamin. ”En dan het liefst eerst thuis. Dat betekend veel toeschouwers en daarbij het voordeel dat we voor de uitwedstrijd weinig onkosten hoeven te maken.”

En voegt trainer Pim van de Meent eraan toe. ”In dat geval kunnen we misschien dispensatie vragen bij de UEFA om pas de dag van de wedstrijd aan te komen. De afstand Nijmegen – Keulen is tenslotte in een paar uur te overbruggen.”

FC Groningen

Maar voor het zover is, wacht NEC zaterdagavond eerst het treffen met FC Groningen, met daarin de gebroeders Koeman die volgende week woensdagavond met het Nederlands elftal zullen debuteren in de vriendschappelijke interland tegen Zweden. NEC kan in de sterkst mogelijke formatie uitkomen. Het duel in de Goffert begint om 19:30 uur en wordt geleid door Jan Keizer.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.