NEC toont karakter

NEC toont karakterHAARLEM – NEC in de nationale bekerfinale? Het antwoord op die vraag kon gister na een vooral op karakter bevochten 2-2 gelijkspel bij Haarlem nog niet gegeven worden, maar de Nijmegenaren zijn er wel dichtbij.

NEC zal dan over tweeweken in de eigen goffert binnen negentig minuten van Haarlem moeten winnen. Via een gelijkspel zou ook nog in de verlenging of de dan noodzakelijk strafschoppenserie alsnog de finaleplaats afgedwongen kunnen worden.
Het lag in de lijn der verwachtingen dat NEC het in Haarlem weer niet gemakkelijk zou krijgen. Ruim anderhalve week geleden leden de Nijmegenaren al een 2-0 nederlaag in de Noord-Hollandse hoofdstad. Door een uiterste krachtsinspanning werd het dit keer 2-2
Haarlem heeft nog twee ijzers in het vuur voor prolongatie van deelname aan Europacup-voetbal, zowel op het beker-als competietiefront. Mochten de Haarlemmers op een van de eerste zes treden van de competitiekadder eindigen, dan geeft die prestatie recht op UEFAcupvoetbal. Treft mer de waarschijnlijke kampioen Ajax in de bekerfinale, dan kan men met een gerust hart verliezen; van een plaats in de Europacup II is Haarlem altijd zeker.

Wensdroom
De kaarten liggen voor NEC wel iets anders. In de finale tegen Ajax, het is de wensdroom van heel Nijmegen. Maar tegelijkertijd dwaalt, met nog zeven wedstrijden te gaan, het degradatiespook opzichtig rond in de Goffert. Trainer Van de Meent leeft met zijn ploeg van duel naar duel, niets is zeker. Zo ook gisteren, toen De Groot, Meijers, Helsper (kniebanden) en Wanders (kuit) om blessure redenen verstek moesten laten gaan. Wim van Zinnen was nog geschorst, maar daar stond de terugkeerd van Toon Willemse tegenover. Fiks gehavend probeerde NEC het sterk gemotiveerde Haarlem partij te geven. NEC stoorde het opbouwende werk van Haarlem dit keer stukken beter dan eerder in de competitie. De thuisclub ging echter in eerste instantie weer slimmers te werk. Terwijl de Gelderse aanvallen vaak smoorden via de wel dreigende, maar te solistische Henk Grim, moest Haarlem nog even wennen aan de inbreng van Joop Böckling, die in de spits de grieperige Piet Keur verving.

Muurvast
Uitgetrekend in een fase dat Haarlem muurvast zat en NEC steeds meer vat op de tegenstander kreeg, sloeg Böckling onbarmhartig toe. Kristiansen nam de hoekschop, Wim Balm transporteerde bal keurig naar Böckling, en die had de hoek maar voor het kiezen: 1-0.
Na ruim een uur leek er eigenlijk niets meer op het spel te staan. Böckling maakte er beheerst 2-0 van, nadat de Haarlemse luchtmacht Huyg uit een vrije trap van Balm de bal buiten bereik van doelman Schellekens tegen de lat kopte. Anton Janssen, die na de pauze in het veld kwam voor John van Geenen, kon zijn makkers eerst niet terugbrengen op het juiste spoor. Dick Mulderij had daar wel twee keer de gelegenheid voor, maar na een vrijetrap van Willemse lepelde delibero de bal hoog over de kooi an sluitpost Edward Metgod heen, en bij de volgende poging knalde hij rakelings naast. Carlos Aalbers, die eerder het geel kreeg, bracht de spanning niettemin op knappe wijze terug door van ver Metgod te verslaan: 2-1. Een fantastische lob van Vievermans betekende bijna 2-2, maar Metgod was na een verre uitloop alsnog tijdig terug om de zaak te klaren.

Onverwacht
Anton Janssen zorgde tenslotte voor het onverwachte evenwicht, door na een hoekschop van Henk Grim simpel raak te knikken: 2-2. Diezelfde Janssen kreeg in blessuretijd nog een dot van een kans op de overwinningstreffer, maar de Nijmeegse invaller kon NEC niet meer helemaal in de zevende hemel schieten. NEC deed aldus niet onder voor de Haarlemmers, die op hun beurt bleekjes de aftocht bliezen, en nu met bibberende knieen naar Nijmegen zullen afreizen.


20 maart
Haarlem-NEC 2-0

16 Balm
76 Haar

4000
Sch de Vrieze

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.